Forum FiestaKlubPolska -

Tuning stylistyczny - Zrób to sam "SZYBER DACH"

Boss - 30 Maj 2005, 02:26
Temat postu: Zrób to sam "SZYBER DACH"
A oto mój opis jak zamontować w fiescie szyber dach.
Zajeło mi to 4-5h. i kosztowało 82zł.
Mój szyber dach

Kurtus - 30 Maj 2005, 06:48

fajnie :) od czego jest ten szyberdach ? bo widze ze otwiera sie on calkowicie a wiem ze fiestoskie były tylko uchylne
trzeci - 30 Maj 2005, 08:32

Fajny poradnik. :)
Na pewno do wrzucenia na stronę klubową , lub do działu z poradnikami , zeby nie zaginął w powodzi innych topiców.
Pozdro ...

Yossarian - 30 Maj 2005, 09:24

Witam
Gratuluję, naprawdę nieźle Ci wyszło. :brawo:

PS. Mógłbyś dać zdjęcie jak to wygląda od środka? Dzięki

KoRcZuS - 30 Maj 2005, 09:59

Witam! Jestem pod wrazeniem odwagi! :) Efekt koncowy naprawde super i koszt nie duzy! Przydaly by sie fotki od srodka jeszcze. Musze pomyslec nad tym bo tez nie mam otwieranego dachu... ;P
Fordon - 30 Maj 2005, 11:02

:brawo: z zewnatrz wyglada bardzo estetycznie, jestem ciekaw jaki efekt jest w srodku auta... a jak znam zycie i ja bym zabral sie za takie przerobki to pewno padla by mi wyzynarka albo co innego :lol: Popieram ze jest to bardz dobra instrukcja jak zamontowac szyber i przydalo by sie umiescic w poradniku...

Pozdrawiam

barto - 30 Maj 2005, 11:08

zawsze myslalem ze we wszystkich fiestach sa dachy takie jak u mnie czyli uchylne az do momentu kiedy zobaczylem ta fieste na allegro http://www.moto.allegro.p...p?item=51906245 ;)
Laskosz - 30 Maj 2005, 11:09

Super poradnik :!: juz teraz wiem jak wlozyc szyberdach do mojej fiesty
maciej - 30 Maj 2005, 11:49

Gratuluje odwagi :brawo:
Boss - 30 Maj 2005, 13:05

Dzieki wszystkim.
Cytat:
fajnie od czego jest ten szyberdach ? bo widze ze otwiera sie on calkowicie a wiem ze fiestoskie były tylko uchylne

Niestety nie wiem, on odsuwa sie tylko do polowy.
Cytat:
PS. Mógłbyś dać zdjęcie jak to wygląda od środka? Dzięki

Nie ma sprawy zrobie to jeszcze dzisiaj

Fordon - 30 Maj 2005, 13:13

A ja mam jeszcze pytanko czym robiles te wyciecia i do czego sluza (bo nie znam sie na tym) :?: :)

Pozdrawiam

Boss - 30 Maj 2005, 13:30

Cytat:
A ja mam jeszcze pytanko czym robiles te wyciecia i do czego sluza (bo nie znam sie na tym)

Te wciecia sa zrobione wyrzynarka bo okazalo sie ze tam trzeba to troche po podcinac na sruby.

picio_18 - 30 Maj 2005, 16:28

Gratulacje za odwage :) no i za ładna robote :)
coccolino - 30 Maj 2005, 16:47

Świetna robota :brawo:
Też kiedyś myślałem o zrobieniu szybera, ale mi odradzali (że niby będzie ciekło nawet z silikonem). Chyba jednak się zdecyduję :yes: Tylko muszę znaleźć odpowiedni zestawik. Chciałbym taki uchylny (jak miałem w kadett'cie - tam był z roletami).
Znalazłem coś takiego
i takiego no ale ta cena :|
Poczekam chyba na coś tańszego.
POZDRO.

bash - 30 Maj 2005, 16:49

1. gratuluję zacięcia
2. ładna tapicerka na drzwiach :-)
3. jak masz wykończoną podsufitkę wewnątrz dookoła rantu?
4. czy ten silikon jak silikony zwykle nie spowoduje drastycznie szybkiego rdzewienia blachy?

napisz jak sie spisuje w eksploatacji-oryginalnie montowane szybery mają wokół otworu w dachu przetłoczenie blachy wzmacniajace i trzymające wode

LOY - 30 Maj 2005, 22:26

super wszystko pięknie ale od jednego mi skóra cierpła na plecach. Wiem czemu szyberdach tak kochają korodowac. Kolego położyłeś silikon na niczym nie zabezpieczoną powierzchnię . przy takiem nawale pracy taki feler!!!Wyłącz silnik i posłuchaj. CHRUP CHRUP to własnie odgłos żracej twój dach korozjii.
KRiS - 30 Maj 2005, 23:31

Poprostu wypasik. Jak oglądałem zdjątka to cieszyłem się że juz mam bo znając życie to bym skopał otwór i bym sie zapłakał.

