Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Stukanie po wymianie sprzęgła

HP.Baxxter - 13 Cze 2014, 20:19
Temat postu: Stukanie po wymianie sprzęgła
Witam,
w mojej MK4 1.8D zostało wymienione sprzęgło kompletne + wysprzęglik. Samochód znacznie odżył i jest bardziej dynamiczny. Do jakości jazdy nie mam żadnych zastrzeżeń. Niepokoi mnie jedno. Podczas zmiany biegów np z 1 na 2, a przede wszystkim z 2 na 3, słychać dość głośne stuknięcie, takie jakby odbić dwa pełne słoiki, lub uderzając młotkiem o coś twardego. Mechanik twierdzi, że skrzynie wyciągnął w całości i nie grzebał nic przy niej. Czego mogą być przyczyną te dziwne dźwięki.

kuba87 - 13 Cze 2014, 20:23

moze masz ten sam problem co ja kiedyś, mianowicie nacisniety docisk dotyka jakiego elementu wewnatrz dzwonu skrzyni
TSRules - 14 Cze 2014, 00:23

jak grzebał przy skrzyni to może uszkodzona poduszka skrzyni, przy zmianie obciążenia (biegu) stuka
HP.Baxxter - 16 Cze 2014, 14:06

W skrzyni niby nic nie grzebał. W całości wywalił. Pare dni temu mi nalał do skrzyni motodoctora jakiegoś żeby zagłuszyć te dźwięki, ale nic nie pomogło więc wniosek taki że być może to nie przy skrzyni wcale, a przy sprzęgle samym lub gdzieś. Samo stukanie to mi nie przeszkadza. I tak głośno działa ten klekot :-P ale chodzi o to, czy coś nie padnie mi gdzieś w pewnym momencie od takiego czegoś.
kuba87 - 16 Cze 2014, 18:02

albo uwalony przegub
Sfiesta - 18 Cze 2014, 15:51

Sprawdzić trzeba półosie i cały układ napędowy. Być może coś zostało zamontowanie źle.
Także proponuję sprawdzić łapę i wszystkie peryferia sprzęgła.