|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - [MK3] Problem z wpięciem się do centralnego zamka.
Piken - 13 Cze 2015, 13:07 Temat postu: [MK3] Problem z wpięciem się do centralnego zamka. Witam, nie wiem czy się już witałem czy nie, także chciałbym raz jeszcze wszystkich powitać i się poradzić. Więc, mam Fiestę mk3 z oryginalnym zamkiem centralnym. Mój problem polega na tym że kupiłem sobie uniwersalną centralkę sterującą z pilotem i mam problem z dołączeniem tego do oryginalnej instalacji. Mianowicie przy zamknięciu bądź otwarciu zamka na siłowniku zmienia się polaryzacja, a mój sterownik daje sygnał impulsowy. Chciałbym zapytać czy istnieje w tym samochodzie coś takiego jak jakiś moduł montowany oryginalnie? Mój sterownik jest zbudowany tak jakby z dwóch przekaźników, monostabilnych i przełącza tylko w impulsie pół sekundowym bądź 3,5s. Miałby ktoś jakiś pomysł żeby to uruchomić? Myślałem o przekaźniku bistabilnym z dwoma torami i parami styków NC i NO lecz na allegro znalazłem tylko takie do montażu na płytkach drukowanych i do instalacji chyba w domach . Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Krzychu - 13 Cze 2015, 20:55
W oryginale nie powinno być sterownika.
Oba zamki są połączone razem i jeden steruje drugim.
Masz 4 przewody:
- +12 - czerwony
- masa - brązowy
- wspólny "zamknij" - biały
- wspólny "otwórz" - czarny
kolory musisz sprawdzić.
Otwieranie i zamykanie jest sterowane przez połączenie przewodu "zamknij" lub "otwórz" do masy. Impuls 3,5s powinien wystarczyć
Freeman - 14 Cze 2015, 19:50
Krzychu, a w fordach nie idzie czasem sterowanie plusem? W Escorcie i w Galaxy tak właśnie jest.
Krzychu - 14 Cze 2015, 20:04
Założyłem tydzień temu oryginalny centralny w fieście. Sterowanie wspólnym minusem.
luki - 14 Cze 2015, 21:10
Potwierdzam, zamykanie i otwieranie jest sterowane masą
Piken - 15 Cze 2015, 01:05
Krzychu napisał/a: | W oryginale nie powinno być sterownika.
Oba zamki są połączone razem i jeden steruje drugim.
Masz 4 przewody:
- +12 - czerwony
- masa - brązowy
- wspólny "zamknij" - biały
- wspólny "otwórz" - czarny
kolory musisz sprawdzić.
Otwieranie i zamykanie jest sterowane przez połączenie przewodu "zamknij" lub "otwórz" do masy. Impuls 3,5s powinien wystarczyć |
Dzięki wielkie kolego, dzisiaj to sprawdzę . Kolorki mam troszkę inne, od sterowania mam biały i żółty, zasilanie nie pamiętam i przewody idą od siłownika do siłownika, także sterownika nie ma. Zasilanie siłownika też znalazłem tylko zastanawiało mnie sterowanie, którego wstyd się przyznać (uczę się w technikum w kierunku technik-elektronik) nie mogłem rozgryźć A historię Fiesty znam prawie od nowości i centralny na 99% oryginał. Tym bardziej że można powiedzieć siłownik jest "scalony" z zamkiem.
EDIT: Podłączyłem sterując minusem i wszystko działa. Dziękuję bardzo za pomoc.
|
|