Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Śruba sworznia

smok.wawa - 27 Mar 2014, 18:50
Temat postu: Śruba sworznia
Witam. Próbowałem dziś wyciągnąć sworzeń wachacza ale nie udało mi się wyjąć śruby od sworznia. Nie dało się wybić. Czy może mi ktoś powiedzieć czy ta śruba jest wkręcana i trzeba ją imbusem wykręcić? czy muszę jeszcze mocniej uderzyć aby wyszła? pierwszy raz to robię we fieście.
boas43 - 28 Mar 2014, 20:30

Odkręć nakretkę i przez drewienko sprubuj wybić ja na zewnatrz. Jak nie idzie do nakręć nakretkę tak aby byla rowno z śruba i wtedy uderz swoim pomocnikiem - młotkiem - tylko uważaj na gwint.
smok.wawa - 28 Mar 2014, 20:45

Witam. Przepraszam bardzo ale to i tak nie sworzeń który próbowałem wyjąć do sprawdzenia. To kolumna kierownicza ma luzy. Jest przykręcona na tulejach? Jeśli na tulejach to się wybiły a jak nie ma tulei to się mogła odkręcić?

[ Dodano: Sob Mar 29, 2014 09:58 ]
Wie ktoś czy kupię te mocowania-tuleje przekładni kierowniczej? Pomocy!!

damianisko5 - 19 Wrz 2015, 09:43
Temat postu: Re: Śruba sworznia
Mam podobny problem, 3 dzień walczę ze śrubą mocującą sworzeń wahacza, w zasadzie nie ma rdzy, umoczona w różnych specyfikach i nic. Uderzałem młotkiem od strony gwintu z nieco nakręconą nakrętką. NIC. Siedzi jak przyspawana. Jakieś porady ? Chyba wyjmę całą zwrotnicę z wahaczem i wsadzę w imadło ... Nie mam już pomysłu.
Nikt nie miał podobnego przypadku ?
Pozostaje prasa ? ale nie chcę uszkodzić czopa sworznia lub samej zwrotnicy /może pęknąć ?!/