|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - [MK3] ZETEC TURBO
Daras84 - 25 Sty 2015, 23:06 Temat postu: [MK3] ZETEC TURBO ile zniosą seryjne bebechy?? korby i tłoki?
znacie może jakieś fiesty z sieci gdzie by było podane ile dmuchają?
pamiętam że chyba ta od "speeda" z KRK jeżdziła na 1 barze??
FiFa - 26 Sty 2015, 09:02
ale z tego co gadałem z speedo to tam byla kucizna załozona, jak nie pomyliłem goscia. On tam jakas kucizne dopasował z hondy...
Daras84 - 26 Sty 2015, 18:55
no nic to bede musiał na własnej skórze znow sprawdzić ile wytrzyma
Mafios - 26 Sty 2015, 19:41
ja myślę , że standardowe 0,6 to jest wszystko
Daras84 - 26 Sty 2015, 21:09
Mafios napisał/a: | ja myślę , że standardowe 0,6 to jest wszystko |
Na takim jest pałowane juz sporo czasu i nic sie nie dzieje, a niejednokrotnie jest odcinane na biegach więc zniesie na pewno więcej.
luk-90 - 26 Sty 2015, 21:36
silvertop czy blacktop?
Dual - 27 Sty 2015, 00:15
Odprężony silver około bara, około 250km konczą się tłoki
Chyba Puma gdzieś kiedyś pisał, że podstawą jest ograniczyć moment do 250Nm
Czym masz to wysterowane? Det?
Daras84 - 27 Sty 2015, 18:43
luk-90, silver 2,0
Dual, ecumaster, a wartośc 1 bara i 250 koni jednoczesnie sie wykluczają
luk-90 - 27 Sty 2015, 19:52
Możesz zawsze odprężyć silvera zestawem tłoków z korbami z blacktopa. Myślę, że powinien te bezpiecznie 190-200km wydolić, a skoro ktoś to ci będzie ustawiał na decie to można zapłonem powalczyć co by moment był odpowiednio bezpiecznie. Przy 1 barze to szybko będzie "halo? kopyta ci walą" przy seryjnych bebechach
Daras84 - 28 Sty 2015, 21:27
luk-90 napisał/a: | Możesz zawsze odprężyć silvera zestawem tłoków z korbami z blacktopa. Myślę, że powinien te bezpiecznie 190-200km wydolić, a skoro ktoś to ci będzie ustawiał na decie to można zapłonem powalczyć co by moment był odpowiednio bezpiecznie. Przy 1 barze to szybko będzie "halo? kopyta ci walą" przy seryjnych bebechach |
a co znaczy bezpieczny moment?? dlaczego twierdzisz ze 190-200 koni jest jescze bezpieczne?? znasz podobne mocowo projekty/lub inne które np wybuchły przy jakich wartosciach? pytam poważnie
silnik jest odprężony przekładką i już jakoś znosi +/- 230hp zdrowego pałowania, więc z mojego pkt. widzenia mogę śmiało stwierdzic ze tyle wytrzymuja na pewno seryjne graty i jest bezpiecznie;)
vegetagt - 28 Sty 2015, 21:30
z ciekawości - jest jakiś wykres tego silnika? Kiedyś słyszalem, ze silnik (i reszta podzespołów) najbardziej cierpią od nagłego przyrostu momentu obrotowego. Więc ostateczne 250KM może albo mielić dyfry i wypluwać korby, albo nie
Daras84 - 28 Sty 2015, 21:35
vegetagt napisał/a: | z ciekawości - jest jakiś wykres tego silnika? Kiedyś słyszalem, ze silnik (i reszta podzespołów) najbardziej cierpią od nagłego przyrostu momentu obrotowego. Więc ostateczne 250KM może albo mielić dyfry i wypluwać korby, albo nie |
w piątek bedzie hamowana więc stary wykres bedzie na pewno, i mam nadzieję ze nowy też hehe
luk-90 - 28 Sty 2015, 22:10
od samego początku nie ująłeś w jakiej specyfikacji masz ten silnik więc założyłem ze pytasz o absolutnie seryjny słupek
Zeteców turbo jest na palcach jednej ręki w Polsce można rzec. Co do bezpiecznego momentu zapodaj mu ok 300Nm od 2700-3000obr i zobaczymy co zostanie z korbowodów, one są po prostu słabe i to widać z ich kontrukcjii.
TomeX500 - 28 Sty 2015, 22:56
Jak nie będzie nagłego "yebnięcia" momentu, to pożyje. Jak wyjdzie wykres, na którym moment łagodnie pnie się w górę gdy zaczyna wzrastać doładowanie to masz odpowiedź czemu jeszcze to jeździ. Największy ból na korbach, panewkach jest właśnie w momencie osiągnięcia full doładowania w niskich obrotach (spore obciążenie). Przy odcince w silniku turbo zazwyczaj na górze nie ma za wiele momentu, więc to "zdrowsze" niż wciskanie gazu do dechy od powiedzmy 2000rpm.
|
|