Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Wskaźnik poziomu paliwa

motylanoga - 8 Sie 2017, 21:27
Temat postu: Wskaźnik poziomu paliwa
Zauważyłem, że brzęczyk informujący o niskim poziomie paliwa oraz lampka rezerwy zapaliły się gdy wskaźnik poziomu paliwa pokazywał jeszcze 1/4 baku... Wcześniej stało się to przy dużo niższym wskazaniu. Nadmienię, że od tego czasu wskaźnik przestał opadać w miarę jazy tak, jakby się zawiesił.

Spotkał się ktoś z tym? I co z tym zrobić...?

D.K.N. - 3 Wrz 2017, 14:16

U mnie we fieście z 2016 brzęczyk i lampka są zależne od spalania. Np, jeśli jeżdżę agresywnie i spalanie jest duże, rezerwa wyskakuje już przy 1/4 baku, natomiast przy spokojnej, ekonomicznej jeździe rezerwa pojawia się w okolicy 1/8 baku.

Wniosek -> masz za ciężką nogę kolego :yes:

PrzemKo80 - 3 Wrz 2017, 20:33
Temat postu: Re: Wskaźnik poziomu paliwa
motylanoga napisał/a:
Zauważyłem, że brzęczyk informujący o niskim poziomie paliwa oraz lampka rezerwy zapaliły się gdy wskaźnik poziomu paliwa pokazywał jeszcze 1/4 baku... Wcześniej stało się to przy dużo niższym wskazaniu. Nadmienię, że od tego czasu wskaźnik przestał opadać w miarę jazy tak, jakby się zawiesił.

Spotkał się ktoś z tym? I co z tym zrobić...?

A z ciekawości spytam ile średnio km przejeżdżasz na baku ( jaki cykl ) i jakie spalanie 1.4 ?

motylanoga - 3 Wrz 2017, 22:29

Dzięki Koledzy, coś może w tym być... Przy każdym kolejnym tankowaniu rezerwa zapala się w innym miejscu podziałki. Jeszcze mi ciężko określić spalanie, ponieważ mam wersję "bieda" i nie uświadczy się u mnie komputera wskazującego spalanie. Dopiero po kolejnym tankowaniu zobaczę ile paliwa weszło i obliczę spalanie.