|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Stuki, puki, walenie w układzie napędowym
Puff - 14 Maj 2014, 10:43 Temat postu: Stuki, puki, walenie w układzie napędowym Obrazowo - czy się jedzie na wprost, czy skręca, ciągle coś "wali/stuka/puka".
Jadąc na wprost dźwięk jest obecny ale nie jest bardzo natarczywy (średnio głośne radio zagłuszy), kierownica minimalnie drży.
W zakręcie (lekkim) dźwięk się bardzo nasila, przechodzi w "tutututututututu", rosnące wraz z prędkością.
Czy się jedzie na luzie czy na gazie, różnicy brak.
Przegub to nie jest, bo raz, że wydaje on inny dźwięk, a dwa przy max skręcie i ruszaniu z miejsca jest cisza, huczenie od łożysk też to nie jest.
Poduszki silnika są nowe, poduszki zawiasu są ok, gumy na wahaczach były niedawno wymieniane, koła są w porządku (wyważone).
Otrzymałem pewne sugestie co to może być, ale chciałbym uzyskać więcej opinii, żeby utwierdzić się w tym przekonaniu lub wziąć pod lupę inne rzeczy.
Jak uda mi się nagrać ten dźwięk, to wrzucę go tutaj dziś
TSRules - 14 Maj 2014, 10:50
ale to wiesz że na pewno w napędowym ? może masz gule na oponie ? pasowałoby
Puff - 14 Maj 2014, 13:20
"Napędowy" jako komplet od skrzyni do kół włącznie, skoro zależy od prędkości.
Opona nie ma widocznych uszkodzeń, w grę wchodzi tylko niewidoczne uszkodzenie kordu. Mam w planach przekładkę testową kół przód-tył, jak ustąpi, to będzie wiadomo.
Pytanie tylko dlaczego przy jeździe w zakręcie wali bardziej, bez różnicy czy lewym czy prawym.
vegetagt - 14 Maj 2014, 13:28
Pufcio, a próbowałeś podnieść koła, wrzucić auto na bieg i wtedy sluchac, która strona stuka?
Mi w skodzie takie objawy (dziwne dźwięk+lekkie wibracje na kierownicy) dawał przegub wewnętrzny. Jak podniosłem jedną strone i wrzuciłem 5ty bieg (40km/h na jałowym jezeli dobrze pamietam), to również było słychać te dźwięki. Luz na przegubie był mały, ale wyczuwalny ręką
I wtedy na pytanie:
Pufcio napisał/a: | Pytanie tylko dlaczego przy jeździe w zakręcie wali bardziej, bez różnicy czy lewym czy prawym. |
odpowiedzią byłoby: bo półoś się wychyla w góre/w dół
kuba87 - 14 Maj 2014, 14:10
dokładnie o tym pomyśllałem...
Puff - 14 Maj 2014, 14:34
vegetagt napisał/a: | Pufcio, a próbowałeś podnieść koła, wrzucić auto na bieg i wtedy sluchac, która strona stuka? |
Nie mam fizycznie takiej możliwości... Zobaczę jednak czy nie da rady wjechać gdzieś na podnośnik i wtedy zobaczyć.
vegetagt - 14 Maj 2014, 17:11
.. szpere masz?
Ja to robiłem na dużej żabie http://www.impiger.pl/sit...ormal_image.jpg
Puff - 14 Maj 2014, 20:24
vegetagt napisał/a: | .. szpere masz? |
Mogę mieć jak mi zasponsorujesz Myślałem, że masz na myśli, że obydwa koła mają być nad ziemią
Kod: | http://puff.elsat.net.pl/stuki.mp4 |
Słychać ewidentnie od 5 sekundy. Nic lepszego nie mam niestety pod względem czystości audio. Zauważyłem w sumie, że na lewych zakrętach wali bardziej niż na prawych...
modell1 - 15 Maj 2014, 22:12
masz przeguby przy skrzyni. Ja tak miałem kiedyś w xr ce waliło jak cholera. Zamieniłem stronami i było ok
Puff - 15 Maj 2014, 22:18
modell1 - chyba nie kumam. Co konkretnie zrobiłeś?
TSRules - 15 Maj 2014, 23:36
modell1 pewno ma na myśli wewnętrzne, ale zamiana miejscami chyba wiele nie zmieni tak sądzę
Puff - 16 Maj 2014, 13:52
Jeśli chodzi faktycznie o przegub wewn., to miałem już rozsypany przegub, prawą półoś wymieniałem i zdecydowanie nie jest to ten sam dźwięk + podczas przyspieszania nic nie wali (tzn. wali cały czas, bez względu na to czy naciskam na gaz czy nie ). O ile pamiętam przegub sprawiał wrażenie jakby koło miało urwać, kiedy naciskałem na gaz.
Podjąłem "na pałę" decyzję o wymianie łożyska (z racji, że wali mocniej na lewych zakrętach), bo nie mam ostatnio w ogóle czasu na diagnozy i zabawę. W sobotę się to ogarnie i potem zdam raport czy pomogło to cokolwiek czy nie.
kuba87 - 16 Maj 2014, 21:51
dokręć koła
Puff - 16 Maj 2014, 22:04
kuba87 napisał/a: | dokręć koła |
wyjdź
edit @ 22.05.2014
No i się okazało, po wymianie "na pałę", że to właśnie cholerne łożysko wydawało takie dzikie odgłosy. Jak widać nie tylko szumi, ale i może cyklicznie stukać...
Za komentarze wszystkim postującym dziękuję
DemptD - 24 Maj 2014, 23:14
to wyszło taniej niż nowe auto
van - 24 Maj 2014, 23:56
DemptD napisał/a: | to wyszło taniej niż nowe auto | na razie nie napisał czy wymienił łożysko czy auto
Puff - 25 Maj 2014, 00:00
van napisał/a: | na razie nie napisał czy wymienił łożysko czy auto |
Dobrze, że VIN-u nigdzie na forum nie podałem, bo dopiero byłby klops
kuba87 - 25 Maj 2014, 00:02
przebił numery i przelakierował
van - 25 Maj 2014, 00:03
Pufcio napisał/a: | van napisał/a: | na razie nie napisał czy wymienił łożysko czy auto |
Dobrze, że VIN-u nigdzie na forum nie podałem, bo dopiero byłby klops |
wyszło by że to biała fiesta 1.3 z 87roku skąd ja znam te Polskie realia
Puff - 25 Maj 2014, 00:49
Cicho, bo zaraz się dowiedzą, że to wcześniej był Żuk, który przydzwonił w tramwaj, a potem go wyklepali z Duńskiego przystanku w odlewni stali w Odessie
TSRules - 25 Maj 2014, 11:01
Pufcio napisał/a: | No i się okazało, po wymianie "na pałę", że to właśnie cholerne łożysko wydawało takie dzikie odgłosy. Jak widać nie tylko szumi, ale i może cyklicznie stukać... |
dobrze wiedzieć, na przyszłość
|
|