Forum FiestaKlubPolska -

Archiwum Forum FKP - ASO - Ford MotorCraft Service

trzeci - 23 Wrz 2014, 21:04
Temat postu: ASO - Ford MotorCraft Service
Poniżej podstawowe informacje o nowym przedsięwzięciu Ford Polska - ASO Ford MotorCraft Service

W miarę upływu lat, Twój Ford może wymagać większych starań, aby wciąż był bezpieczny i niezawodny.
Dlatego wprowadzamy na rynek nową markę usług serwisowych - Ford Motorcraft. Obejmuje ona wybrane grupy części dostępne w asortymencie Forda, zapewniając atrakcyjne cenowo rozwiązania serwisowe i naprawcze.
Wciąż możesz liczyć na profesjonalną obsługę wykwalifikowanych mechaników, korzystających z najnowszych metod diagnostycznych i narzędzi specjalistycznych.
Możesz polegać na wysokiej jakości częściach z oferty Ford Motorcraft i tym samym zapewnić sobie spokój i pewność bezpieczeństwa.

Ford Motorcraft to:
- Spokój i pewność gdy o Twoje auto nadal będzie dbała firma Ford
- samochód sprawdzony w Twojej obecności, Doradca Serwisowy przedyskutuje z Toba stan pojazdu
- Kontrola kosztów - przejrzyste i atrakcyjne ceny, które znasz zanim samochód zostanie przyjęty na serwis
- Doświadczeni i wykwalifikowani mechanicy
- Najnowsze metody diagnostyczne dostępne tylko w serwisach Forda
- Najwyższej jakości części zamienne dostępne w korzystnych cenach
- Naprawa za pierwszym razem – dzięki wykwalifikowanym specjalistom, metodom diagnostycznym i częściom Ford samochód bez problemu zostanie naprawiony już za pierwszym razem.

Masz więcej pytań? Odpowiemy tu na Twoje pytania.

Więcej informacji po kliknięciu w banner lub w poniższy link:
ASO - Ford Motorcraft Serwis

hanysek - 23 Wrz 2014, 21:25

to ze se moga Fifi za grosze w ASO naprawić? :rotfl: :ok:
szynszyl - 24 Wrz 2014, 07:34

hanysek, pewnie nie za super grosze, ale solidnie :)
hanysek - 24 Wrz 2014, 23:59

kumpel byl wczorej w ASO Vaga z golfem bo mu sie kontrolka zaświeciła..a to cza bo sie gwarancja skoncy :rotfl: ale pomijajac fakt ze zapłącił za serwis 1200zł to na dowidzenia dostoł rachunek na wymiana bateryjki w pilocie który działoł bez zarzutu ale musioł to wymienic..i zapłącił 2 stówy :hahaha:
szynszyl - 25 Wrz 2014, 07:09

hanysek, ale my nie jeździmy golfami... :ok:
hanysek - 25 Wrz 2014, 10:13

tak se ino chciołech pogodać :rotfl: a co mi nie wolno? ponoć w ASO w Fordzie sie zapłaci 270zl za przegląd auta i wymiana olei i pierdół a ciekawe jak to wyglądo w praktyce :rotfl: :rotfl:
Ford_MotorCraft - 25 Wrz 2014, 15:39

hanysek napisał/a:
tak se ino chciołech pogodać :rotfl: a co mi nie wolno? ponoć w ASO w Fordzie sie zapłaci 270zl za przegląd auta i wymiana olei i pierdół a ciekawe jak to wyglądo w praktyce :rotfl: :rotfl:

Witam,

w praktyce wygląda to tak, że w punktach ASO Ford za 279 zł sprawdzą Panu pojazd oraz wymienią olej (jest to olej Ford Motorcraft 5W30 913C), filtr oleju i filtr powietrza. Cena ta uwzględnia olej, części i usługę. Jest to oferta skierowana wyłącznie do samochodów marki Ford, z wyjątkiem modeli: RS/ST/2.5 i Ford Ranger

Pozdrawiam,
Ekspert Ford Motorcraft Service

hubi_2006 - 27 Wrz 2014, 19:48

Ford_MotorCraft napisał/a:
(jest to olej Ford Motorcraft 5W30 913C)

A jak kto na gęstszym już jeździ? ;]

sprawdzą Panu pojazd

Na forach jesteśmy "na Ty" ;)

