Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Wymiana tylnej wycieraczki

vargemp - 26 Paź 2017, 21:01
Temat postu: Wymiana tylnej wycieraczki
Hej, kupiłem całą nową wycieraczkę na tył z MK7. Ramię z piórem. Mam tylko problem ze zdjęciem obecnej. Wystarczy odkręcić śrubę na zewnątrz i szarpać czy trzeba odpinać silnik wycieraczki i grzebać?
Puff - 27 Paź 2017, 08:13

Spryskaj najpierw wszystko preparatem penetrującym i rozruszaj ją odrobinę w tej płaszczyźnie, w której pracuje, do tego ciągnąc delikatnie, prostopadle do góry. Jeśli wycieraczka nigdy nie była ściągana, to trochę się napocisz, żeby ją zdjąć (tu WD40 lub podobne bardzo pomogą). Idealnie byłoby użyć ściągacza, ale jego zakup do jednorazowego użycia trochę nie ma sensu...
vargemp - 27 Paź 2017, 10:08

Właśnie zdjąłem plastik klapy od środka, odkręciłem silnik wycieraczki i nic, trzeba próbować od zewnątrz tak jak napisałeś. Trudno, będę walczył po południu, dzięki!
Parzych - 27 Paź 2017, 19:16

vargemp, podjedź do jakiegoś warsztatu, myślę że Ci użyczą ściągacza, mi kiedyś udostępnili w FeuVercie...
vargemp - 3 Lis 2017, 12:46

Dzięki panowie. Wystarczyło szarpać do bólu, aż wyszło. Wycieraczka wymieniona wszystko śmiga ;)
Parzych - 3 Lis 2017, 20:55

vargemp, pokazałbyś efekty tej podmianki...
vargemp - 26 Lis 2017, 21:42

Łap zdjęcie wycieraczki. Sorry, że tak długo, ale późno odczytałem, a jeszcze później przypomniałem sobie o zrobieniu zdjęcia, akurat jak była brudna ;-|

Parzych - 28 Lis 2017, 20:13

vargemp, chłopie! Masz zieloną mk6 3d i jeszcze się nią nie pochwaliłeś w Naszych Autach?!? Jednak w/g mnie lepiej wygląda moja wycieraczka z Astry 3...

Kostiel - 19 Mar 2019, 13:53

Witam,

Czy ktoś z Was mógłby mi polecić dobre wycieraczki samochodowe? Wcześniej kupowałem wycieraczki w sklepie, który znajduje się całkiem blisko mojego miejsca zamieszkania - jestem z Katowic. Niestety, ale zakupione wycieraczki w tym sklepie bardzo zawodzą.
Mój znajomy polecił mi abym kupił wycieraczki samochodowe Bosh z tego sklepu - https://sambert.pl/piora-wycieraczek. Kupowaliście może stąd wycieraczki? Jeśli tak to polecacie? Będę wdzięczny za każdą opinie.