|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Przed zakupem - [MK7] 1.4 benzyna na co zwrocic uwage
p1nky - 16 Cze 2014, 21:27 Temat postu: [MK7] 1.4 benzyna na co zwrocic uwage Witam, w tym tygodniu jade po fiescine 1.4 proszę mi powiedzieć czy sa jakies rzeczy na które nalozyc największy nacisk przy sprawdzaniu samochodu? Co ile powinna nastapic wymiana rozrządu przy silniku benzynowym 1.4? bardzo proszę o pomoc, pozdro
Parzych - 16 Cze 2014, 22:23
p1nky napisał/a: | Co ile powinna nastapic wymiana rozrządu przy silniku benzynowym 1.4? | Ford ETIS podaje że co 160kkm lub co 8 lat...
miro2013 - 16 Cze 2014, 23:28
Temat rzeka. Opowiem co ja sprawdziłem przed zakupem swojej fiesty:
- za pomocą taniego magnetycznego czujnika grubości lakieru lakieru sprawdziłem gdzie i jak dużo jest szpachli;
- następnie czy wszystkie szyby pochodzą z rocznika w którym został wyprodukowany samochód;
- spasowanie wszystkich blach;
- spasowanie wszystkich "plastików" we wnętrzu;
- sprawdzenie podłogi czy auto nie jest po powodziowe;
- sprawność klimatyzacji;
- rozruch oraz kultura pracy silnika;
- ocena wnętrza komory silnika (czy lampy są oryginalne, opaski na węzach, plomby itd)
Po tym jazda próbna do SKP i warsztatu gdzie był komputer:
- na stacji kontrola hamulców, zawieszenia itd (to co wynika z badania okresowego);
- dokładna kontrola stanu podłużnic;
- czy są i gdzie ewentualne wycieki.
Komputer:
- czy są i jakie błędy;
- dokładne sprawdzenie poduszek.
Całość zajęła mi ok 2 h., koszt 50 zł stacja + 50 zł komputer.
Sprawdź dodatkowo skrzynię biegów - kultura pracy.
p1nky - 18 Cze 2014, 19:48
miro2013 napisał/a: | Temat rzeka. Opowiem co ja sprawdziłem przed zakupem swojej fiesty: | dzięki za wyczerpujaca wypowiedz! fiesta zakupiona pewnie z czasem wrzuce zdjęcia i opis pozdrawiam !
|
|