|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl
wodziczku - 2 Paź 2016, 07:23 Temat postu: Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl Siemka Fiestomaniacy
Jestem posiadaczem Forda Fiesty z 1.0 Ecoboostem 125KM 2014 przebieg 46tys na dosc sporych jak na Fieste felgach, a mianowicie 17''. Jak mozna sie domyslic nie jest to koniecznie najszczesliwy wybor na nasze drogi. Kazda dziura bardzo bije po amortyzatorach i kierwonicy, przekladajac sie pozniej
na wieksze lub mniejsze wizyty w serwisie. Juz jakis czas temu na gwaracji zrobili mi tuleje i wachacze. Pisze poniewaz od jakiegos czasu staram
sie zmierzyc z problemem ktorego 'podono' w serwisie nie sa w stanie zdiagnozowac. Przejezdzajac po wybojach lub 'lezacych policjantach' tlucze mi przy lewej przedniej i tylenj stronie (gdzies w okolicach zawieszenia). Najbardziej jest to odczuwalne z przodu. Samochod byl dwa razy wstawiony do ASO i nie znalezli żadnej przyczyny. Oceniam to po prostu na chec przyoszczedzenia na serwisie. Dodam tylko ze samochod ma jeszcze 2 lata gwarancji na
rozne podzespoly. Przy ostatnim serwisie, panowie stwierdzili ze to niby przez moja 'wgieta delikatnie felga i opona' powduja taki dyskomfort
podczas prowadzenia. Niestey nie mialem juz czasu zmieniac opon i bawic sie udowodnianie panom ze co najmniej sie myla.
Podczas szperania na forum znalazlem kilka watkow dotyczacych podobnego tluczenia. Czy moze to byc jakiś defekt fabryczny sprezyny??? Peknieta sprezyna lub jej koncowka???? Czy moze brak smaru na na krzyżakach kolumny kierowniczej lub na przekladni??? Moze znowu wahacze?
Czy moze akcja z wadliwymi srubami na wahaczu poprezcznym???
Czy posaida ktos moze wlasnie Fieste z tego rocznika lub innego i boryka sie z takim problemem???
Z gory dziekuje za jakiekolwiek wskazowki
n owicjusz - 2 Paź 2016, 15:28 Temat postu: Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl Sprawdź cale zawieszenie pod katem luzów. Potem mocowanie amorów, łożyska amorów.
BiMotoMan - 2 Paź 2016, 20:38 Temat postu: Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl Ja U siebie mam take stuknie jak jest zimno, tylko przez krotki dystans zaraz po ruszeniu.
Amortyzatory.
wodziczku - 6 Paź 2016, 08:01 Temat postu: Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl a co ewentualnie jeszcze mozna sprawdzic???? Musze ich zarzucic pomyslami i mozliwosniami zeby naprawde wszystko sprawdzili.
mehacz - 6 Paź 2016, 09:42 Temat postu: Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl sprawdź tylną kanapę a konkretnie mocowania. Posadź kogoś z tyłu i niech czukiereczekew trzyma oparcie. Jak nie masz nikogo do pomocy to ją złóż i się przejedź. U mnie od nowości tak tłucze (okleiłem zawiasy izolacyjną i jest lepiej)
bis24 - 6 Paź 2016, 14:49 Temat postu: Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl
wodziczku napisał/a: | dosc sporych jak na Fieste felgach, a mianowicie 17 |
masz zamontowane ograniczniki skrętu?
|
|