Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Przyspieszenie w 1.3

aborygo - 24 Mar 2014, 21:56
Temat postu: Przyspieszenie w 1.3
witam próbował ktoś zlikwidować dziurę w gazie tzn gaz do dechy ale najpierw brak przyspieszenia
Marcinowaty - 26 Mar 2014, 21:56

Słyszałem że mono-wtrysk tak ma. Więc albo się przyzwyczaj albo zmień auto.
vegetagt - 26 Mar 2014, 22:03

generalnie to dość subiektywna sprawa.

Awarią powodującą opóźnioną reakcje na gaz, jest uszkodzenie cpp/wiązki. Tylko często wiąże się to równiez z innymi objawami.

DziDzia - 26 Mar 2014, 22:10

Co w 1.3 :?: Przyśpieszenie :?: Hehehe..

pozdro :!:

TSRules - 26 Mar 2014, 22:11

przyspieszenie w 1.3 to jak obniżki cen paliwa, niby są ale nikt tego nie czuje :ok:
brewa7 - 6 Kwi 2014, 21:33

jak chcesz mieć jakiekolwiek przyspieszenie w 1,1 lub 1,3 to pierw zrzuć bieg na niższy i dociągnij silnik do 4,5K obrotów to może coś poczujesz. Czego więc wymagasz od 20 letniego silnika, który jako nowy miał 100 Nm momentu, a po tych 20 latach jak mu zostało z 70 to będzie git. Żeby czuć jakieś przyspieszenie to musiałbyś przerobić ten silnik przynajmniej na wielopunkt, więc lepiej zmienić silnik, a taniej zmienić pojazd.
aborygo - 7 Kwi 2014, 20:28

ha ha nie chodzi o kopa tylko dziurę w przyspieszeniu tzn jak dajesz gaz to jest przymulenie i dopiero obroty a pawer to wiem co to jest czasami bujam się audi 2,8l
brewa7 - 7 Kwi 2014, 21:40

aborygo, Monowtrysk ma to do siebie, że masz jeden wtryskiwacz na przepustnicy i po prostu wtryskiwana benzyna ma dość długą drogę do przebycia. W związku z czym zanim większa ilość wahy dotrze do cylindra to chwilę może minąć. Tak ja uważam, ale jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. W EFI masz 4 wtryskiwacze, które znajdują się dużo bliżej zaworów ssących i wtryskiwana bena ma mniejszą drogę do przebycia i jest szybsza reakcja silnika na wciśnięcie pedału. Także gwałtowne wciśnięcie gazu w CFI przypomina dziurę w uturbionych jednostkach i musisz przyjąć to za normę w tym silniku.
aborygo - 8 Kwi 2014, 20:41

ok dzięki