Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika og鏊na - Prawid這we z這瞠nie tylnego amortyzatora.

over52 - 16 Maj 2016, 20:32
Temat postu: Prawid這we z這瞠nie tylnego amortyzatora.
Witam.

W mojej fie軼ie stare amortyzatory z ty逝 skr璚one by造 od g鏎y nakr皻k�, a tulejka pod "grzybkiem" odci皻a, jednak wrzucona przez poprzedniego w豉軼iciela do samochodu. Poprzedni w豉軼iciel obci掖 j�, poniewa� za這篡� dystanse na amortyzator, a g鏎� skr璚i� p豉sk�, "w御k�" nakr皻k�.

Zakupi貫m nowe amortyzatory, dospawa貫m tulejki na ich w豉軼iwe miejsce, jednak przy pr鏏ie skr璚ania nakr皻ka samokontruj帷a na g鏎ze ledwo 豉pie gwint amortyzatora, a po dokr璚eniu wyst瘼uje luz pomi璠zy kielichem, a "grzybkiem". Na amortyzatorze, nad pier軼ieniem blokuj帷ym poduch� jest wci璚ie.... powinno co� tam by�?

Prosi豚ym o 這patologiczne wyt逝maczenie, najlepiej poparte zdj璚iami.

Z g鏎y dzi瘯uj�.

Puff - 16 Maj 2016, 21:39
ζtwiej by by這, 瞠by� pokaza� jak to u Ciebie wygl康a. Normalnie masz tak, 瞠 tylko na fabrycznych amorach grzybek opiera si� o kielich.
Po wymianie na cokolwiek innego grzybek odstaje. Tulejka ma dotyka� poduszki. Je郵i mimo to grzybek odstaje, mo瞠sz 鄉ia這 go przyci望 o tyle, 瞠by siedzia� oparty o blach�. O tak:

(ja mam wsadzony kompletnie inny zawias i wystaj帷e grzybki mnie wkurza造, da貫m je do przyci璚ia i teraz siedz� 豉dnie na swoim miejscu :) )

over52 - 16 Maj 2016, 22:08
https://zapodaj.net/de2bed4424696.jpg.html

Tak to wygl康a. Moim zdaniem tam nie powinno by� nakr皻ki....

Puff - 16 Maj 2016, 23:57
Cytuj帷 klasyka: "υ Panie, kto to Panu tak spie***li�?"

To tak absolutnie nie mo瞠 wygl康a�. Kto� docisn掖 poduszk� nakr皻k�, a ona powinna by�:
a) ograniczona pier軼ieniem zabezpieczaj帷ym
b) du穎 ni瞠j z w/w powodu

Trzeba wyci庵n望 ca造 ty�, za這篡� 軼i庵acze, zdemontowa� nakr皻k� z poduch� i posk豉da� jak bozia przykaza豉.
Takie manewry stosuje si� w jednym, jedynym przypadku (i to tylko tymczasowo!) - kiedy kto� za bardzo doci庵n掖 鈔ub� na grzybku, ona sprasowa豉 naci璚ie pier軼ieniem zabezpieczaj帷ym i poduszka zeskakuje z t這czyska, bo nawet nowy pier軼ie� jej nie utrzyma.

Generalnie poprzedni w豉軼iciel mia� nasrane pod deklem jak zrobi� co� takiego i wykona� na tym wi璚ej ni� kurs do najbli窺zego sklepu po nowe kolumny. Nie m闚i帷 ju� o tym, 瞠 takie co� sprzeda�.

Tak to winno wygl康a� po 軼i庵ni璚iu grzybka:

U Ciebie poducha w og鏊e w kielichu nie siedzi (tak to wygl康a) i m.in. dlatego masz takie problemy (po鈔ednio przez debilnie zamontowan� poduszk� kolumny).

over52 - 17 Maj 2016, 08:30
No dobra, z這穎ne jest 幢e....

w takim razie jak to powinno wygl康a�...?

kolejno na amortyzator powinno wchodzi� (od do逝):

-spr篹yna
-miseczka spr篹yny
-poducha opieraj帷a si� na pier軼ieniu
-???zabezpieczenie???

Nigdzie w internecie, w sklepach i hurtowniach nie mog� znale潭 elementu, kt鏎y m鏬豚y przyj嗆 w to miejsce...

Puff - 17 Maj 2016, 09:07
Tak, tak to mniej wi璚ej wygl康a. Jak b璠� w domu, to Ci zrobi� zdj璚ie kolumny, poka輳 naci璚ie i jak wygl康a owo zabezpieczenie. Mo瞠 ono jest w komplecie z poduszkami, nie wiem. Jak b璠zie w MCacie numer OEM, to go podam.
over52 - 17 Maj 2016, 09:56
Nowe amortyzatory kyb, poduszki sachs'a, a w zestawie nie ma 瘸dnych zabezpiecze�, nawet w katalogach ich nie wida�. By豚ym wdzi璚zny za podanie numer闚 OEM.
Puff - 18 Maj 2016, 01:21

Id帷 od do逝 - g豉dki fragment t這czyska, sfazowany fragment ( gdzie przychodzi poduszka), ko軟ierzyk (pod kt鏎y wchodzi pier軼ie� zabezpieczaj帷y, klinuj帷 poduszk� na miejscu) oraz gwint. Na gwincie wida� rzeczony pier軼ie� (tak, to to male雟two).

Schemat ca這軼i:

Kod OEM pier軼ienia (na schemacie nr 6): 1479634

over52 - 18 Maj 2016, 09:14
Wielkie dzi瘯i, jak nie znajd� tego w fordzie po numerze, to po prostu kupi� 2 amortyzatory na szrocie. Jak posk豉dam, to dam zna� co i jak.

_________________________________________________________________________________

Edit.

Z這穎ne, wszystko lata jak powinno. Sko鎍zy這 si� na zam闚ieniu ring闚 z serwisu. Przepraszam za zw這k�, ale nat這k obowi您k闚 i po酥iech wywia� mi z g這wy zako鎍zenie tematu. Du瞠 podzi瘯owania dla u篡tkownika Puff za po鈍i璚enie czasu oraz fachowe, sensowne i wyczerpuj帷e wyt逝maczenie.

Mizer 59 - 6 Wrz 2016, 20:07
Witam
chcia貫m si� pochwali� ze uda這 mi sie bez 瘸dnego ci璚ia tzw grzybka posk豉da� kolumny i grzybki opieraj� sie o kielichy 軼i郵e.
Wystarczy zastosowa� grzybki od przednich kolumn i wszystko siad這 jak trzeba bez 瘸dnego przycinania :)