|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Szarpie, wysokie obroty, zalewa go..
DanielŻ - 16 Mar 2016, 17:17 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Witam witam.. jeżeli jest ktoś tu komu szkoda mojej Fiesty to proszę o pomoc!! Fiescina zaczęła szczecin obroty zrobiły się wysokie itp. Myślałem że to uszczelka pod kolektorem ssacym-wymieniłem i dalej nic. Potem okazało się że może to być regulator cisnienia paliwa na listwie wtryskowej. Wymieniłem oba oringi i dalej to samo. Może to być wina przeplywki? Na wolnych zostaje na 2k obrotów. Czuć że go przylewa itp. A jak dam mu w pałe to jest okej. Jakieś pomysły? Proszę bo jeszcze trochę i rozpędze się i wjade w drzewo.. siły już brak ^^ silnik 1.8 130 km z xr2i.
Peedro - 16 Mar 2016, 19:44 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Wymrugaj błędy... już kilka razy ci to koledzy pisali, bo tak to wróżenie z fusów jest.
DanielŻ - 16 Mar 2016, 19:56 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Ale błędów może nie pokazać np na przeplywce kiedyś niby było okej wg komputera a przeplywka była do wymiany ^^ no ale może masz rację. Ale oprócz tego to jest jakiś pomysł co to może być? ^^ itak jutro będę działał także każdy pomysł mi się przyda ;d
Peedro - 16 Mar 2016, 20:21 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Jak zalewa to może być sonda, czujnik temp powietrza, a równie dobrze coś innego ci tam nie działa odpowiednio.
blood_brother - 16 Mar 2016, 22:51 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Walnięta sonda raczej poza wysokim spalaniem nie daje specjalnych objawów. Przynajmniej ja się nie spotkałem
Pamiętaj, że przy aluminiowym kolektorze są w sumie dwie uszczelki, jedna na styku flanszy z głowicą, a drugą między flanszą, a kolektorem już właściwym. Plak nic nie wykazuje?
Generalnie może być wszystko, od TPS'a przez krokowy, lewe powietrze, przepływkę, po uszkodzoną wiązkę, czy nawet ECU. Wymigaj błędy, żeby mieć punkt zaczepienia.
DanielŻ - 16 Mar 2016, 23:09 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Uszczelke tą między kolektorem a listwą wymieniłem na nową i jeszcze dolozylem silikonu a co do tej między listwa a blokiem to była jak nowa to zostawiłem. Ale chyba itak silikonu dołożę żeby mieć pewność. Podciśnieniowe wszystkie okej. Regulator cisnienia paliwa - wymieniłem dwa oringi i gra. Krokowy jutro będę szukał i podmienial, tak samo przeplywke. A cała reszta już sprawdzona. A co do błędów to jak wymagać te błędy?
DanielŻ - 18 Mar 2016, 17:58 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Halo halo? Ktoś wie do czego dokładnie służą te metalowe podkładki? Pod wtryskami i cz y one mają tak luźno latać?
vegetagt - 18 Mar 2016, 22:37 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. ja nie mialem niczego metalowego pod wtryskami
DanielŻ - 19 Mar 2016, 01:01 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Jak nie jak pod wtryskami od strony tej listwy całej między kolektorem a blokiem silnika są takie metalowe podkładki;d może nie zwrociles uwagi; d ale są na pewno ^^ i się zastanawiam czy może te podkładki robią tak że mi wtrysk syczy i zalewa ^^ bo wczoraj rozebralem pół silnika i złożyłem kolektor cały na nowo razem z tą listwa gdzie wtryski wchodzą i odpaliłem i było okej wszystko. 5 min pochodził, usłyszałem takie pykniecie i znowu to samo ;d czyli coś z tą listwą :d tylko jeszcze nie wiem co :p teraz wróciłem z piwka i jutro będę jeszcze raz rozbieral i składał żeby dojść co to może być :d
vegetagt - 19 Mar 2016, 11:32 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. http://fordpartsuk.com/sh... ... 851339.htm take coś powinno być pod wtryskiem. Może któryś kawałek jest metalowy, ale ogólnie wspominam te uszczelki jako gumowe.
blood_brother - 19 Mar 2016, 13:09 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Uszczelki pod wtryskiwacze są metalowo-gumowe. Plakiem psikałeś w okolicach listwy paliwowej? Uprzedzam, że nowe uszczelki to chyba tylko ASO w cenie dwudziestu kilku złotych za sztukę.
