|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - Lodówka w bagażniku
wawik - 19 Kwi 2015, 18:41 Temat postu: Lodówka w bagażniku Gdzie i jakich szukać kabli do zasilania lodówki w bagażniku. Chodziło by mi o dostanie plusa przy pracującym silniku. Dodam jeszcze że mam założone światła ledowe do jazdy dziennej. Wersja 3-drzwiowa.
[ Komentarz dodany przez: Puff: Nie Kwi 19, 2015 19:07 ]
Kolega tu nie jest nowy, ma mk6, a temat zakłada w forum do mk4...
wawik - 19 Kwi 2015, 19:25
Faktycznie, nie zwróciłem uwagi. Obiecuję że na przyszłość się poprawię.
Tobol - 19 Kwi 2015, 19:39
pociągnij kable z zapalniczki z tunelu do bagażnika i zrób porządne gniazdko. Na dniach mam zamiar to zrobić pokaże efekty
Puff - 19 Kwi 2015, 19:42
Jeśli nikt nie wymyśli nic lepszego, to zostanie podpięcie kabli przez przekaźnik do aku z wyzwalaniem po stacyjce i ciągnięcie dwużyłowego kabla wzdłuż progu do bagażnika. Dałoby się i na jednej żyje, ale lepiej mieć masę na kablu niż wiercić/dokręcać coś do karoserii.
MisiekT - 19 Kwi 2015, 20:04
ja mam na wyjazdy porządny rozdzielacz i przedluzke - przeciagam pod fotelem, przez kanape i po temacie...
wawik - 19 Kwi 2015, 20:52
Przeciąganie kabla z aku, czy z rozdzielacza brałem pod uwagę, ale czy w bagażniku jest kabel plusowy który mógł bym wykorzystać do tego celu? Było by to chyba najłatwiejsza opcja do założenia gniazdka.
Puff - 19 Kwi 2015, 21:12
Raczej nikt +12 do bagażnika w aucie nie ciągnie bez powodu. Nawet Forda o to nie podejrzewam...
Jeśli w mk6 była opcja "zapalniczki w bagażniku" to może (podkreślam - może) jest pociągnięty kabel, ale to wtedy i tylko wtedy. W żadnym innym wypadku nie znajdziesz, ot tak, pociągniętego kabla z zasilaniem.
Parzych - 19 Kwi 2015, 21:30
Puff napisał/a: | Jeśli w mk6 była opcja "zapalniczki w bagażniku" | Nie było nawet w opcji...
wawik - 20 Kwi 2015, 04:17
Być może za bardzo skrótowo się wyraziłem. Chodziło mi o to że jakieś kable/przewody są prowadzone przez bagażnik do oświetlenia tyłu samochodu i spryskiwacza i podgrzewania tylnej szyby.
Puff - 20 Kwi 2015, 15:12
No ok, to jak se to wyobrażasz?
Oświetlenie - chcesz ciąć kable przy lampach? Albo grzebać przy cienkich przewodach, które podają prąd na żaróweczkę oświetlenia bagażnika? Spryskiwacz nie ma nic wspólnego z elektryką w tylnej części samochodu. Z kolei podgrzewanie tylnej szyby... chcesz ją grzać w środku lata (kiedy to głównie jest potrzeba używania lodówki)?
wawik - 20 Kwi 2015, 19:55
Puff napisał/a: | No ok, to jak se to wyobrażasz?
Spryskiwacz nie ma nic wspólnego z elektryką w tylnej części samochodu. |
Przypuszczan że ma, bo w bagażniku po prawej stronie jest zbiornik z płynem i pompą
Puff napisał/a: | Z kolei podgrzewanie tylnej szyby... chcesz ją grzać w środku lata (kiedy to głównie jest potrzeba używania lodówki)? |
Tutaj można wypiąć kabel na okres letni z szyby i podłączyć do gniazdka.
To tylko takie moje gdybanie i będę wdzięczny za podpowiedzi.
Puff - 20 Kwi 2015, 20:59
Pompka spryskiwacza w bagażniku wraz ze zbiornikiem? Wybacz, nie uwierzę, póki nie zobaczę.
Co do kombinowania - tak się nie robi i koniec! Już pomijam fakt, że ogrzewanie tylnej szyby działa na czasówkę. U nas druciarstwa się nie robi.
Chcesz fachowej pomocy? Pomożemy, jasne. Chcesz robić druciarstwo? Niestety pomyliłeś fora.
Nikt tutaj ręki do roboty na odp***ol nie przyłoży, bo nikt nie weźmie odpowiedzialności jeśli wskutek niefachowej roboty auto Ci spłonie albo będziesz miał połowę instalacji w aucie do wymiany.
Określ się konkretnie.
vegetagt - 20 Kwi 2015, 21:07
Puff napisał/a: | Pompka spryskiwacza w bagażniku wraz ze zbiornikiem? Wybacz, nie uwierzę, póki nie zobaczę.
|
ja tez poproszę, bo w MK2 to rozumiem, ze takie czasy były. Ale w MK6
|
|