Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Klekotanie przy zimnym siniku podczas wchodzenia na obroty.

zuli007 - 6 Wrz 2015, 14:41
Temat postu: Klekotanie przy zimnym siniku podczas wchodzenia na obroty.
Dzień dobry,
Mam prośbę o pomoc w ocenieniu co mi klekocze w silniku jak jest zimny. Podejrzewam zawory, aczkolwiek uciesze się jeśli będzie to co innego.
Dźwięk póki co znika jak silnik się zagrzeje lub wkręci na wyższe obroty. Obecny przebieg to ok 185 000 km. W załączeniu mp3 spakowana do zipa. Odgłos jest bardzo wyraźny - podczas wciskania pedału gazu coś jakby klekot diesla.

gruby907 - 6 Wrz 2015, 15:20
Temat postu: Re: Klekotanie przy zimnym siniku podczas wchodzenia na obro
jaki silnik? klekocze niczym dieselek.
zuli007 - 6 Wrz 2015, 15:52
Zetec -1.2, 16V 75 KM oczywiście benzyna.

No tak- najważniejszego nie napisałem.

gruby907 - 7 Wrz 2015, 10:31
Sprawdź olej, jak jest go wystarczająco to Ew. możesz jeszcze zmienić na inny. Spuścić olej, zrobić płukanke i zalać np. Motul 5w30
Kubson - 9 Wrz 2015, 14:30
może to spalanie stukowe?
zuli007 - 15 Wrz 2015, 19:24
Luzy zaworowe ok, od góry nic nie stwierdzono. Chyba spróbuję wlać ten polecany olej bo 2,5K na naprawę nie dam- zwłaszcza, że używany silnik to ok 1200 zł. Ogólnie wszystko działa normalnie, niestety gra mi to strasznie na nerwach.
Jaruga - 24 Wrz 2015, 16:09
gruby907 napisał/a:
Sprawdź olej, jak jest go wystarczająco to Ew. możesz jeszcze zmienić na inny. Spuścić olej, zrobić płukanke i zalać np. Motul 5w30

No i co to da? Silnikowi ewidentnie coś dolega i trzeba to zidentyfikować i naprawić bo prędzej czy później się posypie w trasie. Mi to brzmi jak luzy na którejś panewce, ale to tylko gdybanie bo trzeba zrzucić miskę i zaglądnąć od dołu.
Może to też być jakaś pierdoła, typu któreś koło pasowe, bądź coś z osprzętu. Tak czy siak pudrowanie olejem nie załatwia sprawy a jedynie zwiększa przyszłe koszty o cenę oleju.

mkapi - 24 Wrz 2015, 19:41
A rozrząd kiedy wymieniałeś ?
czy przy wymianie wymieniałeś pompę wody ?