Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka silnika - Kontrolka ciśnienia oleju nie zapala się

tbone001 - 15 Lut 2014, 11:36
Temat postu: Kontrolka ciśnienia oleju nie zapala się
Witam
Temat może wydawać się dziwny, bo jeśli ta kontrolka się nie zapala, to raczej dobry objaw, ale u mnie kontrolka nie zapala się nawet przy teście kontrolek zaraz po włączeniu zapłonu. Coś mi się kojarzy, że mrugała ostatnio właśnie przy teście, ale pewny nie jestem - spieszyłem się wtedy do pracy.
Czy macie jakąś instrukcję, jak się dostać do zegarów i do tej kontrolki? Pewnie trzeba będzie zdjąć kierownicę, ale mam poduszkę i kiery z poduchą jeszcze nie zdejmowałem :twisted:
W ogóle te kontrolki to żarówki T5 1,2W, czy jakieś diody? Są w ogóle wymienialne?

Parzych - 15 Lut 2014, 12:36

tbone001 napisał/a:
Pewnie trzeba będzie zdjąć kierownicę
Nie będzie trzeba, zdejmujesz osłonę między licznikiem a kierownicą, odkręcasz 2 śruby u dołu licznika i masz go w ręku... Jak się więcej dowiem to Ci dopiszę...
tbone001 - 16 Lut 2014, 11:30

Wczoraj trochę pokombinowałem, udało mi się faktycznie bez problemu dostać do tych śrub, ale ich odkręcenie w zasadzie nic nie zmienia. Zegary dały się wysunąć do przodu o jakiś 1cm i to tylko dolną krawędzią. To wygląda tak, jakby otwór w desce był odrobinę mniejszy niż zegary. Próbowałem dojść tam od dołu, ale jest za ciasno.
Parzych - 16 Lut 2014, 12:57

tbone001, na górze licznika idealnie na środku trzyma go blaszka, trzeba wsunąć długi cienki przedmiot między daszek a licznik, ja użyłem łyżki do lodów...

Od tyłu zegarów nie ma żadnych oprawek, tak więc trzeba by je rozebrać na czynniki pierwsze, żeby się dostać pod tarcze...

tbone001 - 17 Lut 2014, 08:41

Aha, no to już wiadomo, dlaczego to nie chciało wyjść. W weekend pewnie do tego usiądę znowu. Dzięki za info:)
...
Złośliwość rzeczy martwych. Dzisiaj niby nigdy nic kontrolka zaczęła działać normalnie. Coś najwidoczniej nie styka dobrze. I tak będę się do tego dobierał w weekend.