Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr

Art - 13 Wrz 2015, 23:07
Temat postu: [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
Mam spory wyciek z różnych stron z głowicy, z połączenia górnej i dolnej części. Orientuje się ktoś, czy do rozłączenia tych części muszę wyjmować wtryski i zdejmować pasek rozrządu?
Art - 19 Paź 2015, 22:27
Dobrałem się dzisiaj do tematu i niestety utknąłem na... wytartym wałku rozrządu :pop: Qrwa... Patrze po allegroszach, to każdy używany z odpowiednimi zdjęciami też jest wytarty. Ten typ tak ma, czy ki hux? :głowąwmur: W 2.0HDi przy ponad 500tys.km wsio było jak nówka, a tutaj niby nawet 200 nie przekroczył.

Kolektor ssący cały zajobany nagarem. Jest jakiś środek, co to gówno rozpuści?

Puff - 20 Paź 2015, 18:35
Co do drugiego pytania - sprej do czyszczenia zacisków hamulcowych lub benzyna ekstrakcyjna + szmatka. :)
Seb0l - 20 Paź 2015, 21:31
Miałem zrzuconą pokrywę z Fusiona przy przebiegu 206tys km i wałeczek był w porządku. Za to podkładki pod wtryskami narobiły bigosu :)

Art - 21 Paź 2015, 00:05
Kupiłem dzisiaj kompletną głowicę, specjalnie jechałem 50km żeby ją skontrolować pod kątem przytarć. Głowica z 1.4HDI, na pewno jest inne koło pasowe, ale wałek wygląda tak samo. Dzisiaj było kupę czyszczenia i kombinowania, co zrobić żeby nie bawić się w ściąganie paska rozrządu i późniejsze ustawianie całego bajzlu ;) Widać, że ktoś już tu wpychał swoje łapki, ruszone śruby, jedna "made in castorama", oringi na kanałach olejowych nieoryginalne, jakieś lipne chinki, które się porozchodziły, jeden w ogóle był przerwany. Nie podoba mi się to ;-| Dźwigienki zaworowe niby ok, ale te na wytartych krzywkach wymienię. Skończyła mi się masa uszczelniająca, no i późno trochę, a jutro trzeba coś popracować, więc na razie utknąłem na przykręceniu części z dolnymi panewkami.

Jak jutro w miarę pójdzie temat czyszczenia nagaru i nie pojawią się dodatkowe problemy, to może uda się fieścinę poskładać :bigok:

Puff - 21 Paź 2015, 15:13
Fajnie się bawisz. :) Będę kibicował.
Jaszczur - 21 Paź 2015, 16:25
:bigok: przytrzymanie koła rozrządu na sznurkach :D
W kole/na wałku rozrządu masz klin? Jeśli nie, to ja bym na Twoim miejscu nie dał głowy za poprawnie ustawiony rozrząd po tej naprawie ;)

Art - 21 Paź 2015, 18:58
Klin na kole jest na stałe, tj. elementem koła (odlew). Wałek rozrządu okazał się być inny w części napędzającej vacum. Można było przerobić samą pompę, tj. podszlifować wypustki wchodzące w wałek, ale z głowicą dostałem również pompę vacum, więc nie kombinowałem, tylko wstawiłem ją zamiast oryginału. Na wszelki wypadek wymieniłem też wszystkie popychacze i dźwigienki. Po złożeniu wałka sprawdziłem czy niema kolizji tłoków z zaworami :hihihi: , wyczyściłem wszystko prawie na błysk, poskładałem, odpowietrzyłem układ paliwowy i... silnik odpalił od strzała :jupi: Błędów brak, czyli wszystko podłączyłem ;) Naturalnie zawsze coś zostaje, tym razem zostały mi dwie śruby, które za cholerę nie wiem gdzie mogły być wkręcone :bigok: Jutro mam kilka km do przejechania, jak silnik przeżyje, to chyba będzie ok :V:

W przyszłym miesiącu trzeba będzie zrzucić skrzynię i wymienić sprzęgło, bo czasami ślizga :głowąwmur: Oby jeszcze wytrzymało. W weekend muszę zatargać przyczepkę z dwoma motocyklami jakieś 400km :9:

Seb0l - 21 Paź 2015, 20:54
Te 2 śrubki to pewnie zostały z rurki idącej z EGRa do kolektora ssącego :)
przy okazji mam 2 pytanka:
1. Pod tą dolną częścią "obudowy" wałka rozrządu jest tylko silikon? Będę to musiał sam uszczelnić bo coś mi podcieka..
2. Przy okazji wymiany sprzęgła prosiłbym o porobienie fotek, też to na wiosnę muszę poczynić, chyba że ktoś wie czy w ogóle da radę samą skrzynię wyciągnąć, czy trzeba z silnikiem? Jeżeli druga opcja to górą czy dołem?

Parzych - 22 Paź 2015, 00:21
Seb0l napisał/a:
ktoś wie czy w ogóle da radę samą skrzynię wyciągnąć

Da radę, nawet na parkingu pod blokiem... :ok:

Art - 22 Paź 2015, 10:26
Zostały takie śruby, jak jest przykręcana górna pokrywa zaworów, one są nieco krótsze od tych skręcających metalowe części głowicy. Olać to ;)
Pod dolną obudową wałka również jest silikon. Jedyne uszczelki w tamtych okolicach to simmer na wałku, uszczelka pod górną pokrywą i uszczelki pod vacum.

Skrzynię na pewno można wyciągnąć jak pisze Parzych ;) Kiedyś na podwórku robiłem sprzęgło w pertnerze 2.0HDI :)

Art - 22 Paź 2015, 13:52
Machnięte dzisiaj ok 130km, wszystko gra i bucy :jupi: Tylko sprzęgło teraz łatwiej się ślizga, bo chyba trochę Nm mu odblokowałem tym wałkiem i czyszczeniem dolotu ;-|

Teraz jeszcze znalazłem to - zaślepienie EGR
[youtube:tejokpso]http://www.youtube.com/watch?v=GgdP24I6blE[/youtube:tejokpso]

Szkoda, ze od razu nie załatwiłem sprawy. Przez ten EGR dolot taki nabity. W przyszłym tygodniu zajmę się tematem.