Forum FiestaKlubPolska -

Hyde-Park - Jak odciążyć Fiestkę MK6? (silnik 1.25)

RafalFiesta - 2 Gru 2014, 17:27
Temat postu: Jak odciążyć Fiestkę MK6? (silnik 1.25)
Witam,

mam silnik 1.25 w budzie MK6, jeździć jeździ ale chciałem spróbować odciążyć trochę autko, aby było nieco żwawsze...

alusy mam 16 na oponach 195 na lato, więc to też trochę powoduje mniejszą dynamikę i większe spalanie, teraz na szczęście przez jakiś czas będą zimówki.

myślałem nad wywaleniem koła zapasowego.
co oprócz tego mogę jeszcze począć w tym kierunku?

Proszę o realne jakieś pomysły.

blood_brother - 2 Gru 2014, 17:39

Wywalić wygłuszenia, wszelkie zbędne wyposażenie, kanapę całą. A prościej to swap na 1.6.
RafalFiesta - 2 Gru 2014, 17:43

Żadnych swapów nie będę robił, bo szkoda mi kasy. A silnik mam sprawny i przejechane 70 k.

Jakie wygłuszenia?:D nie wiedziałem że takowe są w tym aucie.

kanapy nie mogę wywalić bo auto mam na 5 osób zarejestrowane. Najgorzej że mam jeszcze 5 drzwi...

czy jakies ciężkie elementy da się zamienić lżejszymi odpowiednikami?

Parzych - 2 Gru 2014, 17:46

RafalFiesta napisał/a:
myślałem nad wywaleniem koła zapasowego.
blood_brother napisał/a:
Wywalić wygłuszenia, wszelkie zbędne wyposażenie, kanapę całą.
Wtedy dupa będzie stała wysoko jak w terenówce, a i na wielu zakrętach tył będzie chciał wyprzedzić przód, przetestowane na kilku zlotach na torze i na KJS-ach...
RafalFiesta - 2 Gru 2014, 17:49

Możesz coś więcej napisać Parzych?

Chcesz powiedzieć przez to że 15 kilogramowe koło zapasowe ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy gdy go nie ma?

jakieś inne propozycje (masz ogromne doświadczenie w tym temacie).

Parzych - 2 Gru 2014, 17:56

Cytat:
Chcesz powiedzieć przez to że 15 kilogramowe koło zapasowe ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy gdy go nie ma?
Chcę powiedzieć, że z propozycją blood_brother-a ma wpływ, ale i tak nie masz zamiaru wywalać kanapy, więc nie było tematu...
RafalFiesta - 2 Gru 2014, 17:57

OK, więc co oprócz koła zapasowego mogę jeszcze wywalić ewentualnie zamienić jeśli koszty nie są drastyczne.
blood_brother - 2 Gru 2014, 17:59

Co do wywalenia kanapy, to możesz. Jeżeli nie zmienisz konstrukcji (klatka, usunięcie fabrycznych mocowań kanapy) i będziesz w stanie ją z powrotem włożyć do auta, to można jeździć z 5 miejscowym dowodem. Tak mam w swoim aucie i nikt się nie czepia.
Jeżeli zostanie całość na seryjnym zawieszeniu to raczej nie ma sensu odchudzanie samochodu, bo tak jak Parzych pisze, dupa będzie za lekka. Zawsze możesz się ratować przerzuceniem aku do bagażnika, ale to raczej nie wystarczy.
Jak zdejmiesz plastiki z drzwi to pod spodem są przeróżne materiały wyciszające, które poprawiają komfort jazdy, ale podnoszę masę auta. To samo pod wykładziną.
Skracając, jeżeli nie chcesz inwestować w zawieszenie i inne rzeczy, to bym się na Twoim miejscu po prostu przyzwyczaił do osiągów Twojego auta.

TSRules - 2 Gru 2014, 18:46

odciążenie:
baba z wozu koniom lżej :-)

oczywiście żart, a na poważnie, nic sensownego nie wymyślisz bo taniej po prostu zmienić auto na szybsze niż kombinować z modami czy swapem nawet ...

luk-90 - 2 Gru 2014, 21:31

A ja się zapytam po co?
RafalFiesta - 2 Gru 2014, 22:48

Już pisałem
"aby było nieco żwawsze..."

yoyo72 - 4 Gru 2014, 18:10

RafalFiesta, Zapytaj Peedra. On tak wybebeszył swoją MK4 ,że została tylko blacha i kable od rozrusznika i świateł. ;) Jest lekka jak piórko :hahaha:
Kusiu - 6 Gru 2014, 02:29

Kupujac takie auto powinienes byc swiadom tego, ze demon predkosci to nie bedzie.Masz zamiar sie nim gdzies scigac? Jezeli nie , to po co?