Możesz jeszcze sprawdzić, czy wtryskiwacze nie leją (leją ciurkiem zamiast dawać mgiełkę), ale nie podejrzewam.
Wymigałeś błędy w końcu? Info jak jest na forum.
vegetagt - 19 Mar 2016, 13:26 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. fakt, jest metalowy pierscien zatopiony w gumie. Od jednej strony magnes przyciąga, od drugiej nie
http://iv.pl/images/61069977405584354611.jpg
http://iv.pl/images/43513886827650345827.jpg
blood_brother - 19 Mar 2016, 13:54 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Jeszcze jakbyś miał kupować te uszczelki. Brązowe są do aluminiowego kolektora, a zielone do plastikowego i nie pasują zamiennie.
vegetagt Specjalnie rozebrałeś auto, żeby sprawdzić?
vegetagt - 19 Mar 2016, 14:09 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. blood_brother, to mnie teraz zdziwiles, bo w katalogu numer ten sam i mało tego... Do swojego alu przelozylem uszczelki z plastikowego i jest ok
edit: w sumie śmietnik w katalogu jest...
blood_brother - 19 Mar 2016, 16:10 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. U mnie nie chciały podejść z alu do plastiku. Któreś były minimalnie większe. Może w drugą stronę działa
DanielŻ - 19 Mar 2016, 17:49 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. A ja widzicie.. ;d a odpowie mi ktoś teraz?:d czyli do czego to służy dokładnie? I czy to może być przyczyną takiego syczenia i zalewania? Ta właśnie uszczelka?
Dodano po 13 minutach 53 sekundach:
Bo wlasnie o to mi chodzi ;d a jak rozbieralem ten kolektor to tą listwe zająłem całą i od środka widziałem te podkładki i zastanawiam się czy one tak mają latać luźno przód tył? Czy to coś jest nie halo i tak samo w różnych miejscach były, na każdym wtrysku inaczej mniej lub więcej wysuniete i jedną z nich popchnalem do środka - w stronę wtrysku i rozkminiam czy to to było takie głośne pykniecie że popchnelo tą podkładkę czy co :d czy to kolektor który złożyłem jeszcze raz gdzieś rozszczelnilo i to że ruszyłem tą podkładkę nie miało znaczenia. Nie wiem :p jak sądzicie? ^^
vegetagt - 19 Mar 2016, 18:34 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. mi zielone podkladki (z plastiku) weszły w alu dość ciasno, nic sie nei ruszało. Przy montażu tylko jedna mi sie przesunela pod wtrysk i musialem poprawiac.
blood_brother - 19 Mar 2016, 18:59 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Uszczelki służą do uszczelniania I tak, jeśli są uszkodzone, bądź mocno zmęczone czasem, mogą przepuszczać lewe powietrze. Plak Ci prawdę powie.
Uszczelki te siedzą dosyć ciasno, natomiast przy wyjmowaniu mogę się pokrzywić, w sensie ich pozycja. Ja zakładałem je najpierw na wtryski, a potem całość ostrożnie do kolektora.
DanielŻ - 19 Mar 2016, 20:52 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Blood~ czyli wg Ciebie one powinny siedzieć ciasno? Bo jak rozebralem kolektor razem z flansza to właśnie zwróciłem uwagę na te podkładki bo były w różnych pozycjach tzn jakby jedna bardziej wysunieta od drugiej itp. I teraz pytanie czy one mają mieć tyle skoku? I tak luźno chodzić? Bo palcem popchnalem i wcisnalem ją w stronę wtrysku. Potem wszystko złożyłem do kupy odpaliłem fure i kurw*a szok! Chodzi wszystko dobrze. Tak z 5 min i po chwili usłyszałem taki mały "wybuch" głośne pykniecie i nagle znowu zaczęło syczeć i szarpać, podnosić obroty.. i nie wiem teraz czy to te podkładki czy gdzieś nieszczelnosc między flansza a blokiem :> dlatego pytanie brzmi czy te podkładki tak mają mieć dużo skoku i chodzić przód tył?
