Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - Lampka bagażnika

mikos011 - 23 Lip 2014, 08:57
Temat postu: Lampka bagażnika
Witajcie! Mam zamiar w mojej Fieścinie zamontować lampkę oświetlenia bagażnika. Z lewej strony mam przezroczystą zaślepkę a z prawej mam w ogóle zaślepione - jeszcze fabrycznie. Chciałbym kupić takową lampkę na Internetach lecz znalazłem dużo do Fordów Mondeo. I tu pojawia się moje pytanie. A właściwie dwa :)

1. Lampka od którego Mondeo podejdzie do Fiesty MK4? Mondeo MK1, MK2, MK3?

Tutaj znalazłem od Mondeo MK3 : http://allegro.pl/lampka-...4383726188.html

2. Czy dysponuje ktoś schematem jak podłączyć takową lampkę żeby zaświecała się przy otwieraniu klapy?

Z góry dziękuję i pozdrawiam! :)

Puff - 23 Lip 2014, 18:54

Olej lampkę, zamontuj sobie pasek ledowy :) Wydasz podobną kasę, a przynajmniej zobaczysz coś po otwarciu klapy nocą.

Jeśli nie masz w ogóle kabla zasilającego żarówkę w tamtym miejscu, to możesz pociągnąć kabel z +12 i użyć (bodajże) trzeciej płytki w klapie (na dole masz taką listewkę z 4 płytkami) jako przerywacza :)

Peedro - 23 Lip 2014, 20:19

Oryginalnie idzie to do skrzynki bezpieczników do tego samego bezpiecznika co od lampki oświetlenia wnętrza. Mam cały ten przezroczysty plastik, z oprawą i żarówką z mk4 i kawałek wiązki być może do tego też jest (musiał bym popatrzeć), w razie czego ten stycznik do klapy też mam. Jak co to walić na PW ;)
mikos011 - 26 Lip 2014, 09:49

@Pufcio

A Ty masz rozwiązanie ledowe u siebie? :) sprawdza się?

@Peedro

Czyli de facto musiałbym ciągnąć kable do skrzynki i robić całą instalację. PW leci :D

Puff - 26 Lip 2014, 19:20

mikos011 napisał/a:
@Pufcio

A Ty masz rozwiązanie ledowe u siebie? :) sprawdza się?

Owszem :) Zajrzyj w mój temat, gdzieś tam powinny być zdjęcia jak to się spisuje w nocy :)

yoyo72 - 27 Lip 2014, 21:19

Pasek led na klapie ,lub w miejsce lampki daje ładne światło. Ja miałem tak w starej xr-ce i świeciło jak....;)
Puff - 27 Lip 2014, 21:56

yoyo72 - czy Twoje doświetlają cały bagażnik? LED-y mają trochę wąski kąt świecenia, z tego powodu ja swoje dałem na brzegu półki bagażnika - świeci pionowo w dół, gdy klapa jest otwarta i doświetla calutki bagażnik :)
yoyo72 - 28 Lip 2014, 22:48

Pufcio ja miałem taśmy po bokach tam gdzie są oryginalne dziury na lampki i na masce od spodu na tych plastikach. Było tego razem około 2 metrów niebieski ;) Miało co świecić. :hahaha: :hahaha:
Kam'ol - 4 Gru 2019, 09:57
Temat postu: Re: Lampka bagażnika
mikos011 napisał/a:
Witajcie! Mam zamiar w mojej Fieścinie zamontować lampkę oświetlenia bagażnika. Z lewej strony mam przezroczystą zaślepkę a z prawej mam w ogóle zaślepione - jeszcze fabrycznie. Chciałbym kupić takową lampkę na Internetach lecz znalazłem dużo do Fordów Mondeo. I tu pojawia się moje pytanie. A właściwie dwa :)

1. Lampka od którego Mondeo podejdzie do Fiesty MK4? Mondeo MK1, MK2, MK3?

Tutaj znalazłem od Mondeo MK3 : http://allegro.pl/lampka-...4383726188.html

2. Czy dysponuje ktoś schematem jak podłączyć takową lampkę żeby zaświecała się przy otwieraniu klapy?

Z góry dziękuję i pozdrawiam! :)

Ja poszedłem na złomowisko i "znalazłem" oryginalny plastik lampki + kabel za małą kaskę.
Potem wystarczy tylko przeprowadzić 2;3m kabla z plusem do żarówki i tyle w temacie, działa na obie strony.