Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK6] Popiskujacy hamulec

gruby907 - 26 Sie 2015, 12:52
Temat postu: [MK6] Popiskujacy hamulec
Czesc, ostatnimi czasy moj tylny hamulec stal sie strasznie muzykalny. Jak go wciskam to wszystko gra, ale przy puszczaniu zaczyna popiskiwac. Mam kilka pomyslow co to moze byc: beben do wyczyszczenia, linka od recznego do naciagnciecia, konczacy sie oklad. Moze ktos madrzejszy bedzie wiedzial co to najprawdopodobniej jest, z gory dzieki :)

Wysłane z iPad za pomoc± Tapatalk

brodaty33 - 27 Sie 2015, 10:46
Temat postu: Re: [MK6] Popiskujacy hamulec
Dawno wymieniałes klocki? czasami niektóre rodzaje klocków hamulcowych przed końcem eksploatacji własnie piszcz±, albo jakies zabrudzenie dostało się pod klocki lub tarczę, psiknij jakim¶ brake clenar'em może uda się oczy¶cić. np. takim http://www.motochemia.pl/... ... -4220.html uzywam profilaktycznie i nic nie piska :P
gruby907 - 27 Sie 2015, 18:43
klocki i tarcze mam na przodzie, a to z tyłu w bębnie piszczy jak puszczam pedał hamulca :) trzeba rozebrać i wyczyscic pewnie, ostatnio było konserwowane podwozie to może bitgum się dostał do hamulca, a nie s±dzę żeby okład się kończył, bo jak wciskam hamulec to prawidłowo się zachowuje.

Wysłane z mojego GT-S7275R przy użyciu Tapatalka

gruby907 - 29 Sie 2015, 20:15
Samochód oddany do mechanika, koło mi dzi¶ szczęki zablokowały jak chciałem ruszyć :)
blind227 - 29 Sie 2015, 22:58
Wiec szczeki do wymiany :) Niech ci mechanik sprawdzi linkę ręcznego bo może nie odbijała i okładziny się odkleiły i pewnie łożyska też po dupie dostały.
gruby907 - 8 Wrz 2015, 00:08
Nie trzeba bylo szczek wymieniac, jedynie oczyscic hamulce z rdzy i brudu. Pozdro wymiana szczek przy przebiegu 103k
brodaty33 - 8 Wrz 2015, 11:17
No to zaoszczędziłe¶ troche na tę chwile :)