Dorzucam zdjęcia na przybliżeniu będzie widać w tej flanszy te podkładki itp. Szkoda że jakość musiałem zepsuć żeby móc je dodać ^^
blood_brother - 19 Mar 2016, 22:58 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Powinny siedzieć ciasno, ale też powinny dać się ruszyć.
Ostatni raz podpowiadam. Złóż wszystko do kupy, odpal auto i psikaj plakiem wszędzie gdzie może wpadać lewe powietrze. Jeśli auto podniesie obroty, to masz miejsce gdzie jest "przeciek".
Do tego też wymigaj w końcu błędy.
DanielŻ - 19 Mar 2016, 23:38 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Heh ^^ no tak te nieszczęsne błędy :d ale jak szukałem na forum jak to zrobić to nie znalazłem nigdzie :d a co do plaka to psikalem w te różne okolice z tym że ciężko plakiem psiknac w jedno konkretne miejsce. Może być tak że zasysa w okolicach wtrysku a równie dobrze mogło polecieć na tyle daleko że z pod flanszy wciagnelo ^^ wiesz o co mi chodzi :d a co do tych uszczelek pod wtryskami to tak w zasadzie to one uszczelniaja w która stronę? Bo szczerze mówiąc nie wyciagalem jeszcze wtryskow i nie bardzo kumam :d a i czy wystarczy odkręcić od góry dwie śrubki siódemki i jakoś go wyszarpac za wtyczkę? :d czy jak :p
vegetagt - 19 Mar 2016, 23:54 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go..
DanielŻ napisał/a: | no tak te nieszczęsne błędy :d ale jak szukałem na forum jak to zrobić to nie znalazłem nigdzie :d |
http://adam.szczury.biz/fkp/czytnik.jpg - bedzie mrygac błędami Przykladowo - www.youtube.com/watch?v=k4BN_KqI-TI
DanielŻ napisał/a: | a co do tych uszczelek pod wtryskami to tak w zasadzie to one uszczelniaja w która stronę? Bo szczerze mówiąc nie wyciagalem jeszcze wtryskow i nie bardzo kumam :d a i czy wystarczy odkręcić od góry dwie śrubki siódemki i jakoś go wyszarpac za wtyczkę? :d czy jak :p |
To o czym pisalismy, to tak naprawdę uszczelka pomiędzy gniazdem w kolektorze a listwą wtryskową, po 1 na każdy króciec, czyli 4. Wtrysków z listwy też nie wyciągałem. Probowalem kiedys, ale nei chciały wyjść.
Poniższe zdjęcie powinno rozjaśnić sytuacje:
http://adam.szczury.biz/fkp/DSC_0079.JPG
DanielŻ - 20 Mar 2016, 00:18 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. O widzisz dzięki wielkie ale zwróć uwagę u mnie na tych zdjęciach które dodałem tam gdzie widać w tej flanszy troszkę wtryski, jeśli źle widać na przybliżeniu to mogę wrzucić na jakiejś stronie foto. Ale u mnie wydaje mi się że to trochę inaczej działa. Skoro u mnie jest to ruchome i wygląda trochę inaczej. I akurat na drugim od prawej była ta podkładka najbardziej wysunieta i z tych okolic słychać syczenie, tzn po prawej stronie pod dolotem przy listwie. I albo już mam jakiegoś pie**olca albo to ma coś ze sobą wspólnego :d na zdjęciu też drugi od prawej. I od środka tej podkładki, od wewnątrz była taka jakby czerwona/pomarańczowa. Może to jeszcze co innego to o czym ja mówię a to o czym wy mówicie i to co jest na zdjęciu ^^
vegetagt - 20 Mar 2016, 00:36 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. wrzuc większe na imgur.com
Katalog nie przewiduje w to miejsce innej uszczelki, więc albo twoja jest zniszczona, albo dosztukowana byleby jakoś chodziło. Założ sobie dla próbe uszczelki od kibla pasujące wymiarem. Przez ~miesiąc powinna wytrzymac
blood_brother - 20 Mar 2016, 00:39 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Wrzuć zdjęcie dokładnie tego o czym mówisz, bo na tych 3 zdjęciach w ogóle nie widać wtryskiwaczy. U Ciebie uszczelka powinna być zbliżona do czerwieniu/brązu.
