Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Rozkładanie tylnego siedzenia po prawej stronie

sabrin - 22 Lis 2014, 16:19
Temat postu: Rozkładanie tylnego siedzenia po prawej stronie
Witam!
Chciałem zapytać się czy da się rozłożyć tylne małe siedzenie?Drugie podwójne rozkłada się. Tutaj wychodzi że chyba mechanizm zaciął się.Przycisk otwierania rusza się bez oporu.Po jego wyjęciu okazało się iż pewna część odłamała się.Czy jest naprawialne ?Trzeba kupić cąły mechanizm czy całe tylne siedzenie?Byłbym wdzięczny za pomoc.

bep - 23 Lis 2014, 11:27

Czy jest to nienaprawialne, to sam sobie musisz odpowiedzieć na to pytanie ;) daj zdjęcie chociaż o co chodzi. Ale ja bym raczej porozglądał się na szrotach za tym sprawnym elementem ;)
Jondi - 23 Lis 2014, 12:57

wystarczy rączki podmienić stronami tzn tą z większej częsci fotela daj do tej mniejszej i na odwrót :) gdzieś był opis jak to dokładnie wykonać :)
sabrin - 23 Lis 2014, 16:19

bep napisał/a:
Czy jest to nienaprawialne, to sam sobie musisz odpowiedzieć na to pytanie ;) daj zdjęcie chociaż o co chodzi. Ale ja bym raczej porozglądał się na szrotach za tym sprawnym elementem ;)

Cześć uszkodzona to ta:

na czerwono oznaczyłem urwany kawałek.

Czy da się otworzyć manipulujac tutaj:

próbowałem otworzyć pociagajac dzwigienkę ,

ale ona też coś nie stawia oporu jaku jakiś element urwał się w środku fotela.

Jondi - 24 Lis 2014, 00:22

urwany masz zaczep co widać na 2 focie. Podmień te uchwyty i będzie działać... a tą dzwigienke się podnosiło albo przesuwało w stronę przodu auta :) ja miałem ten sam problem :) robota bardzo precyzyjna ale do ogarnięcia
sabrin - 24 Lis 2014, 20:47

Jondi napisał/a:
urwany masz zaczep co widać na 2 focie. Podmień te uchwyty i będzie działać... a tą dzwigienke się podnosiło albo przesuwało w stronę przodu auta :) ja miałem ten sam problem :) robota bardzo precyzyjna ale do ogarnięcia

Jak podmienić.Zauważ że ta część ułamana była jakby w środku metalowej tulejki pokazanej na zdjęciu poniżej

próbowałem poruszać dźwigienką we wszystkie strony i nic nie puszczało oparcia fotela. Boję się wyjmować sprawny uchwyt bo mógłbym oderwać plastik od drążka i miałbym uszkodzone 2 fotele.

Parzych - 24 Lis 2014, 21:41

sabrin napisał/a:
Zauważ że ta część ułamana była jakby w środku metalowej tulejki
Próbowałeś wypchnąć tą tulejkę?
inno - 25 Lis 2014, 19:30

Po takie duperele to warto zajechać do ASO.
sabrin - 25 Lis 2014, 20:48

tutaj nie chodzi o jakieś duperele. Tylko jak naprawić, dostać się do mechanizmu odbezpieczającego blokowanie fotela. Zastanawiam się czy to nie jest wmontowane na stałe w gąbkę lub szkielet fotela. gdyby to był fotel 2 miejscowy to bym odpuścił.Ale czasem człowiek chce przewieźć coś długiego więc złożenie oparcia pojednynczego fotela ułatwia mu życie.
Jondi - 26 Lis 2014, 19:28

podłuż pod tą tuleje śrubokręt i podważ do góry (mocno, zrób tak jak by dźwignię)... Tuleja jest wysuwana jak byś nie zauważył i jak już pisałem 2 razy podmień uchwyty (zobacz na ten zdemontowany że ma sprawne ucho do wsunięcia w nie tulei ale po 2 stronie). Miałem to samo naprawiłem bez żadnego druciarstwa i wszystko jest sprawne.