Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - Problem z elektryką - spryskiwacze i klimatyzacja

wobst - 22 Lis 2018, 22:38
Temat postu: Problem z elektryką - spryskiwacze i klimatyzacja
Witam wszystkich,

W nowo zakupionej czerwonej strzale mam dwa problemy (prawdopodobnie) z elektryką :

1. Błąd z działaniem wycieraczek po spryskiwaczu - spryskiwacz przedni uruchamia wycieraczkę tylną i vice versa,
2. Mam nieodparte wrażenie że czujnik w klimatroniku źle czyta temperaturę - dopiero przy jakimś maksymalnym ustawieniu typu 25/26 stopni zaczyna lepiej grzać (samo grzanie działa dobrze - przetestowane).

Czy ktoś się z tym spotkał i może coś poradzić?

Dzięki z góry.

Wojtek Wawa - 23 Lis 2018, 06:26

Jeśli temat założyłeś w odpowiednim wątku... to jeźdż do ASO, przecież masz gwarancję(?) Zwłaszcza punkt 1 to nie są nasze boje, że coś skrzypi, tylko prosta rzecz - pokazujesz, że jest sp... i mają to naprawić.

Chyba, że masz MK7, to pytaj w odpwiednim forum (dla mk7). Może to typowa usterka, ale strasznie dziwna.

Co do punktu 2. to trochę masz rację, w mk8 na początku grzeje niemrawo, nie bierze w ogóle poprawki na to, że całe wnętrze jest wychłodzeone. Stąd po uruchomieniu silnika, przez pierwsze 5-10 minut, człowiek musi sam przestawić temperaturę na wyższą (te 25 stopni C). Po jakimś czasie samemu się ją zmniejsza. To już niestety chyba typowy błąd - słaby algorytm.

kris_IV - 23 Lis 2018, 13:36

Wojtek Wawa, z tym ogrzewaniem ten problem występuje gdy wyłączona jest klimatyzacja - jest pewnie związany z tym, że silnik jest zimny. Gdy mam włączoną klimatyzację grzeje bardzo szybko.
Parzych - 23 Lis 2018, 19:00

wobst napisał/a:
spryskiwacz przedni uruchamia wycieraczkę tylną i vice versa
Źle podłączone wężyki do pompki spryskiwacza... :ok:
Wojtek Wawa - 28 Lis 2018, 17:06

dzięki Kris!
Czyli klimatyzator ma elektryczną grzałkę jak w samochodach wyższej klasy? Byłoby świetnie.