|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - Mokre kanały dolotowe
blood_brother - 8 Kwi 2014, 15:31 Temat postu: Mokre kanały dolotowe Dzisiaj zdjąłem kolektor dolotowy (plastikowy), żeby wymienić uszczelki. Po zdjęciu okazało się, że 2 i 3 kanał dolotowy, w kolektorze i głowicy, jest mokry od czegoś olejo/benzyno podobnego i troszkę tego pływa na dnie kolektora.
Pytanie do Was, czy to normalne i, ewentualnie, co to może być? 1 i 4 kanał są suche.
vegetagt - 8 Kwi 2014, 16:53
Mi coś pływa na dnie kolektora. Widać to, jak zdejme przepustnice i zerknę wgłąb.
blood_brother - 8 Kwi 2014, 19:10
Czyli jest szansa, że to normalne
diodalodz - 8 Kwi 2014, 21:27
Jeśli to nie woda, to paliwo z nieszczelnych wtrysków. Czasami objawia się to kopceniem po odpaleniu albo problemami z odpaleniem ciepłego silnika po 30 min postoju.
vegetagt - 8 Kwi 2014, 22:12
kopceniem na czarno? Raczej nie zaobserwowałem. Ciepły silnik po postoju pali od strzała.
blood_brother - 8 Kwi 2014, 23:44
No właśnie do końca nie wiem co to jest. Konsystencję ma coś pomiędzy olejem, a benzyną, zapachu benzyny specjalnie nie ma, a kolor ma zbliżony do świeżego oleju, ale olej musiałby z zaworów chlapnąć, bo odmę mam odpiętą od dolotu. Może po prostu przegrzana benzyna? Kopcić nie kopci, może trochę na siwo, ale raczej w chłodne dni, a problem z odpaleniem ciepłego auta, też nie zauważyłem, chyba, że sporadycznie pokręcenie dłużej silnikiem to już ten problem
Edit:
Chociaż może i mogą to być cieknące wtryski, bo akurat obecnie założonej listwy nie sprawdzałem.
vegetagt - 9 Kwi 2014, 00:10
No ja nie wiem, czy to benzyna.
Zauważyłem to przy zabawie wałki/przepływomierz. Tyle razy mi wtedy w dolot strzeliło, że jakby to było palne, to bym kolektora nie miał
Prędzej jakiś olej zaciągany przez odpowietrzenie skrzyni korbowodowej. Odme z pokrywy również mam odłączoną od dolotu.
|
|