Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Pęknięta sprężyna

darian - 26 Cze 2016, 10:45
Temat postu: Pęknięta sprężyna
Pierwsza awaria po prawie 5 latach codziennej jazdy.... pękła sprężyna z przodu z lewej strony w sumie tylko końcówka jakieś 1/4 zwoju
Wymieniamy parami czy wystarczy jedną? jaki czas wymiany/koszt w ASO? przebieg 43 tyś.

Huk - 26 Cze 2016, 11:06
@darian:

Luknij sobie tutaj:

viewtopic.php?f=174&t=75197

IMHO wymieniać parami, ja płaciłem 100 zł sprężyna + 50 zł robocizna = 300 zł tyle że nie w ASO - stawiam że tam, musisz co najmniej pomnożyć cenę x 2

Pozdrawiam.

Puff - 26 Cze 2016, 23:08
Nigdy pojedynczo. Elementy zawieszenia zawsze powinno się wymieniać parami. Wystarczy, że jedna sprężyna będzie się w temacie odbicia różnić od drugiej (mimo tej samej grubości, wysokości, itd.), a może to kiedyś doprowadzić do tragedii na drodze.
szagrad - 29 Cze 2016, 05:27
Puff napisał/a:
Nigdy pojedynczo. Elementy zawieszenia zawsze powinno się wymieniać parami. Wystarczy, że jedna sprężyna będzie się w temacie odbicia różnić od drugiej (mimo tej samej grubości, wysokości, itd.), a może to kiedyś doprowadzić do tragedii na drodze.

Niestety przedmówca ma racje w styczniu złamałem w górach prawą sprężynę, z racji niedzieli mechanik (rzekomy brak ściągacza niedziela itp itd) wymienił mi całego mcpersona na używkę niby ok.
Ale- przejeżdżając przez leżącego policjanta czuć różnice.
Dlatego zakupiłem już dwie sprężyny, amory przy okazji i czekają na wymianę.
Pewnie dorzucę resztę zawieszenia 113 tysięcy na liczniku więc nie zaszkodzi a cały spód w oryginale jeszcze.