|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - MK6 - odcięcie zasialania w trakcie jazdy
RAFire - 13 Maj 2014, 07:45 Temat postu: MK6 - odcięcie zasialania w trakcie jazdy Od pewnego czasu pojawił się problem w mojej fiescie 1,4 TDCI. Niem od czego to zależy ale zdarza się, że na postoju przy próbie zapalenia czy też w trakcie jazdy (2 razy) odcina prąd cała tablica gaśnie i zapala się od nowa, kreska na słupku wskaźnika paliwa goni góra dół, wskazówki obrotomierza i prędkościomierz drgają lub wykonują skok do końca skali i wracają, czasami radio się samo załączy. Potem mogę zapalić. Czasami to wszystko poprzedzone jest tym, że nie mogę otworzyć auta z centralnego zamka (słychać przekaźnik i nic się nie dzieje).Ostatnio po nocy nawet akumulator się rozładował. W zimie z kolei światła zamiast świecić ciągłym strumieniem to lekko mrugały.
Klemy i zaciski przeczyściłem ale nic to nie daje. W ubiegłym roku wymieniony rozrusznik.
Spotkaliście sie może z takim przypadkiem.
Puff - 13 Maj 2014, 19:16
Objawy takie jakby napięcie było za niskie, a potem wracało... wyczerpany aku sugeruje, że masz w sieci coś, co (losowo?) żre mnóstwo prądu u Ciebie. Zepsuty alternator? Dodatkowe urządzenie? Nie wiem. Sprawdziłbym stan altka i aku - napięcia po postoju, po odpaleniu i czy nie ma prądu zmiennego w sieci, gdy silnik pracuje.
|
|