Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Wycieraczki przednie - cykanie podczas ruchu

maxon - 1 Gru 2016, 21:41
Temat postu: Wycieraczki przednie - cykanie podczas ruchu
Mam do Was pytanie, czy w Waszych Fiestach, kiedy uruchomione są wycieraczki przednie przy każdym ruchu słychać cyknięcie jak w zegarku :-) Ostatnio jechałem w trasie i przy wyłączonym radiu po kilkudziesięciu minutach zaczęło mnie to wkurzać i zastanawiam się czy to taki urok aut :-)
Parzych - 1 Gru 2016, 21:59

Na czasówkach mi cyka...
Puff - 2 Gru 2016, 01:25

Musi cykać. Zasilanie wycieraczek musi lecieć przez przekaźnik, inaczej byś zespolony spalił w okamgnieniu. A (prawdopodobnie) rozbija się o sygnał zwrotny z krańcówki wycieraczek, który jest potrzebny do realizacji pracy przerywanej.
slawomirro - 4 Gru 2016, 13:24

Puff napisał/a:
Musi cykać..

Mi działa bezgłośnie, albo jeśli cyka to tak cicho, że tego nie słyszę.

Puff - 4 Gru 2016, 20:42

slawomirro napisał/a:

Oczywiście mówisz o jednorazowym zgarnięciu lub pracy przerywanej, a nie ciągłej?

slawomirro - 9 Gru 2016, 20:30

Puff napisał/a:
slawomirro napisał/a:

Oczywiście mówisz o jednorazowym zgarnięciu lub pracy przerywanej, a nie ciągłej?

Wszystko jedno. Czy włączę ręcznie wajchą wdół na 1x, czy też ustawię 6, 5, 4 bieg (przy czujniku deszczu im wyższa liczba nastawy, tym czujnik ma mniejszą czułość i wolniej działa), czy też właczą pracę stałą szybką, jednostajną - jest cicho.

Puff - 9 Gru 2016, 23:19

slawomirro - to jeszcze pytanie, czy mówisz o aucie z metryczki (mk6), bo dział to mk7, tak jak auto Autora tematu.
miro2013 - 14 Gru 2016, 19:31

W mojej Fieście wycieraczki pracują bezgłośnie.
maxon - 15 Gru 2016, 12:36

miro2013 napisał/a:

no to wbiłeś ćwieka, ktoś z MK7 potwierdzi jak u niego działa? Może po lifcie coś zmienili?

slawomirro - 21 Gru 2016, 00:20

Puff napisał/a:
slawomirro - to jeszcze pytanie, czy mówisz o aucie z metryczki (mk6), bo dział to mk7, tak jak auto Autora tematu.

I tu masz rację, pomyliłem działy. Po zmianie skryptu forum co chwila zamiast na MK6 wchodzę na MK7.

M147 - 21 Gru 2016, 14:01

Posiadam MK7 po lifcie i u mnie cyka, w każdym aucie cyka na "czasówkach". Jeździłem wieloma autami i w każdym cyka.
miro2013 - 1 Sty 2017, 22:45

maxon napisał/a:
miro2013 napisał/a:

no to wbiłeś ćwieka, ktoś z MK7 potwierdzi jak u niego działa? Może po lifcie coś zmienili?

Nie wiem czy to istotne ale moja Fiesta posiada czujnik deszczu.