DanielŻ - 20 Mar 2016, 00:46 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. http://m.imgur.com/a/ZqKEt - jak się powiększyć to widać dobrze. Na tych zdjęciach widać to miejsce właśnie gdzie są uszczelki. Druga od prawej.widać że jest wysunieta w stronę bloku silnika a cała reszta jest tak jakby schowana.
vegetagt - 20 Mar 2016, 00:51 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. no fakt, ze jest inaczej. Ale to nie moze chodzic luźno, bo jest zatopione w gumie, a ta guma nachodzi na listwe.
DanielŻ - 20 Mar 2016, 01:07 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. A ja to normalnie palcem popchnalem w stronę wtrysku tak z czystej ciekawości czy się da i dosyć luźno to poszło :d także może tu jest pies pogrzebany;d może to o to chodzi bo tak właśnie z okolic tego drugiego od prawej wtrysku słychać to syczenie. I jak popchnalem to i potem złożyłem całość do kupy to chwilę chodziło wszystko okej i po chwili było głośne pykniecie i znowu to samo to może ta podkładkę metalową popchnelo pod ciśnieniem i zaczęło znowu szarpać itp.. i PRZE to też wysokie obroty mi trzyma cały czas praktycznie. 2k obrotów i go zalewa. Głupia jedna podkładka; d teraz tylko kwestia jak wyjąć wtrysk :d
Dodano po 7 minutach 25 sekundach:
Albo może poprostu spadła ta podkladko - uszczelka :p albo się rozpadła na dwie części i osobno jest guma a osobno ta metalowa część ^^ tylko jak się je wyjmuje żebym nie musiał jeszcze wtryskow zmieniać; d
blood_brother - 20 Mar 2016, 01:07 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Żeby wyjąć tę uszczelkę to odkręcasz całą listwę, 3 śrubki 7, albo 8, nie pamiętam już dokładnie W gwoli ścisłości, ta uszczelka jest między listwą wtryskową, a kolektorem. Wtryski zostaw w spokoju Raz mi się udało wyjąć sam wtryskiwacz, ale się po prostu uparłem, zajęło mi to jakieś 20 minut i to mając wszystko luźno. Trudność polega na tym, że jest on zassany w listwie na dwóch oringach i trzeba okazać mu sporo perswazji, żeby chciał wyjść
DanielŻ - 21 Mar 2016, 17:32 Temat postu: Szarpie, wysokie obroty, zalewa go.. Aha czyli wtryskow nie ruszać; d czyli tylko ta śmieszną listwe ^^ to będę musiał chyba jeszcze przepustnice zdjąć z tego co kojarzę;d ale faktycznie całą listwa jest chyba na 3 srubach. Kocham was panowie ;d że o pierwszej w nocy chce wam się pisać jeszcze :p jak wymienie tą uszczelke i będzie git to stawiam flaszkę :d
Dodano po 20 godzinach 24 minutach 36 sekundach:
No to jutro ściągam listwe wtryskowa, także trzymac kciuki :d oby to było to bo już naprawdę dużo rzeczy zrobilem/wymieniłem i byłem u kilku mechaników i dupa.. :d
Dodano po 19 godzinach 53 minutach 20 sekundach:
http://imgur.com/a/ERMr2
No, dzięki Blood~ tak jak myślałem okazało się że to ta podkładka nieszczesna ^^ wrzucam kilka fotek obrazu widać o co chodzi :d zająłem listwe wtryskowa i jedna z uszczelek została we flanszy :d poprawiłem i na razie jest git. Jutro jadę zamówić do Forda uszczelke i będę wymieniał temat można uznać za zamknięty; )
|
|