|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Paliwo do benzyniaka
Paweł 92 - 1 Paź 2016, 19:35 Temat postu: Paliwo do benzyniaka Jaką benzynę lejecie do swoich Fiest, ja od nowości 98 PB na Orlenie, ale zaczynam się zastanawiać czy to coś wogule daje i czy ma sens, w końcu zawsze to parę groszy więcej
dark2pl - 2 Paź 2016, 00:12 Temat postu: Paliwo do benzyniaka 95 Auchan, Orlen
wojtekpl - 2 Paź 2016, 17:35 Temat postu: Paliwo do benzyniaka Jak już muszę benzynę - 95 Carrefour.
Huk - 2 Paź 2016, 19:39 Temat postu: Paliwo do benzyniaka @Paweł 92:
Ja tankuję gdzie popadnie - zwykle na jakichś sieciówkach, ale zdarzają się też stacje prywatne na których znajomi tankują od lat i nie było problemów.
W tym silniku od komara który mamy w swoich Fiestach (znaczy 1.25 - 60/82 Km) nie ma kompletnie sensu lać PB98 - PB95 styknie z nadmiarem... podejrzewam że nawet jakbyś nalał PB85 to przy tym stopniu sprężenia auto jeździło by bez problemu (taka benzyna jest popularna w wielu krajach obu ameryk).
Realnie ilość oktanów określa maksymalny stopień sprężenia przy jakim dochodzi do samozapłonu benzyny - PB98 trzeba zwykle lać w silnikach sportowych z bardzo wysokim stopniem sprężenia, inaczej może dojść do spalania stukowego:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Spalanie_stukowe
i w efekcie uszkodzenia silnika - tutaj jako ciekawostkę, dodam że lukałem na specyfikację bardzo ciekawego silniczka wolnossącego który stworzyła Mazda dla CX-3 (chyba obecnie najlepszy wolnossący na rynku jeśli chodzi o możliwości w stosunku do spalania i ceny) - tam stopień sprężenia jest 14:1 i PB95 wg Mazdy wystarczy, więc u nas (gdzie jest zdaje się 11:1) tym bardziej.
Pozdrawiam.
Paweł 92 - 3 Paź 2016, 23:51 Temat postu: Paliwo do benzyniaka Huk, dzięki za wyczerpującą wypowiedź, wniosek jest taki że nie ma co przepłacać.
BiMotoMan - 4 Paź 2016, 00:17 Temat postu: Paliwo do benzyniaka Wszystkie fiesty maja czujnik spalania stukowego i dostosuja kat wyprzedzenia zaplonu optumalnie do paliwa.
Leprzej jakosci paliwo ulatwi prace silnikowi, to powinno obnizyc spalanie...
W zyciu wychodzi na to samo, ale auto jezdzi lepiej...
Paweł 92 - 4 Paź 2016, 21:37 Temat postu: Paliwo do benzyniaka BiMotoMan, czy zaobserwowałeś różnice w spalaniu, albo ktoś z użytkowników badał tą różnicę spalania odnośnie jakości paliwa ?
BiMotoMan - 4 Paź 2016, 22:02 Temat postu: Paliwo do benzyniaka Przed fiesta mialem Forda Rangera 2.5d, Na dobrym paliwie (TEXACO) robil 650km na zbiorniku, na 'kazdym innym' 600km...
Fiesta robi prawie zawsze ok 700km na zbiorniku, na paliwie z wieksza iloscia biododatkow 600.
Ciekawe, ze najnowsza generacja silnikow nadal nie wykozystuje 'dobrodziejstwa' bio-paliw.
Huk - 6 Paź 2016, 09:25 Temat postu: Paliwo do benzyniaka @BiMotoMan:
Możesz podać dokładniej na jakim paliwie wyrabiasz 700, a na jakim 600 Km na zbiorniku? 15% to jest kolosalna różnica - zwykle na "lepszym" wyciąga się do 3% więcej (czyli cenowo się to nie opłaca) - stąd moje zaciekawienie, chyba że przez PB98 masz na myśli 98'emkę "premium" z Orlenu/BP/Statoil - tyle że wtedy wypadało by to zaznaczyć bo są też "zwykłe" PB98 (inna sprawa że nawet na paliwie "premium" 15% różnicy to jakiś kosmos).
Ja parę razy lałem PB98 i nie zauważyłem różnicy w spalaniu... no chyba że trzeba na tym pojeździć przez kwartał/rok żeby odczuć?
Pozdrawiam.
mehacz - 6 Paź 2016, 09:38 Temat postu: Paliwo do benzyniaka Ja leje już od prawie 4 miechów PB tylko 98 i tylko na orlenie. Poza lepszą kulturą pracy motoru nie zauważyłem jakiś drastycznych różnic w spalaniu czy innych aspektach...
bis24 - 6 Paź 2016, 14:55 Temat postu: Paliwo do benzyniaka
Huk napisał/a: | @BiMotoMan:
Możesz podać dokładniej na jakim paliwie wyrabiasz 700, a na jakim 600 Km na zbiorniku? |
mieszka w Irlandii
BiMotoMan - 7 Paź 2016, 00:28 Temat postu: Paliwo do benzyniaka Staram sie tankowac na TEXACO.
Srednio przejezdzam 600-700km tygodniowo.
Max co moja fiesta dala rade zrobic Na jednym zbiorniku to 760km.
Roznice w paliwie da sie tutaj zauwazyc.
Szczegolnie cierpia diesle.
Sa rozbieznosci w canach pomiedzy konkurencyjnymi sieciami, a cena uzalezniona jest od ilosci biododatkow.
Inna ciekawostka ktora zauwarzylem to mniejsze spalanie zima. Chyba przed klimatyzacje...
Wlasciciele samochodow z importu z japoni musza uzuwac uszlachetniaczy caly czas.
Szczegolnie mocne auta turbo glupieja na tanszym paliwie.
|
|