Forum FiestaKlubPolska -

Przed zakupem - [MK4] Opony całoroczne

adamsonm - 18 Cze 2017, 19:48
Temat postu: [MK4] Opony całoroczne
Cześć, poszukuję opon całorocznych. Niestety całoroczne, gdyż moja Fiesta cierpi już na brak progów i ostatnie lata jeździłem do wulkanizatora na podnośnik, aby zmienić koła. Pora na wymianę opon, więc wchodzą całoroczne.
Czy ktoś z Was posiada(ł) któreś z tych opon i może wyrazić jakąś opinię? Oczywiście jeśli macie jakieś inne propozycję, będę wdzięczny :) (rozmiar jaki planuję kupić to 155/70/R13)

Moje propozycje:
Nokian WeatherProof (177 zł / opona)
Goodyear Vector 4Seasons G2 (202 zł /opona)
Hankook H730 (158 zł / opona)

Opony do jazdy w 90% w mieście, krótkie odcinki (ok. 4kkm/rocznie)

TSRules - 19 Cze 2017, 21:43

w miarę rozgarnięty wulkanizator podnosi za mocowanie wahacza nawet zwykłą żabą i tyle, wystarczy powiedzieć
ja mam goodyeary używki kupiłem 140zł para i sobie chwalę
możesz kupić ciut niższe, bo 70 to balony

adamsonm - 20 Cze 2017, 23:54

no mój tez podnosił za mocowanie wahacza ale powiem szczerze, że denerwowało mnie to, że tak prostą czynność musiałem oddawać w ręce wulkanizatora ze względu na brak takiego podnośnika/lewarka a podczas mojej ostatniej wymiany (jakieś 2 lata temu) zsunął mi się lewarek i wbił w podłogę :) . W związku z brakiem odpowiedzi przez 2 dni postawiłem na Nokiany, podobno bardzo dobry wybór i że powinny mi starczyć na długo (info od wulkanizatora robiącego przekładkę).
TSRules - 22 Cze 2017, 23:49

pewno przeżyją całe auto, też ja kupiłem używki :)
adamsonm - 23 Cze 2017, 16:57

To samo usłyszałem na wymianie i takie mieszane uczucie, czy cieszyć się, że takie dobre opony, czy płakać, że auto delikatnie mówiąc nie jest najnowsze :)
TSRules - 23 Cze 2017, 20:38

zawsze lepsze bezpieczeństwo, a opony można sprzedać oddzielnie jak auto się skończy więc może nie będzie źle