Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - Akumulator a centralny zamek

krajas - 5 Mar 2018, 08:08
Temat postu: Akumulator a centralny zamek
Cześć,

ostatnio chciałem zabrać akumulator do domu w celu podładowania, ale okazało się że nie mogę zamknąć auta kluczykiem. Tzn. po przekręceniu kluczyka w drzwiach kierowcy, zamykają się tylko drzwi kierowcy. Reszta pozostaje otwarta.
Jak zrobić aby wszystkie drzwi się zamykały ?

Z góry dzięki za pomoc.

Freeman - 5 Mar 2018, 09:30

Nie da się. Jak mają pracować inne zamki skoro w aucie nie ma prądu?
Puff - 5 Mar 2018, 12:52

Zamknąć od środka... ręcznie? Po prostu? Freeman dobitnie to ujął, ale nie da się inaczej.
barcik - 5 Mar 2018, 13:43

Nie zamkniesz od środka drzwi, bo też zamykasz elektryką. Jak otworzysz klamkę kierowcy to wszystkie drzwi się odblokują.
Jedyne jak dla mnie wyjście. Ustawić centralny zamek, że po otwarciu z pilota tylko drzwi kierowcy się otwierają (w wersji 3D da się, nie wiem jak w 5D), wyciągasz akumulator i zamykasz z kluczyka drzwi kierowcy.

Puff - 5 Mar 2018, 13:52

Albo otworzyć auto, otworzyć maskę, zamknąć auto i odpiąć/zabrać aku, a później zamknąć maskę...
vegetagt - 5 Mar 2018, 14:13

Puff napisał/a:
a później zamknąć maskę...

a pozniej nie otworzysz :>

Ja bym jeszcze sprawdził przed zamknięciem maski, bo np bmw ma stycznik, a mechanika zamka działa dopiero jak trzymasz pociągniętą klamke i kręcisz kluczem - ale wpadnij na to przy minus 15 stopniach w nocy :D

Puff - 5 Mar 2018, 14:39

vegetagt napisał/a:
Puff napisał/a:
a później zamknąć maskę...

a pozniej nie otworzysz :>

Skoro może kluczykiem zamknąć drzwi kierowcy, to i może je otworzyć, więc dojście do maski nie będzie problemem. Gdyby było inaczej, to ocierałoby się to o niedorzeczność, bo nie mógłbyś wyjąć akumulatora z auta.

vegetagt - 5 Mar 2018, 15:36

Puff, druga połowa posta, a nei wybiórcze cytowanie :>

Czasem jest myk, o którym musisz poczytać w necie i lepiej to sprawdzić przed odłączeniem aku i zatrzaśnięciem wszystkiego.

AnonimowyAlkoho - 5 Mar 2018, 20:55

Sprawdzone we fieście mk7 przedlift- otwierasz maskę, zamykasz auto, wyjmujesz aku, zatrzaskujesz maskę. Aby otworzyć- otwierasz z kluczyka drzwi kierowcy, otwierasz maskę, a dalej... to już wiesz co robić. Auto bez alarmu, z fabrycznym centralnym
krajas - 6 Mar 2018, 08:55

AnonimowyAlkoho napisał/a:
Sprawdzone we fieście mk7 przedlift- otwierasz maskę, zamykasz auto, wyjmujesz aku, zatrzaskujesz maskę. Aby otworzyć- otwierasz z kluczyka drzwi kierowcy, otwierasz maskę, a dalej... to już wiesz co robić. Auto bez alarmu, z fabrycznym centralnym

dzieki za pomoc

krajas - 6 Mar 2018, 17:04

Ok, poczytałem instrukcję i rzeczywiście da się zamknąć auto "bez elektryki". Poniżej zdjęcie tylnych drzwi które przy pomocy pokrętła, rygluje się.