Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - lusterko wewnętrzne

bob4u - 8 Paź 2014, 08:00
Temat postu: lusterko wewnętrzne
Witam,
zakupiłem niedawno Forda Fieste MK6 5D.
Zauważyłem, że lusterko wewnętrzne nie da się skierować w dół na tyle aby przy moim wzroście 175 cm i opuszczonym siedzeniu mieć dobrą widoczność do tyłu. Czy ktoś również zaobserwował taki problem i czy jest na to jakieś rozwiązanie?

Lusterko wygląda na najzwyklejsze (bez żadnych dodatkowych opcji o ile takie w tym modelu istniały).
Dokładnie to zamontowane jest takie:

Kulka przy samym lusterku (dół zdjęcia) jest ruchoma.
Ta wyżej przy zaczepie do szyby jest na stałe.
Tak powinno być?

Freeman - 8 Paź 2014, 15:14

Głupie i banalne pytanie. Czy nie jest ono obrócone do góry nogami?
AccessX - 9 Paź 2014, 22:22

Freeman masz racje, lusterko jeżeli jest w tej pozycji na szybie.. to jest do góry nogami. Źle przymocowane.
Parzych - 9 Paź 2014, 22:36

Ten ząbek/zatrzask w stopce lusterka, powinien być od dołu stopki przyklejonej do szyby, coś wcześniej nie zauważyłem zdjęcia... :9:

PS.
Tylko że chyba nie da się tego nałożyć odwrotnie... :bezradny:

bob4u - 27 Paź 2014, 09:03

Temat rozwiązany.

Zmuszony byłem zakupić nowe lusterko ponieważ w starym przy kolejnej operacji wyciągnięcia i włożenia lusterka, urwała się "prowadnica" w mocowaniu. Próby klejenia nie przyniosły oczekiwanego rezultatu.

Zamówiłem nowe, oryginalne, takie samo jakie sprawiało problem i było zamontowane w samochodzie.
Okazało się, że w tym nowym kulka przy mocowaniu do szyby także jest ruchoma. W poprzednim tylko kulka przy samym lusterku była ruchoma, ta przy mocowaniu była nie do ruszenia.

teraz spokojnie można ustawić dowolny kąt na lusterku. Widoczność jest ok.

Temat można zamknąć.