Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Po wymianie tarcz i klocków bicie

Adrian60731 - 19 Sty 2019, 21:21
Temat postu: Po wymianie tarcz i klocków bicie
Witam wszystkich
Mam problem mianowicie po powrocie z Holandii skończyly mi się klocki i zaczęły blachy trzeć więc zakupiłem zestaw kompletny tarcze plus klocki niemieckiej firmy ale mniejsza z tym
Przy wymianie okazało się że jeszcze do tego była prawa felga pęknieta stalowa oraz żadnego bicia i wibracji na kierownicy nie bylo
I tu zaczynają się schody po wymianie wszystkich elementów czyli tarcze klocki felga zaczęły się delikatne wibracje przy hamowaniu ok. 70/80km/h stwierdziłem że klocki muszą się dotrzeć przez okres 3 tygodni wibracje się tak nasiliły że koło chce mi urwać więc
Zdemontowalem tarcze ponownie zawiozłem do sprawdzenia czy są proste i okazało się ze są mieszczą się w 1 setce
Pojechałem na trzepaki żeby sprawdzili mi zawieszenie a tu również stan bardzo dobry później przełozyłem koła z tyłu na przód i niestety po tych wszystkich zabiegach dalej występuje to bicie przy hamowaniu zaznaczę że tylko przy hamowaniu.
Walczę z tym problemem 3 dni i nie mogę znaleźć przyczyny.
Krzywą piastę wykluczam ponieważ przy pękniętej feldze przez 2500km Holandia i powrót jak by była ukrzywiona to na starych podzespolach by było bicie ale wszystko było sprawne do momentu skończenia klocków.

Proszę o pomoc <???>

Bulba - 20 Sty 2019, 00:03

https://www.youtube.com/watch?v=uRrR9dAM22U
Bobofrut - 20 Sty 2019, 09:11

A kolega dobrze oczyścił piasty przed założeniem nowych tarcz ?
Bulba - 20 Sty 2019, 09:44

Objaw wskazuje ze wcale ;)
Adrian60731 - 20 Sty 2019, 14:41

Piasty były czyszczone 3 krotnie jutro po pracy jeszcze raz przeglądane będą więc dam znać
Puff - 20 Sty 2019, 16:16

Czyszczenie to jedno, odtłuszczenie to drugie, nie nakładanie żadnego smaru to trzecie
Należy sprawdzić też stan szpilek - jeśli masz objechany fragment, to nie dokręcisz tego tak, jak powinno być i będzie latać.

vegetagt - 20 Sty 2019, 19:29

nowe tarcze są zawsze zaolejone od wewnątrz ;p