Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Ssanie..

Karyl95 - 19 Kwi 2015, 21:14
Temat postu: Ssanie..
Ford fiesta mkIII 1.1i 94r.
Witam chciałbym zapytać jakie urządzenia sterują ssaniem bo auto nie pali za dwoma ruchami rozrusznika tylko po 5 sekundach i jak odpali to nie załącza się ssanie bo jest na takich obrotach że po minucie gaśnie chodząc na tak niskich. a jak się rozgrzeje to obroty ładnie chodzą nie gaśnie zero problemów ..

brewa7 - 20 Kwi 2015, 20:03

Tam wszystkim steruje elektronika... Nie ma nic takiego jak dodatkowa klapka w przepustnicy. Może masz problem z "krokowym" jak to popularnie nazywają, a prawidłowo, stycznikiem biegu jałowego. Możesz jeszcze wymienić filtr powietrza.
Karyl95 - 20 Kwi 2015, 20:48

brewa7 napisał/a:
Tam wszystkim steruje elektronika... Nie ma nic takiego jak dodatkowa klapka w przepustnicy. Może masz problem z "krokowym" jak to popularnie nazywają, a prawidłowo, stycznikiem biegu jałowego. Możesz jeszcze wymienić filtr powietrza.

filtr powietrza wymieniony a nawet jeśli to to raczej jak jest już do wymiany to auto się dusi a tu chodzi że te ssanie powinno występować w postaci takiej że na początku podaje więcej paliwa a po czasie daje normalnie już paliwo stycznik biegu jałowego reguluje wolne obroty więc napewno ma to też związek z tym że tego ssania wogóle nie ma?

czeski12 - 22 Kwi 2015, 23:04

Powiem tak miałem podobny problem, w fiescie mk4 silnik 1.3. Po przeczytaniu forum wpadłem na pomysł by wymienić czujnik temperatury, ten który info do komputera ( bo są dwa ). Zapala lepiej ale jednak jeszcze nie tak jak powinien, lecz temat już olałem. Nie wiem czy w 1.1 są też 2 czujniki temperatury, ale jeśli tak to ja bym zaczął od tego. Jakby co, to sprawdź czy masz jakiś czujnik wkręcony w głowice od strony kabiny, najlepiej patrzeć od dołu.
Karyl95 - 4 Maj 2015, 10:33

Nie to nie czujniki nadal ten sam problem brak ssania