Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Wymiana odboi i osłonek w tylnych amortyzatorach

AccessX - 16 Mar 2017, 23:15
Temat postu: Wymiana odboi i osłonek w tylnych amortyzatorach
Krótko i na temat. Ostatni przy zmianie oleju, kiedy samochód był na "wyżynach" wysięgnika, zauważyłem że lewy tylny"odboj" amortyzatora jest po prostu wykruszony(brak okolo 3cm). Pytając mechanika o to czy cały amortyzator należy wymienić, stwierdził że amortyzator jest ok, nie ma żadnych wycieków i należy jedynie odboje i osłonki wymienić.

Moje pytanie brzmi: Czy taka operację należy powierzyć mechanikowi czy też można ją wykonać w domowym garażu? Jeśli tak to prosiłbym o poradę jak. A jeżeli jednak jest tutaj potrzeba mechanika to oczywiście auto wyląduje u niego.

Proszę o odpowiedź - pozdrawiam :)

dirty.73 - 17 Mar 2017, 07:49

30 minut z wypiciem browara....musisz wykręcić amory,auto do góry,odkręcasz koło,ściągasz nadkole(na plastikowych kołkach,zamocowane blazkami),teraz dwie śruby od góry,i jedna na dole(kręcisz śrubą,nakrętka przyspawana)dobrze,jakbyś coś podłożył pod wahacz ,żeby za mocno sprężyna nie odbiła,jak masz amora,to najlepiej ,końcówka w imadło i wykręcasz jego mocowanie,jesteś w domu...
AccessX - 17 Mar 2017, 09:56

Super. Dzięki za szybką odpowiedź. Weekend się zbliża to na spokojnie to zrobię :) .
A i jeszcze pytanie: Ogólnie jak taki "odboj" jest wykruszony to jakie są minusy jazdy z takim elementem ? Szukałem w internecie ale lepiej tutaj zapytać bo szybsza odpowiedź no i też innym się taka wiedza przyda.

Dzięki raz jeszcze!

dirty.73 - 17 Mar 2017, 10:13

AccessX napisał/a:
Super. Dzięki za szybką odpowiedź. Weekend się zbliża to na spokojnie to zrobię :) .
A i jeszcze pytanie: Ogólnie jak taki "odboj" jest wykruszony to jakie są minusy jazdy z takim elementem ? Szukałem w internecie ale lepiej tutaj zapytać bo szybsza odpowiedź no i też innym się taka wiedza przyda.

Dzięki raz jeszcze!

najprostsza odpowiedź to-wykończysz amortyzator

AccessX - 17 Mar 2017, 12:27

Uff dobrze ze zauwazylem to ostatnio bo byc moze i caly amortyzator bylby do wymiany niedlugo a tak, to tylko te odboje. Dzieki jeszcze raz za pomoc! :jupi:

Jeszcze foto.
Lewy wyglada tak:

A prawy tak:

Parzych - 18 Mar 2017, 11:56

dirty.73 napisał/a:
ściągasz nadkole
Niepotrzebna dodatkowa robota, ja amorki wymieniłem bez ściągania nadkoli, szybciej i bez zbędnego pierniczenia się... :ok: