Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Koło zapasowe czy spray naprawczy (Do Fiesty z gazem)

porosty - 26 Paź 2016, 15:50
Temat postu: Koło zapasowe czy spray naprawczy (Do Fiesty z gazem)
Koledzy.
Mam pytanie:
Czy testowaliście jakieś "magiczne" spraye jako alternatywę do koła zapasowego?
Mam założony gaz i koło zapasowe.... zaczyna mi z dnia na dzień coraz bardziej "zajmować miejsce" w bagażniku.
Czy możecie polecić jakieś rozwiązanie w zastępstwo koła zapasowego?
Jak się u was sprawdzało?

Słyszałem o jakiś piankach w stylu pianki do okien, oraz że wulkanizatorzy nie chcą naprawiać takich opon bo masa z tym roboty, czyszczenia itp, Z drugiej strony widziałem na YT filmiki jakiś specyfików wlewanych przez wentyl, które później podobno się normalnie wylewa, łata kapcia i tyle.

Proszę o rady.

yoyo72 - 26 Paź 2016, 18:37
Temat postu: Koło zapasowe czy Spray naprawczy (Do fiesty z gazem)
Nie kupuj żadnych sprayów, bo w razie czego będziesz miał faktycznie problemy. Dojazdówka w pokrowcu zalatwi sprawę.
porosty - 26 Paź 2016, 19:24
wiem... ale zajmuje miejsce dla tego pytam :)
wojtekpl - 26 Paź 2016, 19:50
Koło; jeśli złapiesz "normalnego" kapcia, powietrze tak od razu nie ucieka. Często tygodniami jeździmy z przysłowiowymi gwoździami w oponach, nie zdając sobie nawet z tego sprawy. Jeśli natomiast rozpindolisz oponę tak, że jej się nie będzie dało dopompować, to pewnie żaden specyfik nie pomoże.

Sam z racji LPG - podobnie jak TY, roztrząsałem temat, była nawet opcja kupienia dojazdówki - zawsze to 125 mm szerokości, zamiast 175, ale upadła, gdyż powiedzmy tarcza felgi wykracza po za szerokość opony. Zostałem przy fabrycznym kole - w feldze mam schowane zapasowe żarówki, jakieś podstawowe narzędzia, inne pierdoły, no i oczywiście fabryczny zestaw do podnoszenia auta.

porosty - 27 Paź 2016, 10:59
coś w tym jest....
Huk - 3 Lis 2016, 15:58
Samemu co prawda mam zapas, ale czytałem sporo o tych "fix & go" jak to zwykle producenci zwą i ponoć nie taki diabeł straszny ALE kilka spraw o których trzeba pamiętać:

1. Pianka/uszczelniać działa do pewnego stopnia uszkodzeń - gwóźdź czy coś podobnego - spoko, opona rozcięta więcej niż 1-2 cm? Zapomnij
2. Można na tym uszczelnieniu przejechać max ileś Km - jak jeździsz praca i z powrotem, no problem, ale jak dalej to może się okazać że rozleci się zanim zajedziesz do domu...
3. Wulkanizator może Ci powiedzieć żebyś... odszedł szybszym krokiem - ze tak powiem :) jak usłyszy o piance - brudzi im to maszyny do ściągania opon
4. W przypadku Mazdy czytałem w instrukcji że po użytiu ich pianki, opona nie nadaje się do dalszego użytkowania i trzeba kupić nową... na ile to prawda a na ile dupochron producenta, nie wiem ale...

Czy warto czy nie... musisz odpowiedzieć sobie sam, ja raczej bym nie ryzykował, chyba że na bardzo krótkie dystanse.

Pozdrawiam.

Marcin - 3 Lis 2016, 18:03
wojtekpl napisał/a:
Sam z racji LPG - podobnie jak TY, roztrząsałem temat, była nawet opcja kupienia dojazdówki - zawsze to 125 mm szerokości, zamiast 175, ale upadła, gdyż powiedzmy tarcza felgi wykracza po za szerokość opony.

...yyyy, że co? jak już to za małej dojazdówki można nie założyć na większe hamulce z przodu, ale zawsze można ją założyć na tył, a z tyłu na przód.

w focusie miałem zestaw naprawczy (pompka+jakiś płyn), leży sobie w garażu na półce, a w bagażniku wożę dojazdówkę 16"

wojtekpl - 3 Lis 2016, 20:08
Marcin napisał/a:

...yyyy, że co? jak już to za małej dojazdówki można nie założyć na większe hamulce z przodu, ale zawsze można ją założyć na tył, a z tyłu na przód.

Gdzie napisałem, że nie można założyć na przód??

Napiszę może jaśniej:
Pełne stalowe koło ma szerokości tyle co opona - przyjmijmy 175mm.
Dojazdówka to 125 mm plus wystająca poza obrys (szerokość) opony, tarcza felgi. Ile wystaje - dwa centymetry? Trzy - nie wiem. Nawet trzy niby niewiele, ale zamiast płaskiego elementu mamy "garbaty"

Tyle mojego.

Marcin - 5 Lis 2016, 18:52
Dalej nie wiem w czym masz problem z dojazdówką, one zawsze są węższe niż pełnowymiarowy zapas, a przy ewentualnym kapciu ma posłużyć do dojechania do najbliższego wulkanizatora.
freyah - 8 Lis 2016, 17:24
Ja z racji tego, że nie mogłam nigdzie dostać u siebie dojazdówki kupiłam normalną oponę, która bez problemu mieści się w bagażniku w otworze na nią przeznaczoną. Zestaw też mam, bo dali mi go w komisie.
marianek1972 - 16 Lut 2017, 20:40

Witam kolegów jak naprawdę jest z kołem dojazdowym chodzi mi o rozmiar na all...występują róźne rozmiary 175/14/65 ;125/15/80 czy potem nie będzie problemu z włożenie kosza z lewrakiem i sprzedający twierdzą że oba są do Fiesty mk7