Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - [MK7] 1.4 96km - chip tuning

p1nky - 14 Gru 2014, 12:21
Temat postu: [MK7] 1.4 96km - chip tuning
Witam, nie było mnie tutaj już spory czas. Czy ktoś już montował do swojej fiesty 1.4 96km chip tuning? Warto się w to pchać czy lepiej pozostać na tym co jest? Pozdrawiam
suchy3022 - 14 Gru 2014, 22:06

Przy wolnossaku chip tuning i inne tego typu rzeczy nie mają sensu, zauważalnego wzrostu mocy nie zauważymy - jak zauważymy jakikolwiek.

W grę wchodzi tylko wymiana sprzętu w silniku, ale czy to opłacalne to już zależy od twojego portfela.

Można pomyśleć o Soft Turbo, ale to też drogo wychodzi.

Mogę się mylić - bazuję na wiedzy z internetu.

Pozdrawiam

Ad@mus - 19 Gru 2014, 15:52

p1nky, jedynie co to świniaka polecam i postrojenie AFR
musisz tez pobawić się wydechem i dolotem, bo tam najwięcej fabryka zawsze dławi koników (katalizatory, tłumiki szmerów i inne tego typu skarpety)

Cytat:
Przy wolnossaku chip tuning i inne tego typu rzeczy nie mają sensu,

formula ford bazuje głównie na zmodzonym silniku 1.6 zetec-s poddanym przeprogramowaniu :)
teraz formula ford to bodaj eco boost

vegetagt - 19 Gru 2014, 15:57

generalnie 2.0 zetec po dolocie+wylocie i programie zyskał 20KM, czyli 14%mocy. Także jak widać, czasem można :)
Qzyn - 19 Gru 2014, 17:09

Chcialbym tylko zauwazyc ze zrobienie programu a chip tuning to 2 inne rzeczy :) )))
vegetagt - 19 Gru 2014, 17:14

nie wiem. A chip tuning to nie jest to, że jedziesz (najczęściej) turbo dieslem do firmy, oni zmieniaja ustawienia softu i nagle masz +milion koni? :P http://www.44tuning.pl/chip-tuning-i-tuning/

HekoGCS tak samo to definiuje:
Cytat:
Chiptuning jest więc zmianą oprogramowania komputera sterującego silnikiem tak, aby uzyskać wyższą sprawność, moc i moment oraz ewentualnie zmniejszyć nieco zużycie paliwa przy niezmienionym stylu jazdy.

Bo "chip tuning" z allegro to faktycznie bzdura ;-)

Qzyn - 19 Gru 2014, 17:29

Chodzi mi o to ze chip tuning to dla mnie zakup chipa i montaz.
Natomiast program to ponowne strojenie pod konkretny silnik.
Pierwsze moze cos dac ale nie musi a nawet moze popsuc bo jest napisane raz i sprzedawane kazdemu a kazdy silnik jest troche inny.
Natiomiast indywidualny program jest robiony pod ten jeden silnik :)