Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Wymiana cylinderka z tyłu

mario3991 - 26 Wrz 2014, 17:37
Temat postu: Wymiana cylinderka z tyłu
Dzisiaj zabrałem się za zrobienie ręcznego wymiany szczęk i łożysk, przy okazji wyskoczyła nie oczekiwana wymiana cylinderka tylnego lewego i teraz kilka pytań
1. Gdy odkręcę od cylinderka przewód płyn będzie sikał po całym garażu czy będzie lekko sobie wykapywał i na spokojnie mogę sobie to wymienić
2. Czy muszę odpowietrzać cały układ czy tylko przy tym jednym kole
3. W jaki sposób odpowietrzyć układ, w internecie piszą tak " jedna osoba naciska kilka krotnie pedał hamulca w pewnym momencie naciska go maksymalnie a druga odkręca odpowietrznik płyn wylatuje razem z nim syf i powietrze i tak kilka krotnie aż do momentu wyplucia całego powietrza" czy to jest dobry sposób ?

Robię to pierwszy raz bo nie chcę płacić 140zł za wymianę i odpowietrzanie mechanikowi który i tak to spierdo*i :hahaha:

TSRules - 26 Wrz 2014, 19:49

ad1. raczyj będzie trochę sikał bo w układzie jest ciśnienie
ad2 dla pewności cały, płyn drogi nie jest to warto wymienić dla świtego spokoju
ad3 ja tak robiłem i działa

pamiętaj że cylinderki mają różne rozmiary żebyś parę razy po sklepach nie latał ;)

Parzych - 27 Wrz 2014, 02:48

TSRules napisał/a:
ad1. raczyj będzie trochę sikał bo w układzie jest ciśnienie
A czy przypadkiem ciśnienie nie występuje dopiero po wciśnięcia pedału hamulca :?: Czy może się mylę lub czegoś nie wiem :?:
spiochu - 27 Wrz 2014, 10:11

Nie będzie sikał tylko sobie kapał. Zdążysz :)
Kiedy ostatnio był wymieniany płyn hamulcowy? Bo może warto przy okazji wymienić go w całym układzie?
Procedura odpowietrzenia jak napisałeś. Jedna osoba "pompuje" pedał, przytrzymuje go, ty odkręcasz odpowietrznik przy hamulcu, zakręcasz go i dopiero ta druga osoba puszcza pedał i znów pompuje. Ważne. Jakaś rurka musi być założona na odpowietrznik i wsadzona do słoika. Korek od zbiorniczka płynu hamulcowego odkręcony i pilnujemy poziomu, żeby sobie pompy abs nie zapowietrzyć.
Acha, jak się boisz ciśnienia w układzie przy odkręcaniu przewodu od cylinderka to odkręc korek od zbiorniczka i go zakręć (na zakręconym wolniej wypływa plyn).

TSRules - 27 Wrz 2014, 10:50

Cytat:
A czy przypadkiem ciśnienie nie występuje dopiero po wciśnięcia pedału hamulca :?: Czy może się mylę lub czegoś nie wiem :?:

nie wiem, w każdym razie u mnie przy odkręceniu w pierwej siknął
trzeba uważać też na końcówki przewodów bo łatwo ukręcić przy odkręcaniu, wiadomo lata lecą

mario3991 - 27 Wrz 2014, 11:05

Ja już swój odkręciłem tzn poluzowałem przewód bo okazało się że sprzedali mi zły cylinderek dzisiaj będę się bawił.

cylinderek wymieniony :jupi:

TSRules - 27 Wrz 2014, 12:59

mario3991 napisał/a:
bo okazało się że sprzedali mi zły cylinderek

zaiste bywają 17-19,5 mm trzeba się upewnić niestety

mario3991 - 27 Wrz 2014, 17:52

Sprzedali mi nie do tego modelu wgl do innego forda, ale już wszystko poskładane ręczny też działa jeszcze tylko najgorsze co może być tuleje tylnej belki