Gratulacje

Pablo - 31 Maj 2005, 00:20

Wyszło wspaniale ale ja bym nie ryzykował z robotą tego bo możesz mieś kłopoty tak jak już napisali inni KOROZJA. Ale wykonanie pierwsza klasa i byle nic się nie działo

Pozdrawiam i gratuluje wykonania

Rycho - 31 Maj 2005, 09:32

Spokojnie, kolega napisał silikon ale chyba bardziej potocznie, dodał przecierz że to był uszczelniacz kauczukowy. Jeżeli nie waliło octem jak cholera to możesz spać spokojnie :) , chociaż rzeczywiście np klej do szyb byłby trochę lepszym pomysłem, ponieważ jest opracowany tak aby nie powodować korozji.
Rycho

Garfield - 31 Maj 2005, 11:34

z tego co sie dowiadywałem to szybery dobre zaczynaja sie od 5 stów i jak to kolo powiedział daje głowe że za rok po zimie go otworze i zamkne i guma wokuł szyby bedzie jak nowa wszystko co jest ponizej tej kwoty nie nalezy dotykać!
a tak normalnie po zimie wiekszośc szyberów trzeba zakleic na głucho właśnie siliconem!

takie dostalem info! dlatego zrezygnowałem!

Domino - 31 Maj 2005, 13:38

Ja bym sie nie odważył. Respect for You :brawo:
malek - 6 Cze 2005, 20:35

Też chciałbym zobaczyć zdjęcia podsufitki... a tak pozatym to nieźle!

A jeszcze mam pytanko gdzie kupiłes ten szyberdach, bo 55 to jak darmo :D

Boss - 7 Cze 2005, 00:46

Szyber kupilem na allegro
KoRcZuS - 7 Cze 2005, 11:42

Szyber dobry bo odsuwany, moj wujaszek ma we fiescie szyber uchylany do gory tylko i mowil ze nic to nie daje, ale kiedys jak mial w innym aucie odsuwany to mowil ze byl efekt.
Boss - 7 Cze 2005, 11:55

No zgadza sie ja go zawsze odsuwam no chyba ze pada a ja pale to mam uchylony.
coccolino - 7 Cze 2005, 15:39

KoRcZuS napisał/a:
Szyber dobry bo odsuwany, moj wujaszek ma we fiescie szyber uchylany do gory tylko i mowil ze nic to nie daje, ale kiedys jak mial w innym aucie odsuwany to mowil ze byl efekt.

Ja miałem uchylany (w Kadett'cie ) i było spoko. Jeździłem też golfem z odsuwanym...i powiem tylko tyle, że wolę uchylany :)

Junior - 7 Cze 2005, 16:19

bardzo fachowy poradnik zmajstrowałeś znajomy zakładał kiedyś szyberdachy zawodowo i robił tak samo jak ty tylko wycinał dzióre razem z podsufitką nieściągał jej ale jest super :-) :brawo: x100 POZDRAWIAM
maciej - 7 Cze 2005, 17:22

mam mozliwosc kupienia szybera razem z podsufitka ale strach przed cieciem dachu ;-( raczej wygra.moze kiedys sie odwaze ;)
bosman - 9 Cze 2005, 12:16

proszę o info jak zrobiłeś posufitkę, jak ja połączyłeś, a najlepiej fotkę, to by wyjaśniło już wszsytkie watpliwości, ale robota pierwsza klasa, chyba zacznę o tym myśleć poważnie, pozdrawiam
Boss - 30 Cze 2005, 01:29

Chcialem sie pochwalic ze miną juz miesac a ja nie mam zadnych problemów z mojim szyber dachem :D . Troche chęci i odwagi a bedziesie miec nowe okno na swiat.
Pablo - 30 Cze 2005, 22:25

Boss napisał/a:
Chcialem sie pochwalic ze miną juz miesac a ja nie mam zadnych problemów z mojim szyber dachem :D . Troche chęci i odwagi a bedziesie miec nowe okno na swiat.

No to super ale zobaczymy na jesien jak bedzie wiecej opadów

Piesek - 12 Lut 2006, 23:37

Witam! Mineło pól roku i jak teraz szyber się sprawuje? A wogule od jakiego auta jest ten szyber ?
Boss - 13 Lut 2006, 16:25

Witam
Z szyber dachem nie mam najmniejszych problemów, żadnych wycieków ani oznak korozji. Niestety nie mam pojęcia, z jakiego samochodu pochodzi ten szyber dach.