|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Wymiana filtra powietrza
krzysztofm1989 - 12 Maj 2015, 17:58 Temat postu: Wymiana filtra powietrza witam, mam pytanie odnośnie wymiany filtra powietrza. w serwisie powiedzieli mi ze jego wymiana co 60 tys lub co 3 serwis czyli 3 lata co dla mnie jest trochę za długo. własnie mija rok od zakupu i będę wymieniał olej + filtry i nie wiem co z tym kabinowym, zostawić fabryczny jeszcze czy tez wymienić?
barney - 12 Maj 2015, 21:23
Jak wymienisz kabinowy, to nie będziesz musiał często szybę uchylać...
Puff - 12 Maj 2015, 22:45
Kabinówka nie kosztuje 500zł, więc wymienianie tego raz na 3 lata to chyba tylko ograniczanie kosztów przez producenta. Ja kabinówkę wymieniam nawet 2x w roku, bo wygląda jakby ktoś nią chodnik pozamiatał. Oddychasz tym, do tego (co kolega wyżej wymienił) szyby okropnie parują. Podczas opadów to wkurza, a zimą powoduje oszranianie się wewnętrznej strony szyby.
Krzyk - 13 Maj 2015, 07:39
Wg mnie wymiana raz w roku przed sezonem chłodniczym to minimum.
MisiekT - 13 Maj 2015, 08:41
kabinowy co każdy przegląd (20tys/rok) - koszt niewielki, wymiana (przynajmniej w przedliftach) poniżej 5 minut.
Z tym zyzyciem bez przesady - w MK7 jest w tunelu, wiec nie brudzi się az tak żeby wymieniac 2x roku - mój co 20tys. jest lekko przykurzony co najwyzej
powietrza niby 60tys, ale tez bym robil co przegląd - nasze drogi nie nalezą do najczystszych, a koszt znowu raczej symboliczny
krzysztofm1989 - 13 Maj 2015, 16:14
tak tez zrobiłem, zamówiłem cały komplet filtrów, na stronie forda bo o dziwo tam byly tańsze niz zamienniki w sklepie motoryzacyjnym. do tego motul eco nergy 5w30 i zobaczymy jak będzie smigac
MisiekT - 13 Maj 2015, 16:51
krzysztofm1989 napisał/a: | zobaczymy jak będzie smigac |
tak samo jak wczesniej
Mars - 15 Maj 2015, 01:49
Krzysztofm1989, następnym razem napisz konkretnie o jaki filtr Ci chodzi. Filtr kabinowy, to nie to samo co filtr powietrza przy silniku. Ten pierwszy faktycznie wymienia się najpóźniej co rok, a ten drugi najpóźniej co 3 lata.
|
|