A tak to ciekawa akcja :)

Ford_MotorCraft - 29 Wrz 2014, 12:14

hubi,

A na jakim oleju w tej chwili jeździsz? 15W40 mineralny? W starszych samochodach faktycznie lepiej pozostać przy mineralnym. Oferta zakłada olej 5W30 913C, ale jak podasz, który dealer w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania Cię interesuje – skontaktujemy Was i myślę, że nie będzie problemu by w tej cenie zalać olejem o innej specyfikacji.
Rekomendowany przez nas olej syntetyczny 5W30 913C spełnia wszystkie potrzebne normy jakości i standardy bezpieczeństwa gwarantowane jakością Forda. Zapewnia przy tym mniejsze zużycie paliwa i odpowiednie osiągi, co potwierdzają posiadane przez nas certyfikaty produktu. Służę pomocą w przypadku dalszych wątpliwości.

Pozdrawiam,

kosa006 - 29 Wrz 2014, 13:51

Ford_MotorCraft, ja jeżdżę Fiestą MK4 1.25 96 rok która teraz zalana jest olejem Castrol 10W40 ale nie długo szykuje mi się zmiana oleju. Nie mam pojęcia jak odbije się na niej zmiana oleju na 5W30...Jak to wygląda według Ciebie?

Powinienem zmieniać olej na 5W30?

Do kiedy trwa ta akcja?

Ford_MotorCraft - 29 Wrz 2014, 17:16

kosa,

Oferta dostępna jest w ASO Forda bez ograniczenia czasowego. Twoja Fiesta ze względu na wiek powinna zostać przy specyfikacji 10W40 – co nie oznacza, że dealerzy Forda nie zaproponują również ceny 279 zł za Motorcraft Service z tą specyfikacją oleju. Podaj w jakim mieście interesuje Cię ASO, bądź które konkretnie – gwarantujemy utrzymanie ceny. :)

Pozdrawiam,

MisiekT - 29 Wrz 2014, 17:24

OK, spróbuje - pls o cene za pelny przegląd Fiesty MK7 100tys.:
- olej własny (odpowiednia norma)
- dodatkowo świece (1 przegladąd wcześniej niż zalecane)

DemptD - 29 Wrz 2014, 18:35

Ford_MotorCraft, a co jak ktoś ma bawełniany filtr powietrza? Będzie wyczyszczony czy zostawiony bez niczego czy wymieniony na papierowy FoMoCo?
hubi_2006 - 29 Wrz 2014, 21:25

hubi,

A na jakim oleju w tej chwili jeździsz? 15W40 mineralny?

Jeżdżę na 10W40 akurat, ale pytałem dla szerszej publiczności ;)
Dzięki za odpowiedź.

Jaszczur - 30 Wrz 2014, 11:25

W starszych samochodach faktycznie lepiej pozostać przy mineralnym.

Żeby go szybciej dobić, zwłaszcza zimą, czy o coś innego chodzi?

kosa006 - 30 Wrz 2014, 19:00

Ford_MotorCraft, mam na myśli autoryzowanego dealera GERMAZ w Zielonej Górze...

To jak to jest z trwaniem tej usługi skoro ja dostałem informację że do listopada? Możliwe jest że w GERMAZie ta usługa trwa tylko do końca listopada?

I czy zdecyduje się na olej 10W40 to zostanie mi nalany oryginalny Fordowski olej?

Pozdrawiam :)

Ford_MotorCraft - 1 Paź 2014, 23:50

Witam,

Pozwolę sobie odpowiedzieć w kolejności zadawania pytań:

MisiekT napisał/a:
OK, spróbuje - pls o cene za pelny przegląd Fiesty MK7 100tys.:
- olej własny (odpowiednia norma)
- dodatkowo świece (1 przegladąd wcześniej niż zalecane)

279 zł to pełny koszt usługi z częściami i robocizną. Nie rekomendujemy i nie montujemy w ASO części powierzonych. Zapewniamy również oryginalny olej. Myślę, że to obiektywnie najlepszy i korzystny cenowo serwis, jeśli potraktujemy go jako całość.

Przegląd w samochodach osobowych 4+ dostępny jest w chwili obecnej w cenie 490 zł - niezależnie od przebiegu (wraz z rocznym Assistance12 obowiązującym w całej Europie) i zakończony zostaje oczywiście wpisem do książki gwarancyjnej. Zakres i czynności usługi podajemy na stronie www.ford.pl.

Jeżeli pojawia się konieczność dodatkowej wymiany/sprawdzenia jakiegoś elementu – prosimy o kontakt z dealerem.

DemptD napisał/a:
Ford_MotorCraft, a co jak ktoś ma bawełniany filtr powietrza? Będzie wyczyszczony czy zostawiony bez niczego czy wymieniony na papierowy FoMoCo?

Rekomendujemy jedynie filtry oryginalne i takie zakładamy. Nie czyścimy filtrów bawełnianych.

Jaszczur napisał/a:

Żeby go szybciej dobić, zwłaszcza zimą, czy o coś innego chodzi?

Generalnie zalecamy stosowanie olejów syntetycznych i półsyntetycznych do samochodów nowych, natomiast w starszych samochodach o nie wysilonych jednostkach napędowych lepiej stosować oleje mineralne, zwłaszcza jeżeli już wcześniej w silniku znajdował się olej mineralny.

Starsze silniki mają odłożone osady nagaru, które przy zastosowaniu oleju syntetycznego zostają wymyte i puszczone w obieg. Jeśli dostaną się do tłoków i panewek albo gładzi cylindra - mogą je uszkodzić lub zarysować.

kosa006 napisał/a:
Ford_MotorCraft, mam na myśli autoryzowanego dealera GERMAZ w Zielonej Górze...

To jak to jest z trwaniem tej usługi skoro ja dostałem informację że do listopada? Możliwe jest że w GERMAZie ta usługa trwa tylko do końca listopada?

I czy zdecyduje się na olej 10W40 to zostanie mi nalany oryginalny Fordowski olej?

Pozdrawiam :)

Oferta dostępna jest w ASO Forda bez ograniczenia czasowego. Olej jest oczywiście oryginalny. Jeśli chodzi o zmianę oleju to przejście na 5W30 nie spowoduje problemów eksploatacyjnych ani nie wpłynie negatywnie na dotychczasowe osiągi pojazdu.

Zachęcam do kontaktu w przypadku dalszych wątpliwości.

Pozdrawiam,

tomi16v - 2 Paź 2014, 00:07

Witam,

Starsze silniki mają odłożone osady nagaru, które przy zastosowaniu oleju syntetycznego zostają wymyte i puszczone w obieg. Jeśli dostaną się do tłoków i panewek albo gładzi cylindra - mogą je uszkodzić lub zarysować.

Pozdrawiam,

Jeżeli ten starszy silnik jeździł cały czas na syntetyku to jest czysty w środku.

Kwestie myjące oleju to bardziej kwestia odpowiednich dodatków.

Jeżeli silnik już działa tylko bo trzymają go nagary to jest trup , a żaden syntetyk nie wymyje tak gwałtownie silnika że coś się oderwie i uszkodzi. Ogólnie teoria wymywania silnika to jest legenda jak wiele przekazywanych. Dodatkowo auta mają filtr oleju :)

Oczywiście można wlewać mineral i czekać aż zatka całkowicie kanały olejowe :)

Prawie 400 tyś na syntetyku, silnik nie ruszany, nie dymiący i nie palący oleju :)

MisiekT - 2 Paź 2014, 00:53

nie montujemy w ASO części powierzonych. Zapewniamy również oryginalny olej

olej to nie część nieoryginalna, a płyn ekploatacyjny. wiec konkretnie - czy w ramach tej oferty nie ma możliwości skorzystania z oleju zakupionego poza serwisem?

kuba87 - 2 Paź 2014, 08:32

MisiekT, coś z tobą nie tak? facet odpowiedział nie i tyle.
MisiekT - 2 Paź 2014, 08:54

kuba87 napisał/a:
coś z tobą nie tak?

tak, lubie dokladnosc wypowiedzi, a jeszcze bardziej nie lubie wciskania kitu
wpadles do tematu tylko na wesoły komentarz?

kuba87 napisał/a:
nie i tyle

a dla mnie jednak mało konkretnie - na przeglądy normalnie można mieć swoje oryginalne części, a już bezproblemowo wlasny olej jeżeli tylko spelnia odpowiednia norme...

wiec jedyne o co pytam, to czy w ramach tego deal'u tez jest taka opcja, czy to działa tylko i wyłącznie jako pakiet

Ford_MotorCraft - 2 Paź 2014, 11:27

tomi16v napisał/a:

Jeżeli ten starszy silnik jeździł cały czas na syntetyku to jest czysty w środku.

tomi16v,

Kupując auto z rynku wtórnego nie masz pewności co do tego na czym jeździło. Taką pewność możesz mieć jako pierwszy właściciel. Dlatego można by tu polemizować, choć nie zmieni to naszych rekomendacji. :)

MisiekT napisał/a:

olej to nie część nieoryginalna, a płyn ekploatacyjny. wiec konkretnie - czy w ramach tej oferty nie ma możliwości skorzystania z oleju zakupionego poza serwisem?

Misiek T,

Tak jak nadmieniłem. Nie rekomendujemy i nie montujemy w ASO części powierzonych. Zapewniamy również oryginalny olej, co wyklucza wymianę na olej powierzony.

Zachęcam do zadawania pytań.

Pozdrawiam,

TSRules - 2 Paź 2014, 22:31

Tak jak nadmieniłem. Nie rekomendujemy i nie montujemy w ASO części powierzonych.

pierwsze słyszę, gadałem z mechanikiem w ASO i swoje części (oryginalne forda) można spokojnie przynosić, tak jak i serwisowanie po za ASO nie likwiduje gwarancji

kuba87 - 2 Paź 2014, 23:21

ale nadal jeden i drugi nie rozumie, że no dobra można ale nie w tej konkretnej ofercie do właścicieli fordów.
Ford_MotorCraft - 5 Paź 2014, 16:11

TSRules,

Jak już napisałem, w tej konkretnej ofercie nie ma możliwości montażu części powierzonych. Pakiet jest kompletny i nie robimy od tego żadnych odstępstw. Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości, służę pomocą.

Pozdrawiam,

TSRules - 5 Paź 2014, 18:04

spoko, po prostu z poprzednich wypowiedzi wynikało, że chodzi o wszystkie ...
kosa006 - 12 Paź 2014, 23:08

Ford_MotorCraft, Chciałbym dowiedzieć się również jaki jest koszt wymiany rozrządu Fiesty MK4 1.25 1996 w ASO? :)

Przepraszam że trochę odbiegam od tematu :P

Ford_MotorCraft - 14 Paź 2014, 11:26

kosa,

Koszt wymiany oszacować można po oględzinach pojazdu, a tych nie dokonamy przez forum. Zachęcam do kontaktu z najbliższym serwisem - poda on wycenę dla wymiany interesujących Cię części oraz ewentualnych czynności bądź wymian towarzyszących, jeśli okażą się koniecznie. Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości, chętnie pomogę w ich rozwianiu.

Pozdrawiam,

blood_brother - 16 Paź 2014, 01:34

Tak z ciekawości. Jak ma się taki przegląd w przypadku nieseryjnych aut? Np. zmienione zawieszenie i układ wydechowy. Domyślam się, że wymiana oleju to nie problem, ale jak panowie z serwisu podejdą do kwestii sprawdzenia auta w takim przypadku.
Ford_MotorCraft - 17 Paź 2014, 10:57

blood_brother,

Motorcraft Service to nie to samo co przegląd. Jest to usługa serwisowa, w ramach której dokonujemy wymiany oleju, filtra paliwa, filtra powietrza oraz sprawdzamy pojazd na Recepcji Przejazdowej. Nietypowe zawieszenie i wydech nie mają znaczenia dla wykonania usługi w standardowej cenie 279 zł, zapraszamy Cię zatem do odwiedzenia serwisu Forda w dowolnie wybranym momencie.

Służę pomocą w przypadku dalszych pytań. Na wszystkie chętnie odpowiem.

Pozdrawiam,

blood_brother - 17 Paź 2014, 22:43

Wiem, że to nie przegląd, tylko z doświadczenia wiem, że część ASO nieprzychylnie patrzy na nieseryjne modyfikacje aut :)

Pozostaje podjechać i się przekonać :)

Ford_MotorCraft - 20 Paź 2014, 17:12

Szanowni Państwo,

Moja obecność na forum dobiega końca, pragnę zatem podziękować za wspólnie spędzony czas, Wasze pytania i opinie, które są zawsze bardzo cenne.

Wszystkie sprawy dotyczące oferty Ford Motorcraft prosimy kierować pod adres kontakty@ford.com.

Pozdrawiam,