Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - Oryginalny siłownik do centralnego zamka

mundek9098 - 10 Lip 2014, 10:28
Temat postu: Oryginalny siłownik do centralnego zamka
Witam. Mam pytanie - który siłownik zamka centralnego jest odpowiedni do Fiesty z 94 roku? Wydaje mi się, że w jednych drzwiach jest zły siłownik kupiony i dlatego leży w drzwiach luzem. Mam taki: LINK

Wydaje mi się, że potrzebny jest taki, ale ręki uciąć nie dam: LINK

Proszę o odpowiedź, pozdrawiam :)

brewa7 - 10 Lip 2014, 19:09

Tak wygląda oryginalny zamek i siłownik. Zaznaczone w kółeczka. Góra zamek, dół siłownik zamka.

mundek9098 - 10 Lip 2014, 21:26

Dziękuję, w takim razie będę musiał się dobrać do tego zamka i coś pokombinować
brewa7 - 10 Lip 2014, 22:03

Zobacz i porównaj w drugich drzwiach jeszcze jaki masz i wtedy może po jakiś szrotach czy tu na giełdzie znajdziesz.
mundek9098 - 10 Lip 2014, 22:12

Nie mogłem się dobrać do tego drugiego :( Może masz jakiś sposób? w poradnikach już zdj powygasały i nic nie można zobaczyć..
brewa7 - 10 Lip 2014, 22:33

No na pewno trzeba wykręcić tam są 3 śruby w drzwiach po stronie zamka. Jak jest cięgno idące od wkładki to przy kasecie zamka powinno być zabezpieczone jakoś żeby nie wypadało. Pamiętam u mnie to była jakaś trytytka i musiałem ją podciągnąć do góry, wysunąć cięgło i zdjąć je z ucha wkładki zamka. Jak już zdjąłem całe cięgło to wykręciłem kasetę i przez dziury w drzwiach to powinieneś wyciągnąć.
gacznik - 20 Lip 2014, 10:08

Żaden z tych co wkleiłeś. Ten pierwszy jest od drzwi mondeo mk1/fiesta mk4, ten drugi to zwalnianie zamka klapy bagażnika Scorpio/Mondeo.
Do drzwi fiesty mk3 potrzebujesz jeden z takiego kompletu:

-Ma znaczenie strona lewa/prawa
-Ma znaczenie przód/tył (wszystkie mają po dwie 2-pinowe wtyczki, ale przednie siłowniki mają komplet 4 przewodów, a tylne tylko 3 przewody.

mundek9098 - 21 Lip 2014, 08:40

Dziękuję bardzo za pomoc :) Chwilowo chyba i tak nie będę robił bo szukam kogoś od blachy szeroko pojętej w celu odrestaurowania a potem będę myślał o tym jednym biednym zamku :P W każdym razie będę wiedział gdzie zajrzeć więc dziękuję :)