|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - 1.3 - ubytek p³ynu ch³odniczy
toshiba - 31 Maj 2015, 10:46 Temat postu: 1.3 - ubytek p³ynu ch³odniczy witajcie perypeti z moja fiesta cd.
otó¿ teraz chyba sie na mnie obrazi³a bo nie wiem gdzie ucieka mi p³yn ch³odniczy...wycieku zadnego nie ma. zeby by³o ciekawiej ostatnio jak zagladne³±m do pojemnika to nie bylo tam prawie nic p³ynu ale silnik nie ³apa³ temp.
innych objawow brak - to zle czy dobrze?
ma ktos jakis pomys³ co to moze byc czy moze sie nie przejmowac i dolewac p³yn co jakis czas?
specjalistka nie jestem ale wydaje mi sie ze taki ubytek plynu w okresie kwiecien-maj to troche duzo a przejechane ok 2tys km
PORATUJCIE !
TSRules - 31 Maj 2015, 12:20
byæ mo¿e p³yn tak szybko odparowuje ¿e nie widaæ sk±d cieknie, ewentualnie uszczelka pod g³owic±, w warsztatach zwykle maj± zestawy do sprawdzania uk³adu czy uszczelki
jaro73 - 31 Maj 2015, 12:57
mia³em podobnie trudno by³o zlokalizowaæ ale serwis tym razem da³ radê sprawd¼ obudowê termostatu mia³em delikatne pêkniêcie z którego s±czy³ siê p³yn
toshiba - 31 Maj 2015, 13:25
a jaki mia³es koszt w serwisie?
i teraz pytanie czy to wymaga juz na gwa³t roboty i lokalizacji czy mozna z tym poczekac skoro nie daje innym objawów i poobserwowac?
wola³abym uniknac wymieniania na slepo wszystkiego po kolei bo za nie d³ugo w tym aucie wymienie wszystko oprocz tapicerki i blachy ...
jaro73 - 31 Maj 2015, 21:08
koszt czê¶ci wraz z robocizn± ok. 700PLN ale to nie musi byæ taka przyczyna, mo¿esz spokojnie obserwowaæ poziom p³ynu gdyby zaczê³o szybciej ubywaæ to bym siê zacz±³ martwiæ
TSRules - 31 Maj 2015, 22:42
jaro73 napisa³/a: | koszt czê¶ci wraz z robocizn± ok. 700PLN |
to chyba poz³acany ten termostat
toshiba - 1 Cze 2015, 07:38
700z³ za termostat? ja myslalam ze zap³±ce tyle w najgorszym wypadku czyli jakby to by³a uszczelka pod g³owic± .......... nie pocieszy³e¶ mnie
poki co bede obserwowaæ auto ale robie ma³e trasy wiec niewiele zdzia³am..napewno przetestuje auto w boze cia³o jak bede jechac do zakopca...pewnie na zakopiance bedzie kosmos.....
hmm "szybciej ubywac" pojecie wzgledne szybciej tzn jeden pojemnik na 2 misiace to juz jest ZA szybko?
poradzcie cos bo jak czytam na forach ze to moze byc uszczelka ale i pêknieta g³owica to az mi wlosy na glowie staja deba. nie sprzedam auto bo mi sie to juz nie oplaca ale pchac w takie kolejne koszta...a przeciez z usterka tez nie poje¿d¿e
TSRules - 1 Cze 2015, 10:33
lepiej poszperaj w necie i w¶ród znajomych i znajd¼ dobrego mechanika, ci zdiagnozuj± prawid³owo i tyle, wymiana termostatu z p³ynem max 300z³ jak dla mnie, na upartego na parkingu to zrobisz, jedyny minus to ma³o miejsca pod mask± w mk6
p.s. jeden zbiornik na 2 miechy to nie jest du¿o, przynajmniej dolewaj±c masz zawsze ¶wie¿y p³yn w uk³adzie
toshiba - 1 Cze 2015, 13:03
No fakt swiezutki i rozowiutki a tak na powaznie to zobacze jeszcze jak sie zachowuje na tym wyjezdzie jak umknie mi plyn po wyjezdzie calkowicie to oddam go do jakiegos mechanika. Pewniw do serwisu reno ale robial tam tez inne marki i poki co do tej pory za kazdym razem jak dalam tam auto to zrobili dobrze pozatym daja dluuga gwarancje i problemow nie robia.
A jak auto mi padnie w drodze do zakopca to pewniw bedzie w tv ze ktos zepchnal auto do rowu i zostawil...wiec napewno wtedy bedzie to moje
tbone001 - 30 Cze 2015, 23:33
Sprawd¼ cienki przewód powrotny, ten który wchodzi do króæca w górnej czê¶ci zbiorniczka wyrównawczego. Mnie siê przetar³ mniej wiêcej w po³owie d³ugo¶ci i ucieka³ mi p³yn - najpierw powoli i trwa³o to z 1,5 roku (dolewa³em co jaki¶ czas), a potem nagle sikn±³ tak, ¿e w kilka minut zbiornik by³ pusty. Zast±pi³em go przewodem paliwowym z doczepionymi oryginalnymi koñcówkami, bo ten oryginalny przewód jest bardzo drogi (nie pamiêtam, jaka by³a cena, ale na pewno by³o 3-cyfrowa).
Drugie miejsce, w którym ja mia³em wyciek, to uszczelka oring czujnika temperatury, ko³o termostatu.
Warto sprawdziæ te dwa miejsca.
sroku86 - 15 Sie 2015, 07:59 Temat postu: Re: 1.3 - ubytek p³ynu ch³odniczy Witam, pod³±czam siê pod posta. Bêd±c na wyje¼dzie zagranicznym zdarzy³a mi siê ta awaria. Nie mogê zlokalizowaæ wycieku na kablach, wszêdzie sucho. Nie sprawdza³em tylko uszczelki termostatu, bo nie wiem, gdzie jest. Mo¿ecie podpowiedzieæ czego i gdzie szukaæ?
sroku86 - 17 Sie 2015, 13:03 Temat postu: Re: 1.3 - ubytek p³ynu ch³odniczy Najprawdopodobniej zlokalizowa³em wyciek. Mokro jest przy czujniku temperatury (tak mi siê wydaje, ¿e ten element siê tak nazywa - wychodzi z niego elektryczna kostka). Czy samemu mo¿na wymieniæ uszczelkê? Jak to zrobiæ? Jak± i gdzie kupiæ? Jak potem zlaæ wodê demineralizowan±, któr± zast±pi³em p³yn (szkoda by³o marnowaæ)?
|
|