Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Wymiana łożyska przedniego koła bez demontażu

Ranid - 12 Lis 2014, 08:02
Temat postu: Wymiana łożyska przedniego koła bez demontażu
Są sciągacze wewnętrzne do łożysk czy da się takim zdemontować łożysko przedniego koła bez wyciągania McPershona.Dolny wahacz bym odkręcił żeby półoś wyjąć reszta by została.
blind227 - 12 Lis 2014, 09:02

Bezpieczniej jest odkręcić piastę i wyjąc tradycyjnie .
kuba87 - 12 Lis 2014, 12:21

człowieku a pomyslales jak potem łozysko wprasować?
zdejmij całość młotem wybij stare, wcisnij na prasie nowe. o wiele mniej roboty niz szukanie i kupowanie niewiadomo czego.

Ranid - 12 Lis 2014, 19:08

kuba87 napisał/a:
człowieku a pomyslales jak potem łozysko wprasować?
Ten sciągacz do łożysk wewnętrznych to taka śruba gruba z takimi miseczkami które służą do wyjmowania i wkładania łożysk[po chłopsku mówiąc] sprawdza się to wszędzie ale nie wiem czy akurat w aucie da się tak zrobić.Nie mam na myśli takiego ''pazurkowego '' bo to dziadostwo.
kuba87 - 12 Lis 2014, 19:32

nie wyciagniesz takiego łozyska sciagaczem, poniewaz najpierw trzeba piaste wybić. i nie trzeba całego amora wyciagac.
Ranid - 13 Lis 2014, 17:31

Dzisiaj dostałem łożyska firmy CX i jak ich założyć,po jednej stronie mają taki brązowy pierścień po drugiej metalowy,ten pierscień brązowy [czerwony] to zakłada się do ABS-u,proszę o szybką odpowiedz.
kuba87 - 13 Lis 2014, 20:04

tym brązowym tam gdzie czujnik jest.
Ranid - 16 Lis 2014, 07:55

Łożyska już wymienione na prasie,faktycznie nie dało by się ściagaczem bo to potrzeba dużej siły żeby to wypchnąć.łożyska były z pierścieniem a tu u mnie nie było pierścienia,te łożysko pasuje też do focusa to może tam idzie te zabezpieczenie.Teraz cisza.
problemz - 26 Kwi 2015, 13:51

Witam! Pomóżcie: można wymienić samo łożysko czy jak twierdzi mój mechanik wymienia się cała piaste? Zresztą nie była to opinia tylko jednego mechanika... A tu czytam że jednak można! Jeśli tak to jakie ma być: dane, parametry? Bo przeglądając allegro nie widzę żadnych łożysk tylko całe piasty...