Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Problem z ch這dzeniem silnika 1.3 44KW duratec 8V

Szelek67 - 31 Sie 2016, 19:02
Temat postu: Problem z ch這dzeniem silnika 1.3 44KW duratec 8V
Witam wszystkich forumowicz闚.To m鎩 pierwszy post na Tym forum i od razu usterka z "grubej rury"-mam straszny k這pot z ch這dzeniem silnika.Mo瞠 wypunktuj� objawy,b璠zie mi lepiej ogarn望
1. Gdy silnik jest zimny i go odpalam jest wszystko ok-troch� ci篹ko mu zaskoczy� jakby mia� jaki� op鏎 ale odpala.
2.Jak silnik si� rozgrzeje po dotkni璚iu przewod闚 mo積a 鄉ia這 stwierdzi� 瞠 termostat dzia豉 gdy� w捫 od termostatu do ch這dnicy stopniowo rozgrzewa si� w trakcie pracy silnika a tak瞠 nagrzewnica pracuje dobrze-ciep這 robi si� w 鈔odku auta.
3.Zrobi貫m test na obecno嗆 spalin w p造nie ch這dz帷ym- przez oko這 10 minut pracy by這 ok i nagle w momencie wska幡ik zmieni� barw� i po p馧 sekundy gejzer ze zbiorniczka wyr闚nawczego.
4.Podejrzewam uszczelk� pod g這wic� lub jakie� p瘯ni璚ia g這wicy (w najgorszym przypadku).Mam te� w徠pliwo軼i czy silnik mia� prawid這wy p造n ch這dz帷y bo za pierwszym razem przy nagrzanym silniku,po otwarciu korka zbiorniczka wyr闚nawczego by� gejzer p造nu koloru ceglanego z jakim� syfem
5.Nie wiem czy mam dobrze za這穎ne przewody odchodz帷e i dochodz帷e do termostatu,ch這dnicy i pompy.Mam w徠pliwo軼i czy s� za這穎ne w prawid這wych miejscach przy陰czy.Gdyby kto� dysponowa� schematem,opisem lub linkiem do takiego to by豚ym wdzi璚zny.
Jest to pierwszy ford w rodzinie,chcia豚ym jako� pom鏂 a nie za bardzo ogarniam temat.Czy mog� liczy� na pomoc do鈍iadczonych Koleg闚 i wyrozumia這嗆 je郵i powieli貫m temat albo co� skopa貫m w mojej wypowiedzi.Pozdrawiam,Leszek

saimon214 - 8 Sty 2020, 21:13

Pod陰czam si� pod temat, co to mo瞠 by� ze ceglanu p造n ch這dniczy jest i go ubywa z czasem?