Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - 1.6 TDCi - większy intercooler.

szymon3200 - 11 Kwi 2016, 00:14
Temat postu: 1.6 TDCi - większy intercooler.
Witam mam pytanie czy ktoś z was już może zmieniał intercooler w 1.6tdci na większy m.in. na intercooler z focusa rs-a ? jeśli chodzi o ten mod to na angielskich stronach normalnie sprzedają ten sam icek do mk6 z tego rs-a już z gotowym orurowaniem pod 1.6 tylko czy wszystko będzie dobrze chodziło bez żadnej turbo dziury, może ktoś już próbował .
Puff - 13 Kwi 2016, 21:06
Temat postu: MK6 1.6 tdci większy intercooler.
Jeśli myślisz, że dołożenie większego IC Ci zmniejszy laga, to niestety muszę Cię rozczarować. W najlepszym wypadku go nie zmieni. W najgorszym go zwiększysz (zastanów się czy przy danej, stałej zdolności napełniania układu, szybciej napełnisz większy czy może mniejszy).

To ma 90 koni raptem... Póki nie robiłeś grubych modów i nie jeździsz non-stop na południu Europy, to takie przeróbki mają tyle sensu co dokładanie magnetyzerów. Tam zdaje się już jest FMIC, więc nic z tym robić nie trzeba.

szymon3200 - 13 Kwi 2016, 22:00
Nie wiem, zobaczymy bo IC i tak już mam kupiony leży od pół roku więc będzie co będzie najwyżej się go sprzeda. A jeśli chodzi o moc to nie jest to seria, obecnie jest ponad 130.
Puff - 13 Kwi 2016, 22:33
Sens wymiany IC na większy jest wtedy, jeśli auto w ciepłe dni "puchnie" i ewidentnie brakuje mu kopyta. Zweryfikujesz to łatwo sprawdzając IAT. Nawet w gorące dni nie powinien po pałowaniu pokazywać wartości >50, zwłaszcza podczas żwawej jazdy. Na postoju latem możesz mieć okolice 40. Ideałem są okolice Ta latem (rzecz jasna podczas jazdy). Żeby zmaksymalizować wartość stacjonarnego wypromieniowywania ciepła, IC powinien być czarny.

A tak w temacie - program, wtryski... coś jeszcze?

szymon3200 - 28 Kwi 2016, 22:57
Założony jest box z vtechu, wydech na przelocie bez kata, egr zaślepiony i jakimś cudem wypluło 130km i 300nm
Puff - 28 Kwi 2016, 23:01
Ładnie :) W końcu boxy mają tendencję do ładowania dawki do oporu, zwłaszcza w górnej partii obrotów :)
szymon3200 - 4 Paź 2016, 21:15
Akutualnie padł box:D lecz od razu zrobiony program na 150 km ;) turbina na strzale przy starcie 1,5 bara wiec zajebiscie wszystko smiga elegancko ;)
:ford: