Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Demontaz wkladki zamka w drzwiach.

bobo - 3 Sie 2017, 13:12
Temat postu: Demontaz wkladki zamka w drzwiach.
Witam,
Panowie, poniewaz nie dziala u mnie otwieranie drzwi z pilota kluczyka i rozne metody (sprawdzanie przewodow), smarowanie itd. nie pomogly, zdobylem caly mechanizm otwierania drzwi z innego auta (razem z elektryka) i nosze sie z zamiarem jego wymiany.

Najwiekszym problemem dla mnie obecnie jest wyjecie wkladki mojego zamka i wlozenie do nowego mechanizmu. Czy ktos z Was, kiedys robil podobna rzecz? W jaki sposob sie do tego zabrac, bo przypatrywalem sie temu, i szerze nie mam pojecia jak to wyjac.

Wszelkie inne wskazowki dotyczace wymiany mechanizmu zamka sa mile widziane :)

Jeszcze jedno pytanie, czy moge bezpiecznie podlaczyc elektryke nowego mechanizmu (bez jego montazu), po to aby sprawdzic, czy centralny zamek pracuje przy zamykaniu i otwieraniu drzwi?
Chodzi mi o to, ze zanim sie zabiore za wymiane, mam w planach odlaczenie kostki w drzwiach i podlaczenie tam "na sucho" mojego "nowego" mechanizmu. Mam fieste 5 drzwiowa, a mechanizm pochodzi z 3 drzwiowej. Boje sie czy te podpiecie nie spowoduje jakichs innych problemow.
Dzieki i pozdrawiam

AccessX - 3 Sie 2017, 18:56

Jeżeli podepniesz na krótko tzn np. trzymając zamek w ręku i pilotem będziesz chciał zamknąć/otworzyć to się nic nie stanie a odrazu będziesz miał odpowiedź czy po podmianie stare/kupione wszystko będzie hulać. Sterowanie jest elektryczne więc wszystko idzie spod kierownicy kabelkami.

A sama wkładka powinna być na zatrzask chyba i cos trzeba odgiac by wyszło

bobo - 3 Sie 2017, 19:16

Dzieki wielkie za rade apropos elektryki. Wlasnie o to mi chodzilo, ale wolalem sie upewnic. Pokombinuje jeszcze z tym bebenkiem i sie odezwe.
bobo - 3 Sie 2017, 22:23

Zrobilem kilka fotek.

bobo - 3 Sie 2017, 22:26

bobo - 3 Sie 2017, 22:27

AccessX - 4 Sie 2017, 10:27

Według mnie powinno od tyłu się jakoś odpinać:

Może coś pomoże schemat:

Wydaje mi się ze z tyłu ten element z jezyczkiem trzyma i blokuje wkładke zamka by ją nie wypchać do przodu. Bo ten element większy z cięgnem/metalowym prętem jest raczej na stałe przytwierdzony i tego nie trzeba zdejmować.

bobo - 4 Sie 2017, 11:44

Dziekuje bardzo, za odpowiedz i schemat. Wydaje mi sie, ze bedzie bardzo pomocny. Faktycznie chyba wkladke wyciaga sie w kierunku "do siebie" patrzac na na zamek z przodu.
Doceniam, ze poswieciles czas na to...
Postaram sie pokombinowac i dam znac.

bobo - 6 Sie 2017, 15:35

Udalo sie Panowie. Sprawa okazala sie banalnie prosta. Wystarczylo wypchac bebenek przy pomocy srubokreta od strony zdjecia nr2. Wkladka zamka wychodzi bez probelmu.
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.