Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - [MK6] Podłaczenie wzmacniacza

Koniak - 17 Sie 2014, 22:30
Temat postu: [MK6] Podłaczenie wzmacniacza
Witam, chciałbym sie dzowiedzieć jak podłaczyć wzmacniacz żeby sie nie bawić jakieś szukanie. Chodzi czy koniecznie muszę do aku podłączyć a nie gdzieś pod deska rozdzielcza podłączyć? Mam fieste mk6 i od razu zapytam czemu z jeden dzwi nie otwieraja sie przy centralnym ?
pmbmn - 17 Sie 2014, 23:36

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to + musisz do akumulatora nigdzie pod deską bo tam są cienkie kabelki a musisz mieć gruby porządny kabel potem wiadomo - do masy a rem do zasilacza anteny zazwyczaj jest to niebieski kabel. Co do zamka to nie wiem
Puff - 17 Sie 2014, 23:43

Koniak napisał/a:
Chodzi czy koniecznie muszę do aku podłączyć a nie gdzieś pod deska rozdzielcza podłączyć?

Wzmacniacze (jakiekolwiek) mają to do siebie, że wzmacniają coś (tu: sygnał z radia) za pomocą prądu (tu: pobieranego z akumulatora). Z reguły zresztą (co dobrze zapamiętać) urządzenia elektryczne działają lepiej, jak się je najpierw podłączy do prądu :D Kolega zupełnie zielony, więc radzę poczytać podstawy tu i ówdzie, co nie wpadniesz na pomysł podłączenia do aku wzmacniacza 1kW za pomocą kabli 1mm^2 :P

Koniak napisał/a:
Mam fieste mk6 i od razu zapytam czemu z jeden dzwi nie otwieraja sie przy centralnym ?

Wróżki forumowe mają chwilowo urlop :D Poza tym to pytanie do innego działu, które najprawdopodobniej doczekało się odpowiedzi - użyj forumowej szukajki :)

mario3991 - 18 Sie 2014, 16:45
Temat postu: Re: Podłaczenie wzmacniacza !!!
Koniak napisał/a:
czy koniecznie muszę do aku podłączyć a nie gdzieś pod deska rozdzielcza podłączyć?

Tak koniecznie zasilanie do wzmaka musisz puścić z akumulatora i minus też jest dobrze puścić z akumulatora bo czasami coś źle styka i się upala wzmacniacz. Kable muszą być grube ja mam 12mm2 pod plusa do akumulatora a minus już nie pamiętam ale chyba coś około 10mm2. Jak będziesz sobie podłączał wzmaka nie pomyl wejść REM GND i +12 albo najpierw podłącz zasilanie wzmacniacza a następnie kable RCA jak coś źle podłączysz to spalisz tylko wzmacniacz a nie radio i diabli wiedzą co jeszcze (ja ostatnio popełniłem taki błąd i teraz wychodzę tego skutki)

Koniak - 18 Sie 2014, 17:04

Jeszcze pytanie jak je przeprowadzić do komory silnika ?

[ Dodano: Pon Sie 18, 2014 17:08 ]
Wiem że kabel 20 mm potrzebuje bo 750 w jest :D

mario3991 - 18 Sie 2014, 18:36

Jaki to wzmacniacz jakiś "kszak" czy markowy ???? nie patrz na to co jest napisane na obudowie. w mk6 nie wiem, odsuń fotel kierowcy i popatrz gdzie masz jakąś dziurę na np linkę do otwierania klapy linkę gazu albo jakieś przewody ale tutaj będziesz miał ciężko bo przewody zazwyczaj są w gumie i nie ma tam miejsca na następne kable.
Koniak - 18 Sie 2014, 19:49

carpower HPB-1502 dokładnie :D
mario3991 - 19 Sie 2014, 17:33

On ma przy 4ohm 2x175W bynajmniej tak wynika z tego co piszą w sieci.

Masz już wszystkie kable itp ???

Parzych - 19 Sie 2014, 19:04

Koniak napisał/a:
Obok serwa u mnie była gumowa zaślepka, puściłem nią kabel (ten biały) do wnętrza:

Nie wiem czy przy klimie nie będzie przez nią coś puszczone...

Koniak - 19 Sie 2014, 20:31

Ale przy mostu masz 500 wat ;)

[ Dodano: Wto Sie 19, 2014 20:33 ]
Dzieki wielkie za odpowiedz i jak coś uda mi sie zdziałać to ci napisze : )

mario3991 - 20 Sie 2014, 13:51

Ale tak naprawdę jeżeli byś zmierzył miernikiem to inaczej by wyszło ja miałem kiedyś wzmacniacz firmy blaupunkt niby firma dobra wmzak 4 kanałowy niby miał mieć przy mostku 650wat rms a jak kolega wziął i pomierzył wszystko to wyszło że nie generuje nawet 600wat
Parzych - 20 Sie 2014, 14:31

Koniak napisał/a:
Mam fieste mk6 i od razu zapytam czemu z jeden dzwi nie otwieraja sie przy centralnym ?
3d czy 5d :?:
Koniak - 21 Sie 2014, 22:34

5D + zauważyłem mały wyciek ze skrzyni, powinienem sie tym martwic ?
Parzych - 22 Sie 2014, 02:34

W 5d to nie mam pojęcia, w 3d mogłoby to być zaprogramowane otwieranie tylko drzwi kierowcy...
Koniak napisał/a:
zauważyłem mały wyciek ze skrzyni, powinienem sie tym martwic ?
Zawsze należy się martwić wyciekami, jeśli jest przy którejś z półosi, powinna wystarczyć wymiana uszczelniacza i dolewka oleju...
szagrad - 31 Lip 2015, 21:07
Temat postu: Re: [MK6] Podłaczenie wzmacniacza
Mam wersje 3d i z pilota otwierają mi się drzwi od kierowcy dopiero po drugim przyciśnięciu otwiera się pasażer,
jaśnie magicy miejscowi stwierdzili że tak ma być. :ford:

Parzych napisał/a:
Koniak napisał/a:
3d czy 5d :?:

Parzych - 31 Lip 2015, 22:04
szagrad napisał/a:
Mam wersje 3d i z pilota otwierają mi się drzwi od kierowcy dopiero po drugim przyciśnięciu otwiera się pasażer,
jaśnie magicy miejscowi stwierdzili że tak ma być.

To ci magicy się znają jak krowa na macaniu jaj, w instrukcji jest podane jak zaprogramować, żeby się otwierały wszystkie drzwi naraz, lub tylko kierowcy a po drugim naciśnięciu reszta...

szagrad - 10 Sie 2015, 11:53
A tak konkretniej jak to przestawić za pomocą kompa czy jak

Parzych napisał/a:
szagrad napisał/a:

To ci magicy się znają jak krowa na macaniu jaj, w instrukcji jest podane jak zaprogramować, żeby się otwierały wszystkie drzwi naraz, lub tylko kierowcy a po drugim naciśnięciu reszta...

Parzych - 10 Sie 2015, 13:22
szagrad napisał/a:
A tak konkretniej jak to przestawić za pomocą kompa czy jak

Parzych napisał/a:
szagrad napisał/a:

Jak masz kompa pokładowego to z menu ustawisz, jak nie masz to z kluczyka programujesz... Do pobrania: Instrukcja obsługi
Strona 33 i 72 :ok:

szagrad - 10 Sie 2015, 21:10
Dziękować już przestawione kluczykiem i działa :-)
Parzych - 10 Sie 2015, 21:35

Tobol - 11 Sie 2015, 14:51
Parzych napisał/a:
Koniak napisał/a:
Obok serwa u mnie była gumowa zaślepka, puściłem nią kabel (ten biały) do wnętrza:

Nie wiem czy przy klimie nie będzie przez nią coś puszczone...

Ja tej zaślepki w Fieście nie mam :P LOL!