Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Klapka wlewu paliwa

PrzemKo80 - 23 Mar 2017, 19:36
Temat postu: Klapka wlewu paliwa
Dzisiaj trochę przeżyłem szok bo auto zamknięte a klapkę da się otworzyć :głowąwmur:
Normalne to? Zawsze myślałem że albo korek na klucz albo elektromagnes.
Już nie mówię o kradzieży paliwa ale ktoś zrobi ponury żart i wsypie coś do środka...

barcik - 23 Mar 2017, 20:25

Tak, normalne:
http://www.ford.pl/Techno.../Ford-Easy-Fuel

PrzemKo80 - 23 Mar 2017, 21:51

barcik napisał/a:
Tak, normalne:
http://www.ford.pl/Techno.../Ford-Easy-Fuel

Czyli można i paliwko zaciągnąć i coś dosypać bez problemu ?! :krzesłemgo:

michal77 - 26 Mar 2017, 20:12

Nie całkiem bez problemu, trzeba mieć kawałek rurki o odpowiedniej średnicy, albo oryginalny lejek, który pewno masz w bagażniku.
PrzemKo80 - 27 Mar 2017, 13:30

michal77 napisał/a:
Nie całkiem bez problemu, trzeba mieć kawałek rurki o odpowiedniej średnicy, albo oryginalny lejek, który pewno masz w bagażniku.

Dzięki za odpowiedzi. Mimo wszystko wolałbym zamykany. Ale jak jest tak jest :hammer:

swampshark - 27 Mar 2017, 20:30

Ja też uważam, że to głupi pomysł z tym niezamykanym wlewem, bo mogę wyjąć z bagażnika ten lejek, podejść do czyjegoś zamkniętego Forda, włożyć lejek i spuścić paliwo albo na złość komuś nasikać :rotfl: Może kiedyś sam wykombinuje jakieś zamykanie od wnętrza bagażnika :)
PrzemKo80 - 27 Mar 2017, 20:45

Widzisz. W jednym artykule pisało że ford oferuje zamykany korek do tego systemu. Zadzwoniłem do forda i niestety. Nic takiego nie ma. I gościu jeszcze mi powiedział że ford zachwala taki system tankowania...
MisiekT - 28 Mar 2017, 13:43

po co?
przjmujecie się, ale większośc nowych aut tak właśnie ma - jak ktoś chce Wam zrobić psikusa to są setki prostszych sposobów
przypomnę, że ksztalt lejka musi być odpowiedni, żeby cokolwiek wlać do baku- nie wystarczy ot tak sobie wsadzić zwykly lejek

swampshark - 28 Mar 2017, 16:45

MisiekT napisał/a:
przypomnę, że ksztalt lejka musi być odpowiedni, żeby cokolwiek wlać do baku- nie wystarczy ot tak sobie wsadzić zwykly lejek

tak, kształt pistoletu od dystrybutora benzyny, który ma każdy lejek dodawany od kilku lat do każdego samochodu. Cienkim wężem da się spuścić paliwo po włożeniu tego lejka. Może być ten wlew po to by nie pomylić paliwa, ale niech będzie zabezpieczony przed nieautoryzowanym dostępem klapką blokowaną jakimś mechanizmem. Ford chwali to rozwiązanie, bo oszczędzą na tych mechanizmach

MisiekT - 29 Mar 2017, 01:09

jasne, że się da - ale nie jest tak że ktoś Ci zrobi niespodziankę bez premedytacji... a jak już ktoś planuje, to może ogarnąć coś znacznie boleśniejszego niż syf w baku