| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - 1.4 TDCI kopci na bialo na zimnym, na ciep造m ok
15jokasta - 17 Sie 2016, 22:38 Temat postu: 1.4 TDCI kopci na bialo na zimnym, na ciep造m ok Witam
Ja i moja Fiesta mk7 z silnikiem 1.4 TDCI mamy problem. P造n ch這dniczy ok, olej ok. Wtryski po sprawdzeniu, 3 po czyszczeniu by造 ok a 4ty padaka, kupi貫m u篡wany i da貫m do sprawdzenia by� ok. Za這篡貫m wtryski, wprowadzi貫m kody.
By這 ok lecz ma這 kilometr闚. Rano chwil� po odpaleniu i przejechaniu mo瞠 1,5 km wyskoczy� mi b陰d (Kod: P0299 - Stan zbyt niskiego ci郾ienia turbospr篹arki) i bia造 dym. Skasowa貫m b陰d. Teraz auto na zimnym silniku nie r闚no pracuje (skacz� obroty na ja這wym)i produkuje wielka bia豉 chmur�. Dopiero jak przyjad� kilka km i auto si� rozgrzeje to wszystko wraca do normy. Jakas pomoc drodzy forumowicze?
Od czasu do czasu wyskakuje mi b陰d:
Kod: P02D3 - Programowanie odchylenia wartosci wtryskiwacza 4 cylindra na granicy maksymalnej
Kod: P22297 - O2 poza zakresem podczas zwalniania - rz康 cylindr闚 1, czujnik 1
olo_r - 10 Wrz 2016, 13:53 Temat postu: 1.4 TDCI kopci na bialo na zimnym, na ciep造m ok a czy to mia這 miejsce wcze郾iej????? i czy to si� dzieje przy niskiej temperaturze otoczenia???
Tak czy siak jak to na bia這 kopci to niedopalona mieszanka ale dlaczego to nie wiem. Musi by� cos z parametrami dawkowania paliwa albo powietrza - innej opcji nie ma. W徠pi�, 瞠 turbo za s豉bo daje - to raczej wina czujnika i spi皻rzenia si� odczyt闚.
Ja tak mia貫m kiedy� w benzyniaku a wina by� padaj帷y czujnik po這瞠nia wa逝 a wywala這 b陰d wypadaj帷e zap這ny na cylindrze 3 co by這 skutkiem odczytu poprzedniego czujnika. Daignostyka w zak豉dzie tuningowym podczas jazdy i ci wszystko ustawi�.
A jakby turbina bra豉 olej - co pewno niekt鏎zy b璠a sugerowa� - to by wyssa豉 na podci郾ieniu ca造 olej i po silniku.
15jokasta - 21 Wrz 2016, 23:42 Temat postu: 1.4 TDCI kopci na bialo na zimnym, na ciep造m ok nie ma r騜nicy jaka to temperatura, dop鏦i auto si� nie dogrzeje bia豉 chmura mnie dr璚zy
|
|