|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - Doświetlanie zakrętów
Czyluk - 28 Lis 2014, 11:07 Temat postu: Doświetlanie zakrętów Witajcie,
Mam takie pytanie, czy da się włączyć na komputerze doświetlanie zakrętów jeżeli mam fabryczne światła przeciwmgielne?
langolier - 28 Lis 2014, 17:08
Mam Fiestę z tego roku, z przeciwmgielnymi, i nawet w opcjach przy zakupie nie było takiej funkcjonalności.
Tak na logikę to potrzebny jest tu niezły mechaniczno/elektryczny układ sterownia tymi reflektorami i nawet "uruchomienie" takiej opcji w sofcie nic nie da (podobnie jak uruchomienie powiadamiania o braku/kończeniu się płynu do spryskiwaczy bez zamontowanego i podłączonego czujnika w tym zbiorniku...)
michal77 - 28 Lis 2014, 21:19
langolier napisał/a: | Tak na logikę to potrzebny jest tu niezły mechaniczno/elektryczny układ sterownia tymi reflektorami | Czemu? tylko przeciwmgielny się zapala przy skręcie.
Krzyk - 29 Lis 2014, 15:17
Ciekawe, czy dałoby się podłączyć pod migacze ?
langolier - 1 Gru 2014, 02:03
michal77 napisał/a: | Czemu? tylko przeciwmgielny się zapala przy skręcie. |
Hmm, o taki "doświetlanie" chodzi….
A w praktyce się to przydaje ?
Bo mnie chyba raczej chodziło o reflektory główne adaptacyjne, które zmieniają do 15st. oś świecenia w odpowiednią stronę przy skręcaniu kół…
Parzych - 1 Gru 2014, 02:11
langolier napisał/a: | mnie chyba raczej chodziło o reflektory główne adaptacyjne, które zmieniają do 15st. oś świecenia w odpowiednią stronę przy skręcaniu kół… | Nie pomyliłeś Fiesty (segment bodajże B) z samochodami klasy premium+
MisiekT - 1 Gru 2014, 02:25
nie ma takich cudów, a do doświetlania przeciwmgielnymi potrzebne sa specjalne lampy/obudowy
Parzych - 1 Gru 2014, 02:29
MisiekT napisał/a: | do doświetlania przeciwmgielnymi potrzebne sa specjalne lampy/obudowy | A to nie jest coś w kolumnie kierownicy/przełączniku kierunków, że po prostu jakiś styk włącza zwykły p/mgłowy
MisiekT - 1 Gru 2014, 02:35
tylko ze zwykle halogeny w MK7 niewiele doswietla - powinny być skretne albo specjalne klosze...
a w kwestii techniki - czujniki w kolumnie + modul podpięty pod VSS (predkosc) i pare innych detali
odpowiedzia jest Hella Dyna View EVO 2 (przeciwmgielne + doświetlanie, okrągle 90mm) - tylko zestaw to chyba okolica 1000zl albo więcej
langolier - 1 Gru 2014, 08:00
Parzych napisał/a: | Nie pomyliłeś Fiesty (segment bodajże B) z samochodami klasy premium+ |
Raczej nie… wyraziłem przecież zdziwienie…
Halogeny, jeśli już, to na ostre, krótkie zakręty… tak to widzę
Zastanawiam sie tylko, po co ten czujnik prędkości… ?
DemptD - 1 Gru 2014, 08:47
po to żeby się nie włączało przy każdym ruchu kierownicy (typu zmiana pasa itd)
langolier - 1 Gru 2014, 08:54
Tzn. uruchamia się poniżej jakiś prędkości ?
To dziwaczne trochę, sądziłem że wyzwalaczem będzie znaczne przekręcenie koła kierownicy (powyżej jakiegoś kąta).
Bo skąd niby układ wie, czy moja prędkość w jeździe na wprost (zmiana pasów ruchu itp.) nie jest związana z tym, że są kiepskie warunki na drodze lub po prostu taką mam "prędkość przelotową" ?
Z drugiej strony będą fanem jazdy rajdowej mogę wchodzić w zakręty z dużą prędkością.... (ale może wówczas dodatkowym warunkiem jest wyłączone ESP ).
MisiekT - 1 Gru 2014, 14:16
doświetlanie nie ma prawa dzialac powyżej 40kmh zdaje się... inaczej na normalnej drodze w trasie co chwila oslepialbys jadących z przeciwka...
co innego skretne reflektory glowne - ale takie cuda to nie w Fiestach
decode - 1 Gru 2014, 16:17
MisiekT napisał/a: | doświetlanie nie ma prawa dzialac powyżej 40kmh zdaje się... inaczej na normalnej drodze w trasie co chwila oslepialbys jadących z przeciwka...
co innego skretne reflektory glowne - ale takie cuda to nie w Fiestach |
Nie wiem jakie światła są w fieście, ale z tylu km co zrobiłem do tej pory, światła przeciwmgłowe nie oślepiają. Bynajmniej mnie... przecież one świecą pare metrów przed autem^
MisiekT - 1 Gru 2014, 17:36
gratuluje jak nie widzisz roznicy w widoczności przy mijaniu aut na samych mijania a mijania+przeciwmgielnych
decode - 1 Gru 2014, 19:11
MisiekT napisał/a: | gratuluje jak nie widzisz roznicy w widoczności przy mijaniu aut na samych mijania a mijania+przeciwmgielnych |
Gdy ktoś ma je włączone? Nie, nie widzę. :(
langolier - 1 Gru 2014, 22:05
Myślę, ze problem, jesli jest, dotyczy głównie skręcania w lewo. ?
|
|