Forum FiestaKlubPolska -

Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - [Blacharstwo] Czy ratować mk4

spitfire - 22 Paź 2014, 16:52
Temat postu: [Blacharstwo] Czy ratować mk4
Rozbiłem ostatnio dość mocno fieste, do wymiany pas przedni, chłodnica, rozrusznik, lampy, zderzak, maska. Samochód w dobrym stanie blacharskim, silnik 90k przebiegu, nowy wydech, akumulator. Koszt naprawy ok 2400zł i teraz nie wiem, naprawiać czy kupować coś innego?

Puff - 22 Paź 2014, 17:33

Nikt nie odpowie na to pytanie.

Jeśli koszty się zamkną w 2400zł, to dolicz ile mógłbyś dostać za auto na zdjęciu i zastanów się co mógłbyś dostać w tej kwocie. Dolicz opłaty urzędowe oraz resztę i wykalkuluj czy bardziej opłaca się naprawiać czy szukać czegoś nowego.

TSRules - 22 Paź 2014, 17:39

spitfire napisał/a:
Koszt naprawy ok 2400zł

czemu aż tyle ? to wszystko na nowych oryginałach z aso czy jak ? :-)
za tyle to masz drugą fiestę na chodzie, poprzekładasz co potrzebne i jeszcze za tysiaka sprzedasz :ok:

mario3991 - 22 Paź 2014, 19:02
Temat postu: Re: Czy ratować mk4
spitfire napisał/a:
Rozbiłem ostatnio dość mocno fieste, do wymiany pas przedni, chłodnica, rozrusznik, lampy, zderzak, maska.

Jeżeli tylko to do wymiany to cena jest z kosmosu

Maskę pas przedni chłodnice lampy zderzak kupisz za +/- 500zł używki
Na pewno coś jeszcze poklepać trzeba będzie poszpachlować i pomalować, część prac zrobisz sam bo nie powiesz chyba że nie założysz chłodnicy lamp itp.

Czy rzeczywiście pas przedni jest pogięty bo z tego co widać to jedynie ta górna belka jest zniszczona może pas da się wyciągnąć.

Puff - 22 Paź 2014, 19:30

mario3991 - maska, pas, zderzak, grill, błotniki, lampy, chłodnica, chłodnica klimy (jeśli jest), być może alternator i może inny osprzęt.

Za części wyjdzie 7 stów, nie licząc ew. chłodnicy klimy i alternatora. No i zakładasz, że zero wysyłek z Allegro, wszystko dostępne gdzieś od ręki. Dolicz węże, malowanie (za 4 elementy wyjdzie z 800zł). Masz 1500 w twarz. Do tego robota (rozbieranie, składanie, inny badziew) i masz spokojnie z 2 koła (każdy chce zarobić). Więc kwota nie jest z kosmosu.

TSRules - 22 Paź 2014, 20:00

może te błotniki są nienaruszone, więc z biedy dałyby radę, bo jak dwa koło to faktycznie nie warto ... niestety baboki mk4 to już "jednorazówki"
mario3991 - 22 Paź 2014, 20:24

Jeśli odda to do mechanika to i 2 tysiące nie starczy, części można zamówić od jednego typa jest tego tyle że naprawdę jest w czym wybierać. Załóżmy że autor postu ma podstawowe umiejętności i sam sobie to złoży więc te 1500 jest realne
spitfire - 22 Paź 2014, 20:37

TSRules napisał/a:
może te błotniki są nienaruszone

Są naruszone, do tego jeszcze przepływomierz i jakieś wiązki kabli. Mogę zrezygnować z malowania maski i kupić samemu, ale to chyba dużo taniej nie wyjdzie. Myślę, że jednak będę ja ratować bo kupie jakiś samochód za 3 tys a i tak będę musiał w niego włożyć z tysiąc na start.

vegetagt - 22 Paź 2014, 20:43

błotniki zgrzewane, prawda?
Puff - 22 Paź 2014, 23:09

vegetagt napisał/a:
błotniki zgrzewane, prawda?

Tak :)

TSRules - 23 Paź 2014, 00:56

spitfire napisał/a:
bo kupie jakiś samochód za 3 tys a i tak będę musiał w niego włożyć z tysiąc na start.

może nie, jeśli masz uszkodzonego dawcę to wystarczyłoby przełożyć fanty do nowego, tym bardziej że wiele pasuje i do mk5

spitfire - 23 Paź 2014, 17:41

Cytat:
może nie, jeśli masz uszkodzonego dawcę to wystarczyłoby przełożyć fanty do nowego, tym bardziej że wiele pasuje i do mk5

Tylko przydałby się jakiś garaż ;-(

kosa006 - 29 Paź 2014, 12:23

Przepraszam że tak nie na temat ale jeśli nie będziesz nic z nią robił to chętnie wezmę zderzak tył za jakiś czas :)
spitfire - 1 Lis 2014, 17:17

kosa006 napisał/a:
Przepraszam że tak nie na temat ale jeśli nie będziesz nic z nią robił to chętnie wezmę zderzak tył za jakiś czas :)

Jednak ją naprawiam.