|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Wymiana amortyzatorów
piotras92 - 27 Sie 2017, 19:20 Temat postu: Wymiana amortyzatorów Chciałbym prosić o poradę ponieważ w najbliższej przyszłości będe chyba musiał wymienić amortyzatory - powoli zaczynają się robić wycieki. I tu pytanie jak długo mogę z tym jeździć żeby nie było draki gdzieś po drodze?. Jakiej firmy amorki polecacie i ewentualnie jak to wygląda kosztowo? Rozumiem ze z amortyzatorami bede musiał tez sprezyny wymienić ?
Z góry dzieki za kazde info
Ford Fiesta 1.4 TDCi 2007 r.
gruby907 - 30 Sie 2017, 14:05
U mnie jak zaczęły ciec, to do razu łupały amory jak ojczym pasierba osobiście polecam KYB, mam i jest dobrze. 200zł za jeden amortyzator, sprężyn nie musiałem wymieniać, ale tylko z tyłu robiłem amorki
slawomirro - 30 Sie 2017, 15:42
gruby907 napisał/a: | U mnie jak zaczęły ciec, to do razu łupały amory jak ojczym pasierba osobiście polecam KYB, mam i jest dobrze. 200zł za jeden amortyzator, sprężyn nie musiałem wymieniać, ale tylko z tyłu robiłem amorki |
Tez polcam KYB, zwłaszcza że są gazowe. Sprężyny moga być stare.
piotras92 - 31 Sie 2017, 14:14
gruby907 napisał/a: | U mnie jak zaczęły ciec, to do razu łupały amory jak ojczym pasierba osobiście polecam KYB, mam i jest dobrze. 200zł za jeden amortyzator, sprężyn nie musiałem wymieniać, ale tylko z tyłu robiłem amorki |
Dzieki! u mnie właśnie niemiłosiernie walą już z tyłu wiec wymiana będzie na dniach.
od jakiegoś czasu mam tez problem z kołem (chyba) - lewy przód. Wydaje taki dzwiek jak by w biezniku były powbijane jakies kamienie czy cos (takie cykliczne szuranie) ale obadałem cała opone i nic tam nie widze, auto było u mechanika i on tez nic nie widzi - mówi ze łozysko i hamulce sa ok i ze to może byc wlasnie od tych amorów ale jakoś mnie to nie przekonuje co wy myslicie ?
gruby907 - 31 Sie 2017, 15:42
poszukaj czy nienaturalnych przetarć na oponie nie ma, najlepiej jakbyś zdjął koło które szura i obejrzał dokładnie. Jakby były powbijane kamienie to byś tego nie usłyszał, tylko czuł delikatne bicie kierownicy A no i nie polecam jazdy z wylanymi amortyzatorami, bo możesz uszkodzić mocowania amortyzatora
dirty.73 - 31 Sie 2017, 21:31
przy wymianie tylnych amorów nie zdążysz piwa dopić.....zabawa..sprężyn,jeśli całe,nie pordzewiałe,nie ruszasz nawet,kup tylko nowe osłony i odboje,co do szurania..mechanik obejrzał,czy sprawdził zawieszenie?chociaż ja stawiam na osłonke sworznia wahacza,potrafi odgiąć się i hałasować,ewentualnie kamień między tarczą a osłoną
piotras92 - 1 Wrz 2017, 11:55
Mechanik sprawdził zawieszenie, nie ma żadnych luzów, moze to faktycznie ta osłona..., jak uchylam szybę to słyszę wyraźnie to cykliczne szuranie tak jak by coś było w tym kole w jednym miejscu, dziwne...
dzieki za podpowiedz
rontise - 21 Wrz 2017, 12:30
Polecam KYB i Kamoka. Obie firmy są dobre (z mojego doświadczenia) i powinieneś być zadowolony.
Vendeur - 23 Lis 2021, 18:53
Hej, podepnę się pod temat. Czeka mnie wymiana amorów z przodu, bo jeden wyciekł.
Czy obowiązkowo muszę dokupować przy okazji odboje, osłony, poduszki?
Jaszczur - 23 Lis 2021, 20:33
Obowiązkowo warto sprawdzić w jakim stanie są stare.
W praktyce pewnie z tego wióry zostały, więc warto kupić komplet i mieć spokój.
Vendeur - 23 Lis 2021, 21:52
Ale poduszki też? Zazwyczaj odboje i osłony się wymienia chyba, poduszki znacznie droższe są :/
Jaszczur - 24 Lis 2021, 10:35
Nikt Ci nie wyczaruje wiedzy na temat tego w jakim stanie są te elementy, to trzeba rozebrać i ocenić.
maciekpkow - 24 Lis 2021, 11:03
Skoro będzie rozebrane to wymienić komplet. Zamówić wcześniej wszystko i do roboty
No chyba że rozbierzesz, zobaczysz co jest uszkodzone i szukasz po hurtowniach i zamawiasz
Mick661 - 12 Wrz 2023, 06:52
Dzień dobry, nie znalazłem odpowiedzi (pewnie kiepsko szukałem) dlatego podepnę się tutaj. Zabrałem się wczoraj za wymianę wahaczy przednich w fieścinie mojej lubej, niestety poległem na wstępie. Tak zapieczonych śrub jeszcze nie spotkałem, stąd pytanie czy ktoś mógłby mnie nakierować jakie konkretnie śruby są potrzebne do wymiany wahacza? Znalazłem w internecie tylko śruby do sworznia od strony zwrotnicy. Brakuje mi jeszcze śruby z nakrętka mocującej tą gumową tuleję i trzech śrub od strony przegubu (dwie mniejsze i jedna większa). Czy moglbym uprzejmie prosić zeby ktoś mnie nakierował jakie tam są śruby? Jakich szukać?
Wolałbym mieć komplet nowych przed zabraniem się za robotę a do zestawu wahaczy nie dodali śrub. Pacjent to fiesta 1.3 69km 2004
Dziękuję za wszelkie rady
Jaszczur - 12 Wrz 2023, 22:01
Ja po prostu odkręcałem stare (albo wycinałem, ew. ostatecznie urywałem), po czym udawałem się do sklepu z artykułami metalowymi i kupowałem podobne/takie same. Pokazywałem oryginały, i człowiek na miejscu mi dobierał. Do tego twarde podkładki i nakrętki samokontrujące. Ważne jest by kupować śruby o twardości 10.9.
slawomirro - 12 Wrz 2023, 22:47
Jaszczur napisał/a: | Ważne jest by kupować śruby o twardości 10.9. |
Wystarczą? Ja kupowałem 12'tki.
Jaszczur - 13 Wrz 2023, 01:02
Wystarczą. Ale oczywiście jak ktoś chce, to może kupić twardsze. Ważne jest by nie kupować niczego poniżej